Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Timo Viljamaa tunsi, ettei ollut toivottu asukas palvelukodissa

Espoolainen Timo Viljamaa koki, ettei hän saanut asianmukaista hoitoa palvelukodissa.

Kotimaa
 
Sirpa Räihä / HS
Espoolainen Tuula Viljamaa on aviomiehensä Timo Viljamaan omaishoitaja. Palvelutalossa miehen hoito ei ollut asianmukaista.
Espoolainen Tuula Viljamaa on aviomiehensä Timo Viljamaan omaishoitaja. Palvelutalossa miehen hoito ei ollut asianmukaista. Kuva: Sirpa Räihä / HS

Enää Timo Viljamaa, 73, ei mene siihen palvelukotiin. Kaksi kertaa riitti tuntemaan, ettei hän ole siellä toivottu asukas.

Espoolainen Viljamaa tarvitsee ympärivuorokautista apua, sillä halvauksen takia hänen molemmat kätensä ja toinen jalka toimivat huonosti.

Omaishoitajavaimo Tuula Viljamaa, 75, on oikeutettu kuukaudessa kolmeen vapaapäivään, jolloin aviomies on tilapäishoidossa. Aiemmissa hoitopaikoissa Timo Viljamaa on ollut tyytyväinen, mutta reilu vuosi sitten Espoon kaupunki määräsi uuden tilapäishoitopaikan. Vaihtoehtoja ei ollut.

Kesällä Timo Viljamaa kävi uudessa palvelukodissa kahteen otteeseen. Kumpikaan kerta ei mennyt hyvin. Pariskunnan mukaan palvelukodissa ei huomioitu miehen tarpeita.

Viljamaa ei pystynyt ruokailemaan kunnolla, koska hänet laitettiin liian kapeaan paikkaan, vaikka huonosti toimivat kädet tarvitsevat paljon tilaa.

Viljamaan kävely on epävarmaa, ja hän kaatuu helposti. Palvelukodissa häntä ei kuitenkaan autettu eikä valvottu liikkumisessa. Hän ei myöskään itse voinut kutsua apua, koska turvaranneke ei toiminut.

Kerran aamulla Viljamaa pukeutui omatoimisesti, vaikka se vaivalloisesti sujuukin. Sen jälkeen hoitaja tuli ilmoittamaan, että vaatteet pitää riisua ja mennä suihkuun.

”Hänhän ei siihen suostunut ja protestoi”, Tuula Viljamaa kertoo.

”Hoito ei ollut sellaista, mitä sen piti olla. Hän itse osaa ilmaista omat hoitotarpeensa, mutta siitä henkilökunta ei ollut mielissään. Häneltä itseltään ei kysytty mitään ja hän huomasi selvästi, ettei ollut siellä toivottu. Hän oli hyvin pahoilla mielin.”

Viljamaiden mukaan henkilökunnan käytös oli epäystävällistä ja käskyttävää. He huomauttavat, että yksilöllisten tarpeiden huomioimiseen kuuluisi muun muassa se, ettei miestä kohdeltaisi muistisairaana, koska hän ei sitä ole.

Viljamaat tekivät hoitokotiin muistutuksen epäkohdista, mutta ongelmat jatkuivat. Pariskunta kanteli Etelä-Suomen aluehallintovirastoon, jossa asian käsittely on kesken.

Nyt Timo Viljamaa ei enää mene kyseiseen yksikköön eikä vaimo häntä sinne päästäisikään. Se tarkoittaa, että omaishoitaja jää ilman vapaapäiviä.

”Espoolla ei ole tarjota hoitopaikkaa, jossa hän olisi turvallisesti ja hyvällä mielellä. Väkisin omaishoitajakin alkaa uupua”, Tuula Viljamaa sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat