Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliisi unohti 15-vuotiaan pahoinpitelyn tutkinnan vuosiksi, juttu ehti vanhentua

Uhrilta murtui koulussa tapahtuneessa pahoinpitelyssä solisluu. Juttua hoitanut poliisi sai huomautuksen, koska ei hoitanut papereita syyttäjälle.

Kotimaa
 

Koulupojan vakava pahoinpitely koulussa unohtui poliisin pöydälle vuosiksi niin, että sen syyteoikeus ehti vanhentua. Apulaisoikeusasiamies Jussi Pajuoja on antanut jutusta vastanneelle Itä-Uudenmaan poliisin rikosylikonstaapelille huomautuksen, koska tämä ei ollut huolehtinut siitä, että asiakirjat toimitettiin syyttäjälle syyteharkintaan.

Pahoinpitely tapahtui maaliskuussa 2008. Poliisille tehdyn ilmoituksen mukaan 15-vuotias poika oli koulun tuulikaapissa käynyt yllättäen toisen samanikäisen pojan päälle ja nostanut tämän seinälle. Hyökkääjä potkaisi uhrinsa kipsissä ollutta jalkaa ja hyppäsi sen jälkeen maahan kaatuneen uhrin päälle. Uhrin solisluu oli murtunut. Hyökkääjä yritti vielä lyödä uhriaan kyynärsauvalla, mutta siinä vaiheessa opettaja ehti väliin.

Uhrin solisluuvamma leikattiin noin kymmenen päivää myöhemmin.

Asiasta tehtiin heti rikosilmoitus, ja uhri muistaa, että hänet kuulusteltiin noin kuukauden sisällä tapahtumista. Kuulustelua ei kuitenkaan ole löydetty.

Poliisissa havahduttiin pari vuotta sitten siihen, ettei juttu ollut siirtynyt syyttäjälle, vaikka järjestelmään oli näin merkitty. Juttua alettiin tutkia uudelleen. Mitään kiirettä ei asian kanssa vieläkään pidetty. Noin vuoden päästä poliisi oli saanut kuulusteltua uhrin, epäillyn ja yhden todistajan sekä hankkinut uhrin lääkärintodistuksen.

Tässä vaiheessa poliisi havaitsi, että juttu on jo vanhentunut. Perusmuotoinen pahoinpitely vanhenee viidessä vuodessa. Jutun tutkinta lopetettiin.

Uhri vei asian oikeusasiamiehen tutkittavaksi. Hänen mielestään on oikeustajun vastaista, että tekijä ei joudu vastuuseen tällaisesta teosta.

Oikeusasiamiehen kanslia pyysi valtakunnansyyttäjänvirastoa arvioimaan, voisiko teko olla törkeä pahoinpitelyä. Silloin se ei vielä olisi vanhentunut. Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske kuitenkin päätyi siihen, että kyse ei ollut törkeästä pahoinpitelystä.

Selvittelyissä kävi ilmi, että asiaa tutkineelta rikosylikonstaapelilta oli jäänyt muitakin juttuja siirtämättä syyttäjälle. Häntä vastaan nostettiin syyte joistakin tapauksista, ja Vantaan käräjäoikeus tuomitsi hänet viime kesänä varoitukseen. Tämän päälle hän sai myös poliisipäällikkö Kari Rantalalta kirjallisen varoituksen.

Koulussa tapahtunutta pahoinpitelyä rangaistukset eivät kuitenkaan koskeneet, joten oikeusasiamiehen kanslia tutki sen.

Apulaisoikeusasiamies Pajuoja muistutti, että esitutkinta on suoritettava ilman aiheetonta viivästystä. Kohtuullinen aika riippuu kunkin jutun laadusta ja laajuudesta.

”Täysin selvää joka tapauksessa on, että esitutkinta ei saa poliisista johtuvasta syystä kestää niin kauan, että tutkittavana oleva rikos pääsee vanhentumaan”, Pajuoja painotti. Asia pitää siten tutkia niin, että huomioon otetaan lievimmän mahdollisen tekomuodon vanhentumisajat.

Pajuoja antoi rikosylikonstaapelille huomautuksen, koska tämä oli huolimattomuuden takia jättänyt siirtämättä asiakirjat syyttäjälle.

”Epäilty rikos olisi ollut helposti tutkittavissa, ja siinä oli kyse lapsen tekemästä ja lapseen kohdistuneesta vakavasta rikoksesta”, Pajuoja totesi.

Pajuoja suositteli, että valtio maksaisi korvauksia uhrille. Uhri ei viranomaisen töppäyksen takia päässyt esittämään vaatimuksiaan tuomioistuimeen, vaikka teosta aiheutui hänelle suorien kustannusten lisäksi vahingonkorvauslaissa tarkoitettua kipua ja särkyä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat