Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

SAK esitteli laajan uudistuksen perhevapaisiin: Kotihoidon tuki pois, oikeus jakaa etuuksia vaikka isovanhemmille

Tuleva ministeri Annika Saarikko: ”En usko, että tällä hallituskaudella pääsemme tekemään näin järeitä toimenpiteitä.”

Kotimaa
 
Sami Kero / HS
SAK:n mukaan uudistuksen jälkeen perhe voisi itse päättää, kuka etuuksia käyttää.
SAK:n mukaan uudistuksen jälkeen perhe voisi itse päättää, kuka etuuksia käyttää. Kuva: Sami Kero / HS

Kotihoidon tuki poistettaisiin, eronneet etävanhemmat saisivat oikeuden perhevapaisiin ja etuuksia voisi jakaa osittain myös esimerkiksi isovanhemmille tai muille perheenjäsenille.

Lisäksi vanhempainraha- ja hoitorahapäiviä voisi käyttää myös pätkissä aina siihen asti, kunnes lapsi täyttää seitsemän vuotta. Vanhemmat voisivat hyödyntää tätä esimerkiksi päivähoidon loma-aikoina.

Muun muassa näitä muutoksia ehdottaa SAK, joka esitteli torstaina ehdotuksensa suomalaisen perhevapaajärjestelmän radikaalista uudistuksesta. Lisäkustannuksia uudenlaisesta mallista ei tulisi, SAK vakuuttaa.

Ehdotuksen taustalla on pyrkimys suurempaan joustavuuteen ja halu ottaa huomioon suomalaisten perheiden lisääntynyt monimuotoisuus.

”Emme yrittäisi enää lainsäädännössä määritellä, mikä on oikea perhe ja kuka on oikea huoltaja, vaan perhe voisi itse päättää, kuka etuuksia käyttää”, perustelee SAK:n ekonomisti Ilkka Kaukoranta.

”Myös osa-aikatyön ja vanhemmuuden yhdistäminen helpottuisi. Joustavat osa-aikatyön ja kotihoidon yhdistävät etuudet on se, mitä vanhemmat haluavat.”

Tuleva perhe- ja perusturvaministeri Annika Saarikko (kesk) kiitti ehdotusta joustavuuden lisäämisestä ja perheiden monimuotoisuuden tunnistamisesta. Hän korosti kuitenkin, että kotihoidon tukea on hyödyntänyt yhdeksän kymmenestä suomalaisesta perheestä.

”Se on iso asia suomalaisten perheiden arkea”, hän kuvasi.

Saarikko siirtyy perhe- ja perusturvaministeriksi Juha Rehulan (kesk) tilalle vaalikauden puolivälissä ensi vuonna. Vaalien jälkeen Saarikko halusi lykätä ministeriksi ryhtymistä perhesyistä. Hänellä itsellään on nyt noin puolitoistavuotias lapsi.

Kun kotihoidon tukea voi nyt saada siihen asti, että lapsi täyttää kolme vuotta, SAK:n mallissa täysiä hoitorahapäiviä olisi kaikkiaan vain kuudeksi kuukaudeksi kahdentoista kuukauden vanhempainrahan päälle.

Saarikko ei halunnut ottaa kantaa siihen, voisiko keskusta luopua kotihoidon tuesta. Se on ollut puolueelle tärkeä. Sitä ovat käyttäneet pääasiassa äidit.

”En usko, että tällä hallituskaudella pääsemme tekemään näin järeitä toimenpiteitä”, hän kommentoi SAK:n kunnianhimoista ehdotusta.

Suomen yrittäjien työmarkkina-asioiden päällikkö Harri Hellstén kiinnitti uudistusehdotuksessa erityisesti huomiota joustavuuteen perhevapaapätkien palastelussa. Vapaita voisi pitää joko yhtenäisenä jaksona tai lyhyemmissä pätkissä.

Hellsténin mukaan yrittäjä-äideille ja -isille tämä olisi hieno uudistus. Varsinkin yksinyrittäjät voisivat vuorotella töiden tekemistä ja lastenhoitoa joustavasti työtilanteen mukaan.

Toisaalta työnantajille olisi nykyistä hankalampaa, jos työntekijällä olisi oikeus olla vanhempainvapaalla pätkittäin.

”Se aiheuttaisi todella paljon haasteita työn järjestelyn kannalta”, Hellstén sanoi.

”Työnantajalle yhtenäinen pitkä vapaajakso on helpompi esimerkiksi sijaisjärjestelyjen kannalta.”

Saarikko arvioi, että työnantajien lisäksi joustavuus vapaiden sijoittelussa aiheuttaisi haasteita myös lasten päivähoitojärjestelmälle.

Malli lisäisi nykytilanteeseen verrattuna huomattavasti perheiden vapautta päättää itse, kuka vapaita ja tukia käyttää.

Kullekin juridiselle vanhemmalle kuuluvasta kuuden kuukauden vanhempainrahasta kunkin olisi käytettävä kolme kuukautta, joita ei voisi siirtää muille. Loput kolme kuukautta voitaisiin siirtää joko toiselle vanhemmalle tai muille perheenjäsenille kuten isovanhemmille.

Sateenkaari- tai uusperheet voisivat jakaa etuudet haluamallaan tavalla kaikkien vanhempien kesken. Yksinhuoltaja saisi saman verran perhe-etuuksia kuin kahden huoltajan perheet nyt. Hän voisi siirtää osan vapaista ja tuista esimerkiksi isovanhemmille.

Monimuotoiset perheet -verkoston projektipäällikkö Anna Moring piti SAK:n mallia erinomaisena, koska se lisää joustavuutta.

”Sekä työelämän tarpeet että perheiden erilaiset muodot on otettu hyvin huomioon”, hän sanoi.

SAK:n Kaukorannan mukaan ehdotus myös korjaisi nykyjärjestelmän äitejä suosivat epäkohdat. Nykyiseen verrattuna siinä jyvitettäisiin pelkästään isien käyttöön kuitenkin vain vajaa kuukausi enemmän vanhempainrahaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat