Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jätevesien laskeminen loisto­risteilijöiltä Itämereen loppuu – ”Aiheuttaneet täysin turhaa kuormitusta herkälle Itämerelle”

Kansainvälinen merenkulkujärjestö IMO päätti perjantaina jätevesien päästökiellon voimaantulosta.

Kotimaa
 
Roni Rekomaa / Lehtikuva
Risteilyaluksia Helsingin edustalla 23. heinäkuuta 2014.
Risteilyaluksia Helsingin edustalla 23. heinäkuuta 2014. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Puhdistamattomien käymäläjätevesien tuuppaaminen Itämereen loppuu risteilyaluksilta tulevina vuosina, sillä kansainvälinen merenkulkujärjestö IMO päätti perjantaina jätevesien päästökiellosta.

Kieltoa on yritetty saada voimaan pitkään. Vielä vuosi sitten asia kaatui Venäjän vastustukseen, mutta nyt kaikki Itämeren maat olivat yksimielisesti päätöksen takana Lontoossa pidetyssä kokouksessa.

”Käymäläjätevedet aiheuttavat rehevöittävää kuormitusta erityisesti fosforin ja typen osalta. Kyllä tämä on todella merkittävä asia, kun ajattelee meriliikennettä. Sitä koskee samanlainen rehevöittävän kuormituksen vähentäminen kuten kaikkia toimialoja”, luonnehtii kansainvälisten asioiden neuvos Kristiina Isokallio ympäristöministeriöstä.

Risteilyalusten jätevesiasia nousi keskusteluun jo 2005, kun HS paljasti, että Helsingin ja Tallinnan välillä kulkevat Tallinkin laivat laskevat pesu- ja viemärivetensä keskelle Suomenlahtea kansainväliselle vesialueelle.

IMO:n kielto tulee voimaan asteittain. Jätevesien laskeminen mereen kielletään ensin uusilta risteilylaivoilta kesällä 2019. Tällä hetkellä liikenteessä oleville laivoille määräaika on vasta viiden vuoden päästä.

Itämeren alueen ulkopuolelta suoraan Pietariin purjehtiville laivoille myönnettiin vielä kahden vuoden siirtymäkausi kesään 2023 saakka.

Ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk) olisi toivonut, että asiassa olisi voitu edetä nopeamminkin. Tiilikaisen mukaan ulkomaisten risteilijöiden varustamoilla on edellytykset hoitaa asia kuntoon päätöstä nopeammassa aikataulussa.

”Tärkeintä on, että päätös on vihdoin tehty. Toki Suomen puolesta olisin toivonut, että olisi voitu edetä nopeammin, mutta olennaista on, että nyt on vihdoin aikataulu”, Tiilikainen sanoi perjantaina HS:lle.

”Sopimusta on haettu pitkään, joka tapauksessa nyt mennään parempaan suuntaan ja joidenkin vuosien kuluttua jätevesien laskeminen loppuu kokonaan”, hän sanoi.

Käytännössä päästökielto koskee erityisesti kansainvälisiä luksusristeilijöitä, sillä Suomen, Ruotsin ja Viron välillä seilaavat matkustaja-autolautat ovat jo pitkään jättäneet käymäläjätevetensä satamiin.

Aiemmin on tutkittu, että jopa 70 prosenttia Itämerellä seilaavista risteilijöistä tuuppaa viemärijätteensä mereen. Valta-osa Helsingissä käyvistä aluksista jättää kuitenkin jätevetensä satamaan, sillä laitureissa on jätevesijärjestelmät eikä aluksilta peritä erillistä jätevesimaksua.

Isokallion mukaan jätevesiin suhtautuminen on kansainvälisillä risteilyaluksillekin imagokysymys, kun matkustajat kiinnittävät asiaan huomiota.

Uudet säännökset koskevat kaikkia Itämeren alueella seilaavia matkustaja-aluksia, joissa on yli 12 matkustajaa.

Itämerellä risteilee vuosittain liki neljä miljoonaa turistia, jotka tuottavat päivittäin ympäristöjärjestö WWF:n mukaan keskimäärin 170 litraa jätevettä henkilöä kohden.

Kun WWF kysyi viime keväällä laivayhtiöiltä, jättävätkö ne jätevedet satamiin, suurin osa lauttayhtiöistä sitoutui. Toisin kävi yli 30 risteilyvarustamon kohdalla, joista vain yksi sitoutui asiaan.

IMO:n perjantaina tehtyä päätöstä WWF kuvaili voitoksi Itämeren rantavaltioiden asukkaille ja luonnolle. Meriohjelman päällikön Sampsa Vilhusen mukaan luksusristeilijöiden jätevedet ovat aiheuttaneet ”täysin turhaa kuormitusta herkälle Itämerelle”.

Vilhunen muistuttaa, että asiaa on vatvottu vuosikausia ja siitä on tehty ehdollisia päätöksiä odottamaan, että jätevesien vastaanottokapasiteetti olisi satamissa riittävällä tasolla.

”Suomessa pienveneilijätkin ovat tuovat jätevetensä satamiin, mutta merellä on seilannut kelluvia kaupunkeja, jotka eivät käsittele jätevesiään samalla teholla kuin rantakaupungit. Se on antanut moraalisesti huonon signaalin Itämeren suojelun tasosta”, hän sanoo.

Laivojen mereen päästämät ravinteet ovat pieniä verrattuna isompiin Itämerta rehevöittäviin päästölähteisiin, kuten maatalouteen.

”Kesäaikaan tällä voi kuitenkin olla merkitystä sinilevälauttojen muodostumisessa. Lautat tulevat tuulen mukana meidän rannikoillemme. Jokainen edistysaskel Itämeren rehevöitymisen vastaisessa taistelussa on tervetullut, ja siinä mielessä on syytä olla tyytyväinen.”

Vilhunen pitää pienenä riskinä Venäjälle sovittua siirtymäaikaa, sillä periaatteessa Pietariin matkalla olevat laivat voisivat laskea jätevetensä vuoteen 2023 asti Suomenlahteen.

”Se olisi todella ikävää, jos edes osa aluksista jatkaisi päästöjä Suomenlahdella matkalla Pietariin. Mutta tästä ei ole vesittämään nyt tehtyä päätöstä.”

Järjestö kertoo aikovansa valvoa tarkasti päätöksen täytäntöön panoa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat