Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yrityksistä kaivetaan nyt esiin piilotyöpaikat – tässäkö malli työllistymiseen?

Iisalmessa Ylä-Savossa järjestettiin käänteiset rekrytointimessut, jossa työnhakijat esittelivät osaamistaan ja työnantajat olivat messuvieraina.

Kotimaa
 
Pentti Vänskä
Sirkka Huttunen ja Niina Virkkunen kysyivät toimitusjohtaja Ilkka Huttuselta Laikas Oy:n avoimista työpaikoista.
Sirkka Huttunen ja Niina Virkkunen kysyivät toimitusjohtaja Ilkka Huttuselta Laikas Oy:n avoimista työpaikoista. Kuva: Pentti Vänskä

Iisalmi

”Olen kaikkiruokainen töiden suhteen. Minua kiinnostavat niin toimistotyöt kuin ulkohommatkin. Myös rasvanyrkkityöt eli miehisemmätkin hommat käyvät.”

Näin esittelee itsensä ympäristöteknologian osaaja Päivi Ryhänen, työtön työnhakija, uudenlaisilla rekrytointimessuilla Iisalmessa.

Iisalmen kulttuurikeskuksen täytti keskiviikkona Ammattilaiset areenalla -tapahtuma. Se oli käänteinen rekrytointitapahtuma, jossa työnhakijat esittelivät osaamistaan ja ammattitaitoaan.

Työnhakijat oli jaoteltu aloittain. Mukana oli esimerkiksi rakennus-, puu- ja metalliosaajia, sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia sekä markkinoinnin ja myynnin osaajia.

Työnantajat kiersivät messuilla vieraina.

Tapahtuma oli kahdeksanviikkoisen Ammattilaiset areenalla -työnhakukampanjan huipennus. Helmikuussa kampanjaan haettiin osallistujia ja siitä alettiin tiedottaa työnantajille.

Kampanjan verkkosivuille tehtiin työnhakijoiden omat profiilit, joissa he kertoivat nimellään ja kuvallaan varustettuina osaamisestaan, ammattitaidostaan ja mieluisista töistä. Messuilla työnhakijat jakoivat omia profiilikorttejaan.

Kampanjaan lähti mukaan 80 työnhakijaa, joista 13 työllistyi jo ennen messutapahtumaa. Työnhakijat kutsuivat messuille yrityksiä, jotka kiinnostivat heitä.

Paikalle saapui noin 70 työnantajan edustajaa. Osalla oli akuuttia rekrytointitarvetta, osa tuli katsomaan tarjontaa ja messujen ideaa.

Työnhakijat Sinikka Huttunen ja Niina Virkkunen nykäisivät messuilla toimitusjohtaja Ilkka Huttusen sivummalle keskustelemaan. He tiesivät, että Huttusen yrityksessä Laikas Oy:ssa on kaksi avointa työpaikkaa, ja halusivat kuulla niistä lisää.

”Muutaman mielenkiintoinen ehdokas on ollut tarjolla”, hän kertoo.

Lyhyitä sijaisuuksia tehnyt Sinikka Huttunen ja työttömänä oleva Niina Virkkunen etsivät asiakaspalvelu- ja toimistotöitä. Messuilla he kertoivat jutelleensa usean työnantajan kanssa.

”Olemme jakaneet näitä kortteja urakalla. Olemme ottaneet kaiken ilon irti”, Virkkunen naurahtaa.

Jukka Vattukallio ottaa messuille saapuvia yrittäjiä vastaan ja opastaa heitä peremmälle. Hän itsekin on entinen it-alan yrittäjä, nykyinen työnhakija.

Parin viime vuoden aikana hän on tehnyt monenlaisia pätkätöitä, ja tälläkin hetkellä meneillään on tapahtuma-assistentin määräaikaisuus. Hän on yksi messuisännistä mutta hakee samalla itselleen kotntakteja.

”It-alan, viestinnän ja markkinoinnin työt kiinnostavat.”

Henkilöstöä vuokraavan Banssi-yrityksen yhteyspäällikkö Olli-Matti Nuutinen on kerännyt käteensä nivaskan työnhakijoiden profiilikortteja.

”Hänelle löysin töitä Citymarketista jo ennen tätä tapahtumaa. Hänet haastattelin alustavasti ja sovin tapaamisesta huomenna. Kaksi on sellaisia, että löydän heille varmasti töitä”, Nuutinen sanoo ja selaa kortteja.

Ammattilaiset areenalla on konsulttiyritys Business Arenan kehittämä työllistämiskonsepti. Aiemmin sitä on käytetty rakennemuutospaikkakunnilla, joilla ison työnantajan lähtö on jättänyt työttömäksi joukon saman alan ammattilaisia.

Iisalmessa haluttiin kokeilla konseptia uudella tavalla ja etsiä töitä useiden alojen ammattilaisille. Uudenlaista työllistämismallia tahdottiin testata, sillä Ylä-Savon työttömyysprosentti on kasvanut muutamassa vuodesta 10 prosentista yli 14 prosenttiin.

Projektipäällikkö Harri-Pekka Luomi Ylä-Savossa toimivasta Etappi-työllisyyshankkeesta sanoo, että kampanjalla haluttiin kaivaa esiin työpaikkoja, jotka eivät ole avoimessa haussa. Silti moni yritys – etenkin pk-yritys – voisi palkata uuden työntekijän, jos sopiva ammattilainen löytyisi.

”Olemassa olevat työkalut eivät pure yhteiskunnan muutoksessa. Tässä kokeilussa yritetään löytää piilotyöpaikkoja ja voidaan jopa onnistua”, Luomi sanoo.

Business Arenan tuottaja Petri Widgren oli tyytyväinen Iisalmen kampanjaan, vaikkei messupäivän aikana tullutkaan tietoa uusista työllistymisistä.

”Monet tulivat kertomaan sovituista työhaastatteluista", hän sanoo.

”Tapahtuman jälkeen olemme yhteydessä kampanjassa mukana olleisiin työnhakijoihin. Muistutamme heitä olemaan yhteydessä työnantajiin, jotta kontaktit eivät jäisi ilmaan ja tuloksena olisi työpaikkoja.”

Vieremäläinen Meeri Partanen, 23, on yksi niistä onnellisista kampanjaan osallistuneista, jotka ovat saaneet vakituisen työn jo ennen messutapahtumaa.

”Profiilini ehti olla julki reilun viikon, kun tuli puhelinsoitto, voisinko saapua työhaastatteluun. Siitä pari päivää eteenpäin kirjoitettiin työsopimus”, Partanen kertoo.

Soittaja oli maatalousyrittäjä Antti Huovinen Maatalousyhtymä Huovisesta. Hän oli ilahtunut kampanjan toimivista verkkosivuista ja siitä, että työnhakijat markkinoivat itseään.

Huovinen toivoo, että palvelu jatkuu kampanjan jälkeenkin, sillä seuraavalla rekrytointikerralla hän aikoo aloittaa etsinnän sieltä.

Nyt Partanen työskentelee 300 lypsylehmän tilalla yhtenä yhdeksästä työntekijästä.

”Halusin oman alan töitä, ja oli erinomainen asia, että niitä löytyi”, hän sanoo.

Tausta: Työkaluja ja menetelmiä työllistämiseen

Ammattilaiset Areenalla on konsulttiyritys Business Arenan konsepti, joka tarjoaa erilaisia työkaluja ja menetelmiä työllistämiseen.

Ennen Iisalmea kampanjaa on hyödynnetty rakennemuutoskunnissa, joissa tärkeän työnantajan lopettaminen on jättänyt työttömäksi ison joukon tietyn alan osaajia.

Ensimmäistä kertaa kampanja järjestettiin Saarijärvellä vuonna 2006, kun elektroniikkavalmistaja Erofe irtisanoi 82 henkeä.

Sairaalaympäristöjen tuotteita valmistava Serres päätti kampanjan ansiosta aloittaa toiminnan Saarijärvellä. Se työllistää nyt noin 70 henkeä.

Viitasaarella ovitehdas Fenestran konkurssi jätti vuonna 2014 työttömäksi jäi 161 ihmistä. Heille etsittiin töitä eri projektien avulla, joista Ammattilaiset areenalla oli yksi.

Kaskipuu aloitti ovitehtaan Viitasaarella. Noin 80 irtisanottua sai työllisyystoimien avulla töitä muun muassa Kaskipuulta tai pääsi opiskelemaan. Tänä talvena Kaskipuu ilmoitti perustavansa Viitasaarelle myös ikkunatehtaan ja palkkaavansa runsaasti uutta työvoimaa.

Teuvalla Apocompin tehtaan sulkeminen vuonna 2015 jätti jälkeensä 32 työtöntä. Tilalle ei tullut yritystä, mutta kampanjan aikana työllistyi toistakymmentä työnhakijaa.

Pentti Vänskä
Työnhakija Jukka Vattukallio ja henkilövuokrafirman yhteyspäällikkö Olli-Matti Nuutinen keskustelivat.
Työnhakija Jukka Vattukallio ja henkilövuokrafirman yhteyspäällikkö Olli-Matti Nuutinen keskustelivat.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat