Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rikolliset käyttävät paljon prepaid-liittymiä, mutta silti niitä ei kielletä – Poliisi: ”Rikolliset keksisivät jotain muuta tilalle”

Poliisin mukaan kännyköiden nimettömien prepaid-liittymien käyttö on yleistä erityisesti huumerikollisuudessa ja järjestäytyneessä rikollisuudessa. Saksassa nimettömät prepaid-liittymät ollaan kieltämässä.

Kotimaa
 
Roni Rekomaa / Lehtikuva
Poliisi törmää päivittäin kännyköiden prepaid-liittymiin rikostutkinnan parissa.
Poliisi törmää päivittäin kännyköiden prepaid-liittymiin rikostutkinnan parissa. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Poliisi törmää päivittäin kännyköiden prepaid-liittymiin rikostutkinnan parissa, kertoo poliisiylitarkastaja Pekka Aho sisäministeriön poliisiosastolta. ”Voimakasta niiden käyttö on erityisesti huumerikollisuudessa ja järjestäytyneessä rikollisuudessa.”

Prepaid-liittymiä käyttämällä voi toimia siten, ettei ulkopuolinen saa tietoon, kenen hallussa liittymä on, koska sitä hankittaessa ostajan henkilöllisyys ei tule rekisteröidyksi.

”Poliisissa on sisäisesti keskusteltu prepaid-liittymien aiheuttamista ongelmista”, Aho kertoo.

Poliisi ei ole kuitenkaan päätynyt esittämään, että prepaidit kiellettäisiin tai että niiden ostajien rekisteröinti säädettäisiin pakolliseksi.

Sen sijaan Saksassa hallitus esittää, että maassa kielletään anonyymit prepaid-liittymät. Tavoitteena on näin ehkäistä terrorismia.

Aho sanoo, että Suomessakin poliisin rikostutkinta on haasteellisessa tilanteessa, kun rikolliset käyttävät prepaid-liittymiä.

Aho kuitenkin sanoo, että pitkäkestoisessa tutkinnassa tietyt anonyymit liittymät voidaan saada liitetyksi tiettyihin tekoihin ja henkilöihin.

”Jos prepaid-liittymät kiellettäisiin, rikolliset keksisivät jotain muuta tilalle”, Aho uskoo.

Keskusrikospoliisin järjestäytyneen rikollisuuden tutkintalinjan päällikkö, rikostarkastaja Ari Karvonen on poliisiylitarkastaja Pekka Ahon kanssa samoilla linjoilla.

”Toki prepaid-liittymät ovat ongelma, ja ne vievät paljon aikaa”, hän sanoo.

”Pitkän ajan rikostutkinnassa, kuten järjestäytyneen rikollisuuden tutkinnassa, pystymme kuitenkin kyllä aika hyvin hahmottamaan, kuka käyttää mitäkin liittymää. Nimettömiä prepaid-liittymiä on ollut jo useita vuosia, enkä näe, että olisimme notkahtaneet.”

Jos rikos ei liity laajempaan rikosvyyhteen ja tekijä on tuntematon, tilanne saattaa kyllä olla rikostutkinnalle hankala.

”Kielto ei ole noussut meillä ajankohtaiseksi”, Karvonen sanoo.

Vaikka prepaid-liittymillä olisi rekisteröintipakko, ongelmia syntyisi silti.

”Kuka tarkastaisi rekisteröinnin? Johtaisiko rekisteröintipakko siihen, että liittymiä rekisteröitäisiin väärällä nimellä?” Karvonen pohtii.

Liittymäasiat kuuluvat hallinnollisesti liikenne- ja viestintäministeriön alaan. Yksikön johtaja Laura Vilkkonen liikenne- ja viestintäministeriöstä kertoo, että prepaid-liittymien kieltäminen nousee aika ajoin keskusteluun. ”Poliisin puolelta on usein tiedusteltu, voitaisiinko prepaidit kieltää.”

”Tähän asti on aina päädytty siihen, etteivät prepaidit ole niin suuri ongelma, että ne pitäisi kieltää”, Vilkkonen kertoo.

”Suomessa prepaid-liittymiä on hyvin vähän verrattuna Keski-Eurooppaan. Valtaosa kuluttajista käyttää Suomessa perusliittymää tosin kuin Euroopassa yleisesti.”

”Tämä ei ole sellainen asia, jossa olisi suuria intohimoja suuntaan tai toiseen.”

Prepaid-liittymiä myydään esimerkiksi R-kioskeilla. Vilkkonen huomauttaa, että vaikkapa R-kioskilla prepaid-liittymän ostajan henkilöllisyyden varmistaminen ja rekisteröiminen olisi käytännössä hankalaa.

Prepaid-liittymän avulla esimerkiksi koululaiset ja maahanmuuttajat saavat helposti puhelimen käyttöönsä, Vilkonen perustelee.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat