Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kovakouraista käsittelyä, käskytystä ja töykeää kohtelua – henkilöstökin huolestui vanhustenhuollon laadusta

Etelä-Suomen aluehallintovirasto saa yhä enemmän kanteluita myös työntekijöiltä. Valvira kyseli henkilöstöltä vanhusten kohtelusta ja sai vastausryöpyn.

Kotimaa
 
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva
Fakta

Vanhusväestö kasvaa

 Ikääntyneiden ikäluokat kasvavat tulevina vuosina, joten myös avuntarve kasvaa.

 Laitoshoitoa on vähennetty ja ollaan edelleen vähentämässä. Tavoitteena on, että yhä useampi vanhus asuu yhä pidempään kotona.

 Laitoshoitoa on vähennetty ja vähennetään edelleen. Samaan aikaan kotiin tuotavia palveluita lisätään.

Vanhusta käsitellään kovakouraisesti, käskytetään ja kohdellaan töykeästi. Vanhuksella ei ole mahdollisuutta yksityisyyteen eikä hänen näkemyksiään kuulla.

Tässä tavallisia esimerkkejä vanhustenhuollon valvontaviranomaisille tulevista kanteluista.

Aluehallintovirastojen ja Valviran saamat kantelut ovat lisääntyneet parin viime vuoden aikana. 2010-luvun alussa viranomaiset ottivat ratkaistavaksi noin 70 kantelua vuosittain. Vuonna 2014 ne ratkaisivat jopa 136 kantelua ja seuraavana vuonna 87.

Aiempaa useammin viranomaiset myös ottivat tapauksia käsittelyyn omasta ja muiden viranomaisten aloitteesta. Oma-aloitteisesti vireille otettuja asioita oli viisi vuotta sitten 17, mutta viime vuonna jo lähes nelinkertainen määrä.

Vanhustenhoidon laadusta kantelevat herkimmin omaiset, mutta työntekijätkin ilmoittavat epäkohdista.

”Meille tulee työntekijöiltä yhä enemmän ilmoituksia. On hoivaan liittyviä epäkohtailmoituksia ja työsuojelullista asiaa”, sanoo sosiaalihuollon johtava ylitarkastaja Marja-Leena Stenroos Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

Vanhustenhuollon työntekijät vastasivat suurin joukoin myös Valviran maaliskuussa toteuttamaan vanhusten kaltoinkohtelukyselyyn.

Kyselyyn vastasi 7 406 työntekijää vanhusten ympärivuorokautisen hoidon yksiköistä. Se on merkittävä osa, ehkä jopa puolet koko maan ympärivuorokautisen vanhustenhuollon henkilöstöstä.

Ylitarkastaja Elina Uusitalo Valvirasta ei kerro vielä kyselyn tuloksista, sillä aineiston kokoaminen on kesken.

”Viesti oli se, että hyvä, että tämä asia on nostettu esille”, hän sanoo.

”Kun noinkin suuri osa henkilöstöstä on vastannut, kyllä siitä jotain osviittaa saa. Se, että vastauksia on tullut paljon, ei välttämättä tarkoita, että kaltoinkohteluakin olisi runsaasti.”

Stenroosin mukaan hoitajien yhteydenotoissa korostuu viesti liian vähäisestä henkilöstöstä ja siten huoli siitä, ettei voi tehdä työtään hyvin. Toistuvasti on esillä myös pula avustavasta ja tukihenkilöstöstä. Hoitajat joutuvat myös siivoamaan, pyykkäämään ja laittamaan ruoka, joten hoivaan jää vähemmän aikaa.

”Hoitajat tuovat esiin myös, ettei lääkehuolto ole asianmukaisessa kunnossa. Usein myös esimiehen koetaan väistelevän vastuutaan esimerkiksi riittävien resurssien hankkimisessa ja lääke-epäselvyyksien selvittämisessä”, Stenroos sanoo.

”Taustalla on usein liian vähän henkilökuntaa ja ehkä myös osaamisen puutetta. Asiakasturvaongelmaakin tulee erityisesti, jos käytetään paljon keikkalaisia. Vanhuksia ei tunneta riittävästi eivätkä keikkalaiset osaa tulkita tilanteita oikein.”

Hänen mukaansa osa kunnista ja hoitoyksiköistä hoitaa asiat hyvin ja panostaa laatuun. Osassa resurssit ovat selvästi riittämättömät.

Myös eduskunnan oikeusasiamiehelle kannellaan vanhustenhuollon epäkohdista, mutta suhteellisesti vähän. Kolmen viimeisen vuoden aikana sinne on ilmoitettu noin sata vanhustenhuoltoa koskevaa tapausta.

Apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin on huolissaan erityisesti yksinäisten, muistisairaiden vanhusten selviämisestä kotona pelkän kotihoidon turvin. Hän on huolissaan myös omaishoitajien jaksamisesta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Harriet Finne-Soveri huomauttaa, että laiminlyönnit voivat määrällisesti lisääntyä, kun iäkkäät ikäluokat kasvavat. Hänen mukaansa on huolestuttavaa, jos niiden suhteellinen osuus kasvaa.

”Olipa se luku mikä tahansa, se on liian paljon. Eihän kaltoinkohtelua saa tapahtua”, Finne-Soveri sanoo.

Finne-Soveri huomauttaa, että työssään uupunut hoitaja on alttiimpi laiminlyönneille.

Henkilöstön vähyys ei silti selitä kaikkia epäkohtia. Uusitalon mukaan ongelmat liittyvät usein myös laitosmaiseen hoitokulttuuriin.

”Vanhus on tekemisen objekti, ei subjekti. Ihmisen yksilöllinen elämänrytmi ja toiveet jäävät toteutumatta, kun kaikkia kohdellaan massana. Niin se vaan on, että siitä kertaantuu moni epäkohta”, Uusitalo sanoo.

Finne-Soveri sanoo, että työyhteisöjen tavat lähestyä vanhuksia ja heidän tarpeitaan eroavat paljon toisistaan. Hän huomauttaa, että osaaminen ja koulutus ovat tärkeitä työkaluja laiminlyöntien ehkäisyssä.

Hänen mukaansa on tärkeää tunnistaa, onko laiminlyöntitapauksissa kyse yksittäisestä työntekijästä vai yksikön toimintakulttuurista ja johtamisesta.

”Vähän sama kuin Huslabin neulajutussa. Oliko kyse yksittäisestä hoitajasta vai huolimattomista työprosesseista, joissa erehdys on mahdollinen”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat