Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rintasyöpäseulontojen kilpailutus saa ankarat moitteet Syöpärekisteriltä – tuhansien potilaiden tiedot hukassa yksityisen seulontayrityksen jäljiltä

Valvira tutkii yksityisen seulontayrityksen epäselvyyksiä vuosina 2012–2014. Syöpiä jäänyt havaitsematta, potilastietoja hukassa 60 kunnassa.

Kotimaa
 
Sari Gustafsson / Lehtikuva
Mammografiatutkimuksessa otettuja röntgenkuvia rinnoista.
Mammografiatutkimuksessa otettuja röntgenkuvia rinnoista. Kuva: Sari Gustafsson / Lehtikuva
Fakta

Rintasyöpään sairastuu yli 5 000 naista vuodessa

 Rintasyöpä on Suomessa naisten yleisin syöpä, johon sairastuu vuodessa yli 5000 naista.

 Rintasyöpätapauksista yli 40 prosenttia löytyy seulontaiässä eli 50–69-vuotiailta naisilta. Niistä vajaa 60 prosenttia löytyy seulonnoissa ja noin neljännes seulontojen välillä. Noin 15 prosenttia löytyy niiltä, jotka eivät ole osallistuneet seulontaan.  Alle 50-vuotiailta löytyy noin 15 rintasyövistä ja noin 40 prosenttia 70-vuotiailta ja sitä vanhemmilta.

 Rintasyöpään sairastuneiden määrä on kasvanut tasaisesti 2,5 prosenttia vuodessa vuodesta 2000 lähtien. Kasvu johtuu väestön ikääntymisestä. Syöpäriski kasvaa iän myötä.

 Rintasyöpäriskiä lisäävät ylipaino ja alkoholinkäyttö. Liikunta voi suojata rintasyövältä.

Suomen Syöpärekisterin mukaan rintasyövän seulonta tapahtuu Suomessa liian hajautetusti. Seulontoja järjestävät nykyään kunnat, jotka kilpailuttavat seulontojen toteuttajan. Syöpärekisterin mukaan seulontojen järjestämistapa vaarantaa seulontojen laadun.

Savon Sanomat kertoi torstaina yksityisen röntgenpalveluyrityksen Suomen Radiologikeskus Oy:n mammografiaseulonnoissa tapahtuneista virheistä.

Lehden mukaan rintasyöpiä on jäänyt havaitsematta. Lisäksi seulontojen potilasasiakirjojen laadinnassa, käsittelyssä ja säilyttämisessä on ollut puutteita. Yritykseltä on kadonnut tuhansien potilaiden seulontatietoja.

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira on tutkinut asiaa vuodesta 2014 lähtien.

Syöpärekisteri on selvittänyt asiaa Valviran pyynnöstä. Syöpärekisterin seulontajohtaja Tytti Sarkeala kertoo, ettei yritys ole pyynnöistä huolimatta toimittanut kaikkia seulontatietoja myöskään joukkotarkastusrekisteriin.

”Erityisesti vuonna 2013 meillä on aika iso aukko kuntatiedoissa, koska me emme tietoja sieltä koskaan saaneet. Tilastoja puuttuu noin 60 kunnasta eri puolilta Suomea.”

Syöpärekisterin mukaan noin kymmenessä kunnassa rintasyöpäseulontaan osallistumisaktiivisuus pysyi ennallaan, mutta jatkotutkimusten osuus laski. On mahdollista, että se kertoo havaitsematta jääneistä syöpätapauksista.

Sarkealan mukaan sitä ei voi päätellä vielä nykyisten rekisteritietojen perusteella, vaan tarvitaan pidempi seulonta-aika. Syöpärekisteri seuraa näiden kuntien alueella tarkemmin seulontojen välissä esiintyviä syöpiä.

Sarkealan mukaan kunnille on lähetetty kirje, jossa kerrottiin yrityksen puutteista.

”Kyllä kunnat ovat havahtuneet tähän ongelmaan. Tilanne on käsittääkseni myös korjautunut. Toissa vuonna yritys on toimittanut meille tiedot jo kaikista kunnista. Perusongelma on kuitenkin se, että järjestämisvastuu on liian hajautettu, jolloin tällaista saattaa päästä käymään.”

Sarkealan mukaan kunnat kilpailuttavat seulontojen toteuttajia jopa vuosittain. Huomiota kiinnitetään eniten hintaan, ei laatuun.

”Tälle pitäisi tehdä jotain. Seulontojen organisointi pitäisi järjestää uudelleen niin, että järjestäviä tahoja olisi selkeästi vähemmän. Pitäisi olla myös valtakunnallinen taho, jolla olisi substanssiosaamista ja sillä olisi ohjaus- ja valvontavastuu”, Sarkeala sanoo.

Asia on ollut käsittelyssä myös sosiaali- ja terveysministeriön seulontatyöryhmässä, jossa Sarkealakin on mukana. Työryhmä tekee ehdotuksensa syöpäseulontaohjelmien uudistamisesta loppuvuodesta.

”Sote-muutoksen myötä järjestämisvastuu on käsittääkseni siirtymässä sote-alueille, mikä on huomattava parannus. Valtiolla pitää olla mahdollisuus sekä valvoa, seurata että ohjata tätä toimintaa. Organisatorisia muutoksia tarvitaan, jotta tämän tyyppistä ei pääsisi enää tapahtumaan”, Sarkeala sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat