Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Stuertin epäillään salakuljettaneen kymmeniä ihmisiä rajatarkastuksen ohi Helsinki-Vantaalla – syyttäjä vaatii ehdotonta vankeutta

Finnairin alihankkijalla työskennellyttä kiinalaista miestä syytetään useista törkeistä laittoman maahantulon järjestämisistä

Kotimaa
 
Leif Rosas
Matkustajia siirtymässä tuloaulaan Helsinki-Vantaan lentoasemalla.
Matkustajia siirtymässä tuloaulaan Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Kuva: Leif Rosas

Kihlakunnansyyttäjä Mikko Sipilä vaatii Finnairin aasialaisella alihankkijalla työskennelleelle stuertille ehdotonta vankeutta eli vähintään kahden vuoden vankeusrangaistusta vuosia jatkuneesta ihmissalakuljetuksesta.

Miehen epäillään järjestäneen viisumittomia kiinalaisia ihmisiä rajatarkastusten ohi Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Häntä syytetään useista törkeistä laittoman maahantulon järjestämisistä 3. toukokuuta alkavassa oikeudenkäynnissä Vantaan käräjäoikeudessa.

Mies jäi kiinni helmikuussa, kun hän oli tuonut mukanaan Kiinasta kaksi lasta ja yhden aikuisen. Mies oli avannut lentokentällä omalla kulkuluvallaan oven, jonka kautta tulijat pystyivät välttämään rajatarkastukset.

Tutkinnanjohtaja Jyri Siitarin mukaan tapaus paljastui Suomessa rikostiedustelun ja valvontakameranauhojen avulla. Epäilty otettiin kiinni lentoaseman lähellä. Lapset ja aikuinen löytyivät vuorokautta myöhemmin yksityisasunnosta Helsingistä.

Miehen epäillään järjestäneen viisumittomia ihmisiä Suomeen ja edelleen Keski-Eurooppaan vuodesta 2013 alkaen. Esitutkinnan mukaan mies järjesti 15:llä eri kerralla yhteensä 33 ihmistä Helsinki-Vantaan rajatarkastusten ohi. Lähes puolet heistä oli lapsia.

Siitarin mukaan tapaus on hyvin poikkeuksellinen myös kansainvälisesti. Hän kertoo, että myös Keski-Euroopassa on iso tutkinta käynnissä. ”Suomi on ollut puhtaasti kauttakulkumaa”, Siitari sanoo.

Syyttäjä Sipilän mukaan suurin osa kiinalaisista oli menossa ilmeisesti Ranskaan. Ainakin osa oli menossa sukulaisten luokse asumaan. Tarkkaa tietoa siitä, mistä he lähtivät ja minne olivat menossa, ei kuitenkaan ole.

”Siellä on ilmeisen iso yhteisö ja osa on aidosti perheenjäsenistä. Kaikista ei tiedetä. Yksi asia, mikä rangaistukseen vaikuttaa on se, että millä motiiveilla tässä liikutaan, yhdistelläänkö perheitä vai tehdäänkö siinä jotain muuta.”

Viimeistä porukkaa lukuun ottamatta muut pääsivät määränpäähänsä tai ainakin läpi Helsinki-Vantaan lentokentältä.

Suomessa vangittuna olevan kiinalaismiehen epäillään kuuluvan järjestäytyneeseen rikollisryhmään, joka toimii Kiinassa ja Keski-Euroopassa.

Siitarin mukaan motiivina on ollut puhtaasti raha.

”On viitteitä siitä, että salakuljetetut ihmiset ovat maksaneet suuria summia, vähintään 10 000 euroa per ihminen.”

Manti Väätäinen-Pereira Finnairin viestinnästä kertoo, että lentoyhtiö aikoo jatkossakin käyttää salakuljetuksesta kiinni jääneen stuertin palkanneen kiinalaisen Fasco-yhtiön palveluksia.

”Yhtiö on Kiinan viranomaisten omistama ja ainoa väylä, jonka kautta voimme palkata kiinalaista henkilökuntaa. Ja kysehän on yhden henkilön toiminnasta, eikä se leimaa koko yhtiötä. Finnair on kyllä lähettänyt viestiä kyseisestä tapauksesta Fascolle”, hän toteaa.

Manti Väätäinen-Pereiran mukaan Finnair on tapauksen tultua ilmi käynyt Rajavartiolaitoksen ja Finavian kanssa läpi lentokentän toimintaan liittyviä asioita.

Valtion lentokenttäyhtiö Finavian riskienhallintajohtaja Juha-Pekka Pystynen kertoo yhtiön noudattavan toiminnassaan Rajavartiolaitoksen ohjeita.

”Jos Rajavartiolaitos katsoo, että jotakin pitää muuttaa, niin sitten teemme niin”, hän toteaa ja arvelee toiminnan tarkistusten olevan mahdollisia.

”Tämä on jatkuvaa arviointia siitä, ovatko toiminnat ja prosessit oikealla tasolla uhkiin verrattuna.”

Pystysen mukaan haasteena on kehittää lentokenttien turvallisuuden valvontaa siten, etteivät toimet aiheuta kohtuutonta haittaa matkustajille.

”Aina pitää luottaa koulutettuun henkilökuntaan, mutta vilkkailla lentoasemilla tarvitaan muutakin valvontaa”, hän jatkaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat