Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saksalainen laatulehti kehuu Seinäjoen yhteiskoulua – oppituntien liikuntaleikit herättäneet huomiota ”ympäri maailmaa”

Der Spiegelin laaja artikkeli pureutuu suomalaisen tapaan hoitaa lasten ylipaino-ongelmaa.

Kotimaa
 
Outi Pyhäranta / HS
Thi Thanh Tuy Truong kävi lastensa kanssa Myllypuron neuvolassa viime vuoden maaliskuussa. Saksalaislehti Der Spiegel -kehuu laajassa artikkelissaan suomalaista neuvolajärjestelmää.
Thi Thanh Tuy Truong kävi lastensa kanssa Myllypuron neuvolassa viime vuoden maaliskuussa. Saksalaislehti Der Spiegel -kehuu laajassa artikkelissaan suomalaista neuvolajärjestelmää. Kuva: Outi Pyhäranta / HS

Seinäjoen yhteiskoulun liikuntaleikit ja suomalainen neuvolajärjestelmä saavat myönteistä huomiota saksalaisen laatulehden tuoreessa artikkelissa.

Aikauslehti Der Spiegelin journalistit matkustivat Seinäjoelle tekemään laajaa artikkelia nuorten ylipainon ehkäisemisestä. Seinäjoen yhteiskoulun toimintaa esitellään artikkelissa esimerkkinä liikuntaohjelmasta, joka on herättänyt ”terveysasiantuntijoiden huomiota ympäri maailmaa”.

Seinäjoen yhteiskoulussa opetukseen kuuluu oppituntien aikana tehtäviä leikkejä, jotka panevat oppilaat liikkumaan. Tarkoituksena on katkaista istumisjaksot koulunpenkillä ja virkistää aivotoimintaa, mikä auttaa oppimisessa. Liikuntaleikkien avulla ylipainoisten lasten määrää on saatu selvästi vähennettyä.

Der Spiegel kertoo Seinäjoen esimerkin herättäneen jopa Maailman terveysjärjestö WHO:n huomion ja tuoneen kaupunkiin useita ulkomaisia valtuuskuntia oppimaan. Jopa Etelä-Korean pääkaupunki Soul on lehden mukaan ottanut Seinäjoesta mallia.

Artikkeli käsittelee laajemmin maailmaan pahenevaa ylipaino-ongelmaa. WHO:n mukaan noin 41 miljoonaa maailman alle viisivuotiaista lapsista on ylipainoisia.

Seinäjoen yhteiskoulu on virallinen urheiluakatemian oppilaitos ja kuuluu opetus-ja kulttuuriministeriön tukemaan valtakunnalliseen Liikkuva koulu -ohjelmaan.

Ohjelman tavoitteena on tehdä koulupäivistä aktiivisempia ja viihtyisämpiä toiminnan avulla. Suomessa on jo yli 1 500 ohjelmaan kuuluvaa koulua, eli yli puolet Suomen peruskouluista, kerrotaan Liikkuva koulu -projektin verkkosivuilla.

Der Spiegelin artikkelissa Seinäjoen yhteiskoulun rehtori Jari Noponen kertoo, että liikunta otettiin osaksi eri aineiden oppitunteja, koska pelkät liikuntatunnit eivät riitä.

”Lapsemme eivät saa tarpeeksi liikuntaa. He istuvat liikaa, ja vain harvat kävelevät tai pyöräilevät kouluun. Välimatkat Suomessa ovat joskus liian pitkiä. Jotkut oppilaani tulevat kouluun traktorilla”, Noponen sanoo lehdessä.

Der Spiegel kiinnittää huomiota myös siihen, että Suomessa kouluissa on välitunteja, jolloin lasten pitää mennä ulos, jopa keskellä talvea. Myönteisessä sävyssä käsitellään myös suomalaista neuvolajärjestelmää, joka antaa lapselle säännölliset terveystarkastukset ja vanhemmille terveystietoa.

Der Spiegel muistuttaa myös Pekka Puskan vetämästä Pohjois-Karjala -projektista, joka ohjasi suomalaisia terveellisemmän ruokavalion pariin.

Saksassa terveysohjelmat eivät lehden mukaan aina ole olleet yhtä menestyksekkäitä.

”Myös Saksassa on ongelma, että lapset ja nuoret istuvat liian pitkään tietokoneen ääressä, juovat liikaa virvoitusjuomia ja syövät liikaa pikaruokaa”, Der Spiegel kirjoittaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat