Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koirarotua ei pidä päättää pennun perusteella – katso HS:n testillä, kannattaako sinun hankkia koira

Rintaloiden perhe päätti hankkia cirneco-pennun seuraksi kaksivuotiaalle koiralleen.

Kotimaa
 
Miten nostaa koiranpentua?
Miten nostaa koiranpentua?
Helsinkiläiskennelissä telmii nyt viisi muutaman viikon vanhaa cirnoco-pentua. Kasvattaja Inka Luomanmäki näyttää, miten koiranpentua käsitellään.
Fakta

Mitä pitää miettiä, kun harkitsee koiran hankkimista?

 Rotu: Mihin tarkoitukseen rotu on alun perin kehitetty? Esimerkiksi metsästyskoiraa on vaikea pitää edes mökillä vapaana, palveluskoiralle taas pitää keksiä sille sopivaa puuhaa, tai se turhautuu.

 Turkki: Turkilla on suuri merkitys koiran hyvinvoinnille. Jaksanko esimerkiksi harjata pitkäkarvaista koiraa usein, jotta sen turkki ei mene takkuun?

 Koko: Isot koirat tarvitsevat päivittäin pitkiä ja reippaita lenkkejä. Kaikki koirat tarvitsevat ulkoilua vähintään kolme kertaa päivässä.

 Raha: Koiran ruoka, tarvikkeet, eläinlääkärikäynnit ja mahdolliset vakuutukset vievät rahaa. Onko meillä varaa pitää koira koko sen eliniän ajan eli 10–15 vuotta?

 Aika: Onko minulla koiranhoitoon tarpeeksi aikaa? Ulkoilun ja ruuan lisäksi koira tarvitsee seuraa, hoivaa, virikkeitä ja rapsutusta joka päivä. Lisäksi koiraa pitää kouluttaa.

 Terveys: Tutustu huolella rodun terveystilanteeseen. Terveysongelmista saa tietoa rotuyhdistyksistä.

Lähteet: Kennelliitto ja Iosono-kennel

Helsinki

Perät vispaavat, kun kuusi ja puoliviikkoiset koiranpennut heiluttavat häntiään helsinkiläisasunnon olohuoneessa. Yksi koirista näykkii lattialla istuvan Maia Paasion, 8, tukkaa, toinen nuolee Luka -veljen, 11, kasvoja. Naurattaa.

”Lapset ovat parasta, mitä pennut tietävät”, kertoo kasvattaja Inka Luomanmäki Iosono-kennelistä.

Ja monessa perheessä pennut ovat parasta, mitä lapset tietävät. Kevät voikin laukaista monessa koirakuumeen, ja kesä onkin Kennelliiton mukaan tavallisin vuodenaika, jolloin koira hankitaan.

Kennelliiton viestintäpäällikön Miia Lahden mukaan ensikoiraksi sopii lähes mikä tahansa rotu, ”kunhan se on oikeissa käsissä”.

Hän ei kuitenkaan oikopäätä suosittele ensimmäiseksi lemmikiksi palveluskoiraa, koska se vaatii paljon kouluttamista. Eikä laumanvartijoita, kuten kaukasiankoiraa, keskiaasiankoiraa tai tiibetinmastiffia, koska niillä on erittäin vahva vartiointivietti. Lahden mukaan rodun valintaan kannattaa varata aikaa.

”Painottaisin itsetuntemusta. Kun tuntee itsensä, osaa valita rodunkin oikein,” Lahti sanoo.

Sekarotuisen koirankin voi hankkia, mutta varsinkin pikkupennusta on hyvin epävarmaa ennustaa mitään sen luonteesta, terveydestä tai lopullisesta ulkomuodosta aikuisena, sanoo koirien käyttäytymisen asiantuntija Kai Pelkonen.

Helsinkiläisessä Iosono-kennelissä eletään viimeistä viikkoa ennen kuin cirnecopennut luovutetaan uusiin koteihinsa. Niitä on tullut katsomaan Paasion lasten lisäksi uusperheen vanhemmat Kaisaesteri ja Mikko Rintala, jotka ovat varanneet yhden koirista seuraksi samaa rotua olevalle kaksivuotiaalle Effielleen.

Vielä ei tiedetä, minkä nartuista he saavat, mutta kasvattaja päättää sen pian.

”Haluan ensin katsoa, millaisia nämä koirat ovat luonteeltaan ja miten ne sopivat eri perheiden elämäntilanteisiin”, Luomanmäki sanoo.

Pentueen emä Aida ei ole vieraista moksiskaan. Emä suojelee pentujaan ensimmäiset kolme viikkoa, mutta sen jälkeen alkaa totutteleminen muihin ihmisiin ja ulkomaailmaan.

Suomessa on arviolta 650 000 koiraa. Useimmiten suomalaiskotiin saapuu labradorinnoutaja, jonka pentuja rekisteröitiin vain viime vuonna lähes 2 000.

Rintalan perheen rotuvalinta on epätavallinen: Suomessa elää noin 240 Cirneco dell’etna -yksilöä.

”Rotu on niin harvinainen, että pitää olla ostajat jo valmiina, jotta pennut menevät kaupaksi”, sanoo 16 vuotta kasvattajana toiminut Luomanmäki.

Kaikki pennut ovat suloisia, mutta päätöstä rodusta ei pidä tehdä pentujen perusteella. Kun koira kasvaa aikuiseksi, saattaa paljastua, että rotu ei sovikaan omaan elämäntilanteeseen.

Rintalat hankkivat ensimmäisen cirneconsa Luomanmäeltä, mutta päätös rodusta varmistui vasta, kun he tutustuivat kasvattajan omiin aikuisiin koiriin.

Cirnecot ovat alkukantaista rotua. Sisiliassa niitä on käytettiin jo noin 3 000 vuotta sitten metsästyskoirina, ja Italiassa niitä on yhä enemmän kuin missään muualla. Siksi Aidakin vietiin sinne astutettavaksi.

Kaisaesteri Rintalalla on aiemmin ollut kiinanharjakoira, joka myös luokitellaan alkukantaisiin koiriin. Hän kertoo ihailevansa rotuja, joita ei ole jalostettu yhtä pitkälle kuin joitain toisia.

”Minulle tärkeintä on, että koira voi hyvin ja sillä on kiva luonne”, hän sanoo.

Luomanmäen mukaan cirnecot ovat ihanteellisia seurakoiria, jotka sopivat hyvin lapsiperheisiin ja kaupunkiin. Noin puolet kennelin kasvateista menee ensikoiraksi. Eläimestä vastaavan aikuisen pitää kuitenkin olla jämäkkä, koska lemmikki pitää kouluttaa hyvin.

”Sillä ei ole välttämättä miellyttämisen halua, kuten joillain muilla roduilla.”

Cirnecon turkki on helppohoitoinen, siitä ei juuri irtoa karvaa eikä sitä tarvitse harjata. Pesukaan ei ole pakollinen, jos eläin ei ole kurainen. Rotu vaatii kuitenkin reipasta liikuntaa ainakin tunnin päivässä, eikä pieni lapsi voi voimakasta koiraa yksin ulkoiluttaa.

Sami Kero / HS
Cirnecopennut elävät vielä laumassa kasvattajan kotona. Maia Paasio ja Mikko Rintala saavat yhden niistä kotiinsa ensi viikolla.
Cirnecopennut elävät vielä laumassa kasvattajan kotona. Maia Paasio ja Mikko Rintala saavat yhden niistä kotiinsa ensi viikolla.

Rintaloiden perheessä lemmikeistä vastuun ottavat aikuiset, mikä on asiantuntijoiden mukaan ainoa oikea tapa. Aikuinen on viime kädessä se, joka ulkoiluttaa koiran useita kertoja päivässä, jos lasten mielenkiinto sammuu alkuinnostuksen jälkeen. Kaisaesteri Rintala aikoo tehdä alussa joitakin päiviä etätöitä huolehtiakseen pennusta.

”Ensimmäisen kahden kuukauden aikana pentu omaksuu perheen tapoja. Silloin voi parhaiten vaikuttaa siihen, millainen siitä tulee”, hän sanoo.

Pennun turkki on vielä pari numeroa liian iso, mutta siitä huolimatta ensi viikolla koittaa ero Aida-emosta ja sisaruksista.

”Ensimmäinen yö menee sisaruksia kaipaillessa, kun ne ovat tottuneet nukkumaan lähekkäin. Mutta yllättävän pian tämä unohtuu”, Luomanmäki sanoo.

Luomanmäki luovuttaa maailmalle nykyisin yhden cirneco-pentueen vuodessa. Tähän mennessä niitä on kertynyt jo 14. Hän työskentelee kaupallisten radioiden kattojärjestössä, joten hän on nimennyt pennut Rockiksi, Loopiksi, Popiksi, Ramonaksi ja Kissiksi.

Tuleeko niitä ikävä?

”Tavallaan, mutta kyllä minä odotan myös hyviä yöunia”, Luomanmäki sanoo ja nauraa.

Pennuista hän kuulee luovutuksenkin jälkeen. Kasvattaja on se, jolta uudet omistajat kysyvät neuvoa pulmatilanteissa.

”On tärkeää, että omistajan ja kasvattajan kemiat kohtaavat”, sanoo Kennelliiton Lahti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat