Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kysely: Kolmannes lääkäreistä käyttää yli kuusi tuntia työvuorosta tietokoneisiin – ”Joka hetki 600 lääkäriä tuijottaa ruudulla olevaa tiimalasia”

”Ennen se meni niin, että käveli vastaanotolle, laittoi takin päälle ja pyysi potilaan sisään. Nyt menee ainakin kymmenen minuuttia, että saa laitettua koneet päälle ja tunnukset järjestelmiin”, asiantuntija sanoo.

Kotimaa
 

Tietokoneet ja tietotyö vievät suuren osan lääkäreiden ja hoitajien ajasta, vaikka aikaa haluttaisiin käyttää mieluummin potilastyöhön.

Lähes kolmannes lääkäreistä käyttää yli kuusi tuntia työvuorostaan tietokoneella tehtävään työhön, kertoo sairaanhoitopiirien henkilöstölle verkossa tehty kysely.

Sen on tehnyt suomalainen Digital Workforce -yritys, joka tarjoaa ohjelmistorobotiikkaa. Kyselyyn vastasi noin 5 700 ihmistä yhdeksästä sairaanhoitopiiristä. Vastausprosentti oli yhdeksän. Kyselyä on rahoittanut valtion innovaatiorahoituskeskus Tekes.

Vastaajista kolmannes ilmoitti kirjaavansa samaa tietoa useaan paikkaan yli puoli tuntia työvuoron aikana. Lääkäreistä on tullut kalliita sihteereitä, vastasi eräs kyselyyn osallistunut lääkäri.

Myös lähes puolet hoitajista ilmoitti käyttävänsä yli neljä tuntia työvuorosta tietokoneella tehtävään työhön. Eniten aikaa sekä lääkäreiltä että hoitajilta veivät tietotyön tehtävistä potilastietojen kirjaaminen ja ylläpito.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimusprofessori Marko Elovainio ja Lääkäriliiton varatoiminnanjohtaja Hannu Halila ovat yhtä mieltä siitä, että lääkäreiltä kuluu liikaa aikaa tietokoneiden ja -järjestelmien kanssa. Halilan mukaan toimimattomat tietojärjestelmät ovat aikamoinen aikasyöppö.

”Joka ikinen hetki suomalaisessa terveydenhuollossa 600 lääkäriä tuijottaa tietokoneen ruudulla olevaa tiimalasia ja odottaa, että jotain tapahtuisi. Se on suurin piirtein sama määrä lääkäreitä, jotka puuttuvat julkisesta terveydenhuollosta.”

Halilan mukaan lääkäreiden ”kallis sihteeri” -nimitys pitää jokseenkin paikkaansa.

”Kyllähän lääkärit ja potilaat valittelevat, että lääkäri seurustelee tietokoneen eikä potilaan kanssa, vaikka sen pitäisi olla päätyö. Esimerkiksi sairaaloissa toimivat lääkärit sanovat, että he katsoivat aiemmin neljä potilasta tunnissa, mutta nyt kolme, koska aika menee tietokoneen kanssa pläräämiseen.”

Elovainio ja Halila muistuttavat, että tietokonetta näpytellään kuitenkin potilastyön ohessa, eli samalla kun käydään esimerkiksi läpi tutkimustuloksia ja keskustellaan potilaan tai hänen omaistensa kanssa.

Se, että lääkäreillä kuluisi jopa kuusi tuntia tietotyöhön, antaa liioitellun kuvan siitä, kuinka paljon automatiikalla voitaisiin säästää, Elovainio huomauttaa.

”Toki on niin, että mitä enemmän saadaan automatiikkaa ja mitä paremmin järjestelmät puhuvat keskenään, sitä paremmin se säästää lääkärien työaikaa. Tietokoneella tehtävä työ on kuitenkin osa lääkärien vastaanottoa, ei siitä päästä vippaskonsteilla kokonaan eroon.”

Hänen mukaansa onkin ammattitaitokysymys, kuinka taitavasti tietojärjestelmiä potilasta kohdatessa käyttää.

THL:n viime vuonna julkaistun tutkimuksen mukaan perusterveydenhuollon lääkärit käyttävät päivittäisestä työajastaan reilut puolet potilaiden vastaanottamiseen. Loput työajasta kuluu paperitöihin (23 prosenttia), puhelintyöskentelyyn (8 prosenttia) ja kokouksiin (7 prosenttia).

Elovainion mukaan kyselyssä mainittu tietotyö kuuluisi tässä tutkimuksessa vastaanottotoimintaan ja paperitöihin. Myös THL:n tutkimuksessa lääkärit raportoivat kuormittuvansa hankalista tietojärjestelmistä.

Asiantuntijoiden mukaan ongelmana on se, että lääkärien käytössä on useita, myös toimimattomia ja vaikeakäyttöisiä tietojärjestelmiä, joihin pitää kirjautua eri salasanoilla.

”Ennen se meni niin, että käveli vastaanotolle, laittoi takin päälle ja pyysi potilaan sisään. Nyt menee ainakin kymmenen minuuttia, että saa laitettua koneet päälle ja tunnukset järjestelmiin”, Halila sanoo.

Pääkaupunkiseudun Apotti-potilastietojärjestelmän tavoitteena on vastata osittain tähän ongelmaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat