Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Marjan puhekyvytön äiti oli pitkiä aikoja ilman ruokaa ja juomaa palvelukodissa

Osa hoitajista ei ehtinyt, osannut tai halunnut paneutua Marjan puhekyvyttömän äidin syöttämiseen.

Kotimaa
 

Ongelmat alkoivat, kun Marjan äidin kunto heikkeni niin, että hän tarvitsi ruokaillessaankin apua.

Muistisairas äiti asui pienen savolaiskunnan palvelukodissa. Parin viimeisen vuoden ajan puhekyvytöntä äitiä piti syöttää ja juottaa. Ruokailu sujui hitaasti ja usein hankalasti. Ruoka ei aina maistunut.

Marjan mukaan osa hoitajista ei ehtinyt, osannut tai halunnut paneutua syöttämiseen.

”Kun äidillä oli hankaluuksia syömisen kanssa, hän sai olla. Jos hän sattui nukkumaan, häntä ei aina yritetty herätellä eikä ruokaa tarjottu myöhemminkään”, Marja sanoo.

”Nämä avuttomat on helppo jättää huoneeseen makaamaan.”

Äidin saamat nesteet ja ravinnot alettiin kirjata ylös. Kirjausten mukaan äiti eli hyvin vähällä nesteellä ja ravinnolla pitkiä aikoja, jopa 19 tuntia. Äiti kuivui ja kärsi suolojen puutteesta.

Kaikki työntekijät eivät täyttäneet listaa, joten ravintoseuranta oli vaikeaa. Marja ja hänen sisaruksensa yrittivät käydä tiheään syöttämässä äitiä.

Usein äidin paita oli ruokavalumien takia koppurassa, kun hoitajat eivät ehtineet vaihtaa uutta. Marja havaitsi myös lääkevirheitä: kerran äidillä oli kaksi lääkelaastaria yhtä aikaa ja kahdesti laastari meinasi unohtua äidille yön ajaksi, vaikka se piti poistaa.

”Viimeisinä kesinä äiti oli virtsatietulehdusten takia ihan pois pelistä. Äitiä hoidettiin saattohoitopotilaana, mutta ei sitä meille myönnetty.”

Monesti Marja kyseli ja huomautti äidin syömisistä ja muista epäkohdista henkilökunnalle. Yksi hoitajista suhtautui omaisiin jopa töykeästi.

Omaiset tekivät useita ilmoituksia palvelukodin toiminnasta Itä-Suomen aluehallintovirastoon. Maaliskuussa sieltä tuli ratkaisu, jossa ohjeistetaan palvelukotia ja kuntaa toimimaan oikein.

Aluehallintovirasto ohjeisti esimerkiksi riittävässä henkilöstömäärässä, heikosti syövien vanhusten ravinnon saannissa, henkilöstön lääkehoito-osaamisessa, omavalvonnassa, johtamisessa, riskien hallinnassa.

Marjan äidille ohjeistukset tulivat liian myöhään. Tammikuussa Marja sai omat asumisjärjestelynsä sellaiseen kuntoon, että hän pystyi kotihoidon avustuksella ottamaan äidin kotiinsa.

Helmikuussa lähes 94 vuoden iässä äiti kuoli kahden tyttärensä ollessa vieressä.

”Se oli rauhallinen lähtö. Minun paras tekoni aikoihin oli se, että otin äidin kotiini.”

Marjan nimi on muutettu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat