Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS:n toimittajat Laura Halminen ja Tommi Nieminen voittivat tutkivan journalismin Lumilapio-palkinnon

Tutkivan journalismin yhdistyksen mukaan palkittu juttu paljasti poikkeuksellisella tavalla uusnatsien toimintatapoja ja poliittista agendaa.

Kotimaa
 
Markku Ulander / Lehtikuva
Tommi Nieminen ja Laura Halminen.
Tommi Nieminen ja Laura Halminen. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva
Fakta

Tutkivan journalismin yhdistys

 Yhdistyksen tarkoitus on edistää perusteellista ja kriittistä toimitustyötä eli tutkivaa journalismia.

 Yhdistys on perustettu vuonna 1992 ja sillä on noin 170 jäsentä.

 Se palkitsee vuosittain parhaita tutkivan journalismin saavutuksia Lumilapio-palkinnolla. Jääraappa-palkinto myönnetään tunnustuksena avoimuuden edistämisestä.

Helsingin Sanomien toimittajat Laura Halminen ja Tommi Nieminen ovat voittaneet tutkivan journalismin Lumilapio-palkinnon. Palkittu juttu Uusnatsien sisäpiirissä paljasti viime vuoden helmikuussa uusnatsijärjestö Suomen vastarintaliikkeen sisäpiirin välistä salaista keskustelua.

Palkinnon myöntäneen Tutkivan journalismin yhdistyksen mukaan Halmisen ja Niemisen juttu on tinkimätöntä tutkivaa journalismia ja siinä avataan kiihkokansallisen järjestön toimintatapoja ja poliittista agendaa poikkeuksellisella tavalla.

”Halmisen ja Niemisen juttu Uusnatsien sisäpiirissä tuo ansiokkaasti esiin uutta tietoa ääriliikkeiden toimintatavoista. Poikkeuksellisen laajaan aineistoon pohjautuvalla jutulla on siten laajaa yhteiskunnallista merkitystä”, toteaa puheenjohtaja Taneli Koponen yhdistyksen tiedotteessa.

Juttu perustui uusnatsijärjestön salaisella, pohjoismaisella keskustelufoorumilla julkaistuihin kirjoituksiin, jotka Halminen oli saanut haltuunsa.

HS:n uutisdeskissä työskentelevä Halminen luki materiaalia ensin oman työnsä ohella ja ”yön pimeinä tunteina” noin kuukauden ajan.

Kaikkiaan materiaalissa oli noin 20 000 viestiä, joista noin puolet oli suomeksi.

Jossain vaiheessa esimiehet kysyivät, haluaisiko Halminen työparin avukseen suureen urakkaan.

”Ehdottomasti halusin. Ilman Tommia juttu olisi tuskin koskaan valmistunut”, Halminen sanoo.

Työpari sopi aluksi siitä, miten materiaalia perataan yhdessä. Päävastuu jutun kirjoittamisesta jäi HS:n Feature-toimituksessa työskentelevälle Niemiselle.

Halminen sanoo, että hän tarttui projektiin siksi, että aihe ansaitsi tulla kerrotuksi.

”Kävi onnekas vahinko, että sain mielenkiintoisen aineiston”, Halminen sanoo.

Nieminen kertoo, että kaksikkoa kritisoitiin jutun julkaisun jälkeen siitä, että kannattaako pienen uusnatsiporukan tekemisistä nostaa suurta haloota.

”Silloin oli kuitenkin jo nähtävissä, että aluskasvillisuudessa muhii paljon isompi ilmiö, minkä viimeaikainen kehitys on valitettavasti todistanut oikeaksi”, Nieminen sanoo.

Tutkivan journalismin yhdistys antoi myös Jääraappa-palkinnon tunnustuksena avoimuuden edistämisestä yhteiskunnassa.

Sen sai toimittaja Johanna Vehkoo. Yhdistyksen mukaan Vehkoo on Ylen Valheenpaljastaja-sivustollaan edistänyt totuudenmukaista tiedonvälitystä ja paljastanut internetissä kiertävää valheellista uutisointia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat