Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ylinopeuksien tehovalvonta päättyi aamulla – ”Poliisin kannalta meni hyvin, mutta valtiovarainministerin kannalta huonosti”

”Automaattivalvonnan mukaan näyttäisi, että ylinopeudet ovat hiukan vähentyneet”

Kotimaa
 
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Vanhempi konstaapeli Sari Nuolikoski mittasi autojen nopeuksia nopeusvalvontaratsiassa Riipiläntien ja Kenraalintien risteyksessä Vantaalla torstaiaamuna.
Vanhempi konstaapeli Sari Nuolikoski mittasi autojen nopeuksia nopeusvalvontaratsiassa Riipiläntien ja Kenraalintien risteyksessä Vantaalla torstaiaamuna. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Poliisin Euroopan laajuinen ajonopeuksien tehovalvonta päättyi perjantaiaamuna kello kuusi. Vuorokausi aiemmin alkanut Euroopan laajuinen Tispol Speed Marathon tuottanee Suomessa vuoden takaista paremman tuloksen.

”Joku kommentoi, että poliisin kannalta meni hyvin, mutta valtiovarainministerin kannalta huonosti”, tarkastaja Kari Onninen poliisihallituksesta kertoi perjantaiaamuna.

Vuorokauden mittaisessa nopeusvalvontamaratonissa tavoitettiin yhteensä 4 800 ylinopeutta ajanutta kuljettajaa. Määrä nousi 400:lla viime vuodesta, jolloin ylinopeutta ajaneita oli 4 400.

Ylinopeutta ajaneiden määrän lisäys johtuu Onnisen mukaan automaattivalvonnalla todetuista ylinopeuksista. Valvontakamerat tuottavat kaksi kolmasosaa tuloksista, ja niitä oli käytössä enemmän kuin viime vuonna.

”Noin 4 800 kiinnijäänyttä kuljettajaa osoittaa, että nopeusvalvonnalle on edelleenkin olemassa selkeä tarve. Poikkeuksellisen laaja ja runsas tiedottaminenkaan ei hillinnyt kaikkien kaasujalkaa”, Onninen totesi poliisin puolilta päivin julkaisemassa tiedotteessa.

Tilanteessa on kuitenkin Kari Onnisen mukaan tapahtunut myönteistä kehitystä, koska valvonnan tuntimäärään suhteutettuna ylinopeutta ajaneiden määrä on laskenut.

Aamulla ennen yhdeksää nopeuksien automaattinen kameravalvonta oli tuottanut 3 555 kuvaa eli havaintoa jonkinasteisesta ylinopeudesta. Viime vuonna vastaava luku oli 3 500, mutta koska kameroita oli viime vuotista enemmän ja ne olivat 15 prosenttia viime vuotista pidempään päällä, suhteutettuna niiden toteamat ylinopeudet ovat Onnisen mukaan vähentyneet.

Viime vuonna kameroita oli 60, ja tänä vuonna 70. Viime vuonna ne olivat päällä 1 540 tuntia ja tänä vuonna 1 774 tuntia. Valvonta-autoja oli liikkeellä 18, ja ne tarkkailivat nopeuksia 77 eri valvontapaikassa.

”Meillä kun on nykyisin tämä mediaseuranta, niin huomasin erään median kertoneen, että Onnisen mukaan ylinopeudet ovat entistä törkeämpiä. En minä kyllä muista semmoista sanoneeni”, Onninen kertoi.

Onninen oli hotellissa Seinäjoella ja seurasi tietokoneeltaan eri puolilta Suomea tipahtelevia tietoja ja poliisilaitosten kommentteja ylinopeuksista. Lopulliset luvut valmistuvat perjantaina aamupäivällä, mutta automaattivalvonnan tulokset olivat jo lähes valmiit.

”Näiden mukaan näyttäisi, että ylinopeudet ovat hiukan vähentyneet”, Onninen totesi.

Onninen arveli perjantaiaamuna, että poliisilaitosten kautta tulee tieto noin 1 000:sta ylinopeutta ajaneesta. Kun se ynnätään automaattikameroiden tuottamaan ylinopeuksien lukuun, päästään lähelle viimevuotista tulosta 4 400:sta ylinopeutta ajaneesta, mutta juuri suhteutettuna mittausten lisääntyneeseen määrään, ylinopeuksia on Onnisen arvion mukaan vähemmän.

Poliisi erittelee tilastoihinsa ylinopeutta ajaneet moottoripyörät, henkilöautot, rekat, linja-autot ja taksit.

”Jossakin Euroopassa taksit tuntuvat olevan suuri ongelma. Siksi ne haluavat meidän Suomessakin erottavan taksit omaksi ryhmäkseen”, Kari Onninen mietti.

Tämänvuotisia yksilöityjä tietoja ei vielä aamulla ollut. Viime vuonna kampanjassa jäi kiinni 22 rekkaa, 12 taksia ja yksi linja-auto.

”Täällä tosin paikallisradiossa sanottiin, että taksit ajelee ihan miten sattuu. Tiedä sitten”, Onninen totesi Etelä-Pohjanmaalta.

Poliisi ei välttämättä tiedota yksilöidysti ylinopeuksista, varsinkaan jos ne ovat törkeitä. Miksi?

”On ollut semmoinen ajatus, että ne aiheuttavat pienen kisan... Että joku päättää ajaa vielä kovempaa.”

Kameravalvonnan tuloksena kuljettajille lähtee postia kotiin. Osassa poliisin kirjeistä annetaan kirjallinen huomautus, osassa annetaan rikesakko, ja pahimmissa tapauksissa mukaan liitetään rangaistusvaatimus.

”Nykyisinhän ne lähtevät todella nopeasti liikkeelle”, Onninen totesi.

Kun kuljettaja on kotona, sakko on jo odottamassa?

”Näin ne väittää.”

Valvontamaraton oli samanaikainen parissakymmenessä Euroopan maassa. Kampanjaa koordinoi Euroopan liikennepoliisiverkosto (Tispol). Suomessa tehovalvontaan osallistuivat kaikki poliisilaitokset.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat