Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puolustusministeriö aikoo komentaa sotilaat taistelemaan ulkomailla

Ammattisotilaat haluavat lähteä sotimaan maailmalle vain vapaaehtoispohjalta. Puolustusministeriön mukaan kansainvälisiin sotilastehtäviin voitaisiin myös määrätä.

Kotimaa
 
Vesa Moilanen Lehtikuva
Aliupseeriliiton puheenjohtaja Mika Oranen arvostelee puolustusministeriön aikeita komentaa sotilaita vaikka pakolla taistelutehtäviin ulkomaille.
Aliupseeriliiton puheenjohtaja Mika Oranen arvostelee puolustusministeriön aikeita komentaa sotilaita vaikka pakolla taistelutehtäviin ulkomaille. Kuva: Vesa Moilanen Lehtikuva

Näkemyserot sotilaiden velvollisuudesta lähteä taistelemaan Suomen rajojen ulkopuolella jakavat rajusti puolustushallintoa.

Ammattisotilaat tyrmäävät puolustusministeriön kaavailut komentaa sotilaita vaikka pakolla taistelutehtäviin ulkomaille. Sotilaiden henkilöstöjärjestöjen mielestä kansainvälisiin tehtäviin pitää lähettää vain halukkaita.

”Tehtävien pitää perustua vapaaehtoisuuteen, ei virkavelvollisuuteen”, korosti Aliupseeriliiton puheenjohtaja Mika Oranen Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan (MTS) seminaarissa torstaina.

Henkilöstöjärjestöt vaativat myös kansainvälisiin tehtäviin sitoutuville sotilaille parannuksia palvelusuhteen ehtoihin, esimerkiksi erilliskorvausta.

Hallituksen on määrä hyväksyä lakiesitys sotilaallisesta avunannosta ja avun vastaanotosta heti vapun jälkeen.

Kirpeistä lausunnoista huolimatta ministeriö ei aio muuttaa aiemman esityksensä päälinjaa, vain perusteluja on hiottu.

Ensisijaisesti maailmalle lähetään halukkaita, mutta tarvittaessa tehtäviin voidaan myös määrätä.

MTS:n varapuheenjohtaja, puolustusministeri Jussi Niinistön (ps) erityisavustaja Petteri Leino sanoo, että kansainväliset tehtävät kuuluvat virkavelvollisuuteen.

”Jokainen ymmärtää, että valtion velvoitteiden täyttäminen ei voi perustua vapaaehtoisuuteen. Ei tässä olla lähettämässä suomalaisia keskelle Afrikkaa tai Marsiin. Toimimme EU:n ja Pohjoismaiden viitekehyksessä.”

Leinon mukaan korvaustaso on jo nyt riittävä. Kolmen viikon komennus ulkomaille toisi 3  200 euroa kuukaudessa tienaavalle lähes 9 000 euroa.

Orasen mukaan lakiesityksessä on monta epäselvää kohtaa. Orasta askarruttaa, voidaanko lain perusteella lähettää suomalaissotilaita myös Nato-joukkojen alaisuuteen ulkomaille.

”Kyllä herää kysymys, syntyykö tässä takaportti Nato-joukkoihin?”

Epäselvää myös on, kuka komentaa Suomeen apua antamaan tulevia kansainvälisiä sotilaita.

”Yksi vaihtoehto on alistaa joukot Suomen sotilaalliselle johdolle. Tai tietyissä tilanteissa ulkomaiset joukot ottavat käskyjä omilta esimiehiltään”, Oranen arvioi.

Myös oikeuskansleri Jaakko Jonkka kiinnitti lausunnossaan huomiota epäselviin komentosuhteisiin.

”Pidän ongelmallisena myös sitä, että ehdotetut säännökset jättäisivät kansainvälisen avun antamiseen ja vastaanottamiseen liittyvät johto- ja vastuusuhteet hyvin avoimiksi”, Jonkka toteaa.

”Hallituksen esitysluonnoksen mukaan Suomelle apua antavat joukot ja yksittäiset sotilaat voisivat toimia suomalaisen viranomaisen johdossa. On kuitenkin tilanteita, joissa avun antaja (esimerkiksi YK, EU, Nato) johtaa omaa toimintaansa avunpyynnön ja tehtävän mukaisesti”, Jonkka jatkaa.

Leinon mukaan lakiesitystä on tarkistettu Jonkan lausunnon jäljiltä. Komentosuhde ratkaistaan silloin, kun Suomi pyytäisi apua.

”Silloin täsmennetään johtosuhteet ja kenen johdossa kulloinkin toimitaan. Selvää on, että Suomessa toimitaan Suomen lakien mukaan.”

Pulmallisena oikeuskansleri piti lausunnossaan myös sitä, että ”lakiin ehdotetuissa säännöksissä ei määriteltäisi avun antamisen tai pyytämisen edellytyksiä, ei edes sitä, mihin tehtäviin puolustusvoimat voisi apua antaa tai vastaanottaa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat