Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nuoret pitävät itsehoitolääkkeitä vaarattomina – ja vaarantavat näin terveytensä

Kipulääkkeitä tulisi käyttää lyhyen aikaa kerrallaan, Käypä hoito -suositus linjaa.

Kotimaa
 
Erkki Laine
Flunssan itsehoitovalmisteissa voi olla päällekkäisiä lääkkeitä, kuten esimerkiksi kipulääkettä.
Flunssan itsehoitovalmisteissa voi olla päällekkäisiä lääkkeitä, kuten esimerkiksi kipulääkettä. Kuva: Erkki Laine
Fakta

Itselääkitys

Siitepölyallergian itselääkitys

 Allergisiin silmä- ja nenäoireisiin suositellaan ensisijaisesti paikallishoitoa: silmiin antihistamiinisilmätippoja, nenään sumutteena annettavaa kortisonia.

 Tarvittaessa hoitoa voi tehostaa antihistamiinitabletilla. Ne pitäisi ottaa veden kanssa niin kuin muutkin tabletit, sillä jotkut hedelmämehut voivat vaikuttaa lääkkeiden imeytymiseen.

 Paikallishoidon haitat ovat vähäisempiä kuin tablettien.

Yskän itselääkitys

 Yskä on hengitysteiden suojareaktio, jonka tehtävä on poistaa limaa.

 Tulehduksen aiheuttama yskä kestää usein 1–2 viikkoa, joskus jopa 4 viikkoa.

 Itsehoitoyskänlääkkeitä ei suositella lapsille, eikä niillä ole ilmeisesti merkittävää tehoa myöskään aikuisille.

Peräpukamien itselääkitys

 Peräpukamissa normaali verisuonirakenne muuttuu. Siitä voi tulla kutinaa tai verenvuotoa.

 Oireettomia pukamia ei tarvitse hoitaa. Jos oireita on, peräaukon seutu pestään kerran tai kaksi päivässä ja aina ulostamisen jälkeen, ja kuivataan hyvin mutta hankaamatta.

 Peräpukamat liittyvät usein ulostamisen vaatimaan ponnisteluun. Sen tarvetta voi vähentää kuitupitoisella ruokavaliolla.

 Oireita voi lievittää paikallishoidolla, mutta sen tehosta tai haitoista ei ole tutkimustietoa.

Lähde: Itselääkityksen Käypä hoito -suositus

Moni pitää ilman lääkärin määräystä myytäviä itsehoitolääkkeitä vaarattomampina kuin reseptilääkkeitä. Asia selvisi Apteekkariliiton tuoreessa kyselyssä, johon vastasi tuhat suomalaista maaliskuussa.

Vaarattomuuteen uskovat etenkin nuoret aikuiset. Lähes 30 prosenttia 15–24-vuotiaista vastaajista katsoi, että itsehoitolääkkeiden annostelu ei ole yhtä tarkkaa kuin reseptilääkkeiden. Yli 65-vuotiaista oli tätä mieltä 14 prosenttia.

Käsitys on väärä, sillä itsehoitolääkkeet ovat usein samaa tavaraa kuin lääkärin määräämät lääkkeet. Pakkaus voi olla pienempi tai itse lääke miedompi. Lääkkeellä voi silti olla haittoja, jotka tulevat esille jo lyhyessä käytössä.

”Useilla itsehoitolääkkeillä ja luontaistuotteilla on yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa”, muistuttaa Jokioisten apteekkari Janne Mikkola.

”Kun ostaa lääkkeitä, kannattaa kertoa, mitä muita valmisteita on käytössä.”

Samoja kipulääkkeitä voi olla käytössä sekä itsehoidossa että lääkärin määrääminä. Tällöin annokset saattavat kasvaa liian suuriksi.

Haittoja torjumaan valmistui torstaina Käypä hoito -suositus itselääkityksestä. Sen laativat lääkärit ja farmasian alan asiantuntijat yhdessä.

Tavoite on antaa apteekkien henkilökunnalle tietoa, jota he tarvitsevat neuvoessaan itsehoitolääkkeiden ostajia. Kuka tahansa voi perehtyä suosituksiin osoitteessa kaypahoito.fi.

Suositukset ovat lääkäriseura Duodecimin työryhmissä laadittuja hoitosuosituksia, jotka perustuvat tutkimuksissa todettuun tehoon. Itselääkintäsuositus antaa neuvoja kymmeneen tavalliseen vaivaan, kuten flunssaan, ummetukseen, emättimen hiivatulehdukseen ja varvasvälisilsaan.

”Tavoite on ohjata itsehoitoa ja itsehoitolääkkeiden käyttöä niin, että ne ovat osa vaikuttavaa, tarkoituksenmukaista ja turvallista hoitoa”, sanoo työryhmän puheenjohtaja Jorma Komulainen. Hän on myös Käypä hoito -suositusten päätoimittaja.

Suositusta toivottiin muun muassa muutaman vuoden takaisessa lääkeinformaatiostrategiassa.

Tehoavatko probiootit ripuliin? Voiko niillä estää vatsaa menemästä sekaisin antibioottikuurin yhteydessä tai matkalla? Muun muassa näitä kysymyksiä työryhmässä pohdittiin.

Probiootit ovat bakteereja, joilla yritetään tasapainottaa suolen toimintaa. Niillä tehostettuja elintarvikkeita myydään ruokakaupoissa. Apteekeissa on kaksi lääkkeeksi hyväksyttyä probioottituotetta.

Työryhmä totesi, että probiootit lyhentävät lasten ripulia noin vuorokaudella ja vähentävät vaaraa, että ripuli pitkittyy. Sen sijaan selvää ei ole, ovatko lääkkeeksi hyväksytyt valmisteet tehokkaampia kuin muut tuotteet, sillä tutkimusnäyttöä ei ole tarpeeksi.

Probiooteilla voi estää myös antibioottiripulia, työryhmä totesi. Ne ilmeisesti pienentävät ripulin vaaran puoleen.

Sen sijaan matkan aikana iskevältä turistiripulilta ne eivät näytä suojaavan. Tehokkain keino siihen lienee edelleen ahkera käsien peseminen.

Markku Ulander / Lehtikuva
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat