Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sipilän hallitus saa kansalta kehnon arvosanan – 69 prosenttia pitää toimintaa huonona tai melko huonona

Arvosana laski tuntuvasti viime lokakuusta ja on nyt samaa tasoa kuin Stubbin hallituksella

Kotimaa
 
Antti Aimo-Koivisto
Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok), ulkoministeri Timo Soini (ps) ja pääministeri Juha Sipilä (kesk) hallituksen aitiossa eduskunnan kyselytunnilla 7. huhtikuuta. Taustalla sisäministeri Petteri Orpo (kok).
Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok), ulkoministeri Timo Soini (ps) ja pääministeri Juha Sipilä (kesk) hallituksen aitiossa eduskunnan kyselytunnilla 7. huhtikuuta. Taustalla sisäministeri Petteri Orpo (kok). Kuva: Antti Aimo-Koivisto

Liki 70 prosenttia suomalaisista pitää pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallituksen toimintaa huonona tai melko huonona.

20 prosentin mielestä hallitus on onnistunut hyvin tai melko hyvin. Loput eivät osaa sanoa kantaansa. Luvut käyvät ilmi TNS Gallupin torstaina julkistamasta puoluebarometrista.

Arvosana on pudonnut tuntuvasti viime syksystä, jolloin vielä 36 prosenttia katsoi Sipilän hallituksen onnistuneen vähintään melko hyvin. Lokakuussa 56 prosenttia vastanneista piti hallituksen toimintaa huonona tai melko huonona.

Sipilän hallitus on nyt puoluebarometrin mukaan samalla tasolla kuin sitä edeltänyt Alexander Stubbin (kok) hallitus, jonka loppuaika meni riidellessä ja omia esityksiä vastaan äänestäessä.

Lokakuussa 2014 sama osuus kansalaisista eli 69 prosenttia katsoi, että Stubbin hallitus on onnistunut huonosti tai melko huonosti.

Hallitusarvioiden pohjalukemia lyötiin 1990-luvulla. Syyskuussa 1993 peräti 82 prosenttia kansalaisista arvioi, että hallitus on onnistunut huonosti tai melko huonosti. Tuolloin oli lama-aika ja pääministerinä Esko Aho (kesk).

Tämänhetkinen oppositio ei saa kansalta juuri parempaa arvosanaa kuin hallituskaan.

Oppositio on 66 prosentin mielestä onnistunut huonosti esittäessään vaihtoehtoja hallituksen politiikalle.

Opposition arvosanat ovat kuitenkin viime kyselystä parantuneet toisin kuin hallituksen.

Ikääntyneet, akateemisesti koulutetut, johtavassa asemassa olevat tai ylempinä toimihenkilöinä työskentelevät, yrittäjät ja hyvätuloiset ovat keskimääräistä tyytyväisempiä Sipilän hallituksen toimintaan.

Silti näittenkin ryhmien edustajilta tulee TNS Gallupin mukaan myös heikkoja arvosanoja.

Hallitus saa tunnustusta vain keskustalaisilta ja kokoomuslaisilta. Keskustalaisista 60 prosenttia antaa Sipilälle hyvän tai melko hyvän arvosanan. Kokoomuslaiset ovat kriittisempiä, heistä 45 prosenttia on tyytyväisiä toimintaan.

Perussuomalaisia hallitusvastuu näyttää painavan myös niin, että heistä vain 21 prosenttia pitää Sipilän hallituksen toimintaa hyvänä. 73 prosenttia ajattelee hallituksen toimineen huonosti tai melko huonosti.

Kriittisimpiä hallitusta kohtaan ovat itsensä vasemmistoliiton tai Sdp:n kannattajiksi lukevat vastaajat, jotka melkein sataprosenttisesti tuomitsevat hallituksen huonoksi. Vihreät ovat hieman suopeampia.

Puoluebarometrissa kysyttiin myös arviota siitä, miten hyvin hallitus on onnistunut pakolais- ja turvapaikanhakijakysymyksessä.

Joka toisen suomalaisen mielestä hallitus on toiminut asiassa hyvin tai erittäin hyvin.

Vastaajista 16 prosenttia arvioi, että hallitus on toiminut erittäin huonosti. Huonoa toiminta on ollut 26 prosentin mielestä.

Enemmän koulutetut ja suurempituloiset arvioivat hallituksen turvapaikkapolitiikkaa myönteisemmin kuin vähemmän koulutetut ja vähemmän ansaitsevat. Hallituksen toiminta saa positiivista palautetta myös iäkkäämmiltä vastaajilta.

Perussuomalaisista peräti 44 prosenttia on sitä mieltä, että hallitus on onnistunut turvapaikka-asioissa erittäin huonosti.

TNS Gallup teki tutkimuksen 8.–14. huhtikuuta.

Haastateltu joukko edustaa 15–74 vuotta täyttänyttä väestöä. Haastateltujen kokonaismäärä on 1 316, ja tutkimuksen virhemarginaali on 2,7 prosenttia suuntaansa.

Oikaisu: Korjattu jutun keskivaiheilla kyselyn tekijä TNS Gallupiksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat