Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Palveluseteli ei lisännyt laatukilpailua

Asiakkaan valinnanvapaus edellyttää vertailukelpoista tietoa palveluista.

Kotimaa
 

Asiakkaan valinnanvapaus ei lisää palvelun tuottajien välistä laatukilpailua, jos asiakkaalla ei ole riittävästi vertailukelpoista tietoa palveluista ja tuottajista.

Tämä selvisi Kelan ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimuksessa, joka selvitti palvelusetelin käyttöä vaativassa lääkinnällisessä kuntoutuksessa.

Kelan tutkijan Piia Pekolan mukaan palvelusetelin käyttö näissä palveluissa ei riittänyt tuomaan tarpeeksi kilpailua tuottajien välille.

Asiakkaan valinnanvapautta ollaan ottamassa laajemmin käyttöön sosiaali- ja terveyspalveluissa sote-uudistuksen myötä. Tavoitteena on nimenomaan parantaa palvelujen laatua sitä kautta, että asiakkaat voivat valita itse palvelun tuottajan.

Vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen markkinat ovat tutkimuksen mukaan hyvin keskittyneet. Kela kokeili palveluseteliä fysioterapiapalveluissa Etelä-Pohjanmaan ja Päijät-Hämeen vakuutuspiireissä 2011–2014.

Kokeilussa palvelut järjestettiin kiinteähintaisella palvelusetelillä. Asiakas sai valita itselleen sopivan palvelun tuottajan.

Kokeilu muistuttaa sote-uudistuksessa esillä ollutta mallia, jossa tuottajalle maksetaan kiinteä korvaus kustakin asiakkaaksi listautuneesta potilaasta. Palvelujen laatua selvitettiin vertailemalla laatuinvestointeja, kuten koulutusta, kokemusta, hoitotiloja, laitteita ja välineitä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat