Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliisi varautuu rähinöintiin Fennovoiman rakennustyömaalla Tšernobylin onnettomuuden vuosipäivänä

Ydinvoimavastaisen toiminnan yhteyshenkilö: ”Epäoikeudenmukaisuus on saanut ainakin oman mieleni kallistumaan kansalaistottelemattomuuden suuntaan.”

Kotimaa
 
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Ydinvoimaa vastustettiin Helsingissä Tsernobylin ydinvoimalaonnettomuuden 25-vuotispäivänä 26.4.2011.
Ydinvoimaa vastustettiin Helsingissä Tsernobylin ydinvoimalaonnettomuuden 25-vuotispäivänä 26.4.2011. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Pyhäjoen Hanhikiven ydinvoimalatyömaalla varaudutaan jopa rähinöintiin Tšernobylin ydinonnettomuuden vuosipäivän lähestyessä. Paikalle rakennetaan Fennovoiman ydinvoimalaa.

Ensi tiistaina 26. huhtikuuta vietettävä Tšernobylin ydinturman vuosipäivä on jo kerännyt paikalle kymmeniä ympäristöaktivisteja ympäri maata ja lisää odotetaan viikonlopun aikana.

Oulun poliisin mukaan sillä on syytä epäillä, että osalla paikalle tulleista on aikomuksena haitata työmaan edistymistä laittomin keinoin.

”Tähän asti aktivismi työmaan ympäristössä on ollut pitkälti tihutyötä yrittäjiä kohtaan, lähinnä maansiirtotyöhän liittyvän välineistön tuhoamista”, kertoo ylikomisario Veijo Alavaikko.

Alavaikon mukaan rikokset ja häiriökäyttäytyminen ovat lisääntyneet alueella. Poliisin on ollut vaikeaa vastata niihin.

Poliisi toivoo, että paikalle saapuvat aktivistit ja muut ryhmittymät voisivat jo toimintaviikon alussa mahdollistaa keskusteluyhteyden poliisin kanssa, jotta pelisäännöistä voidaan sopia hyvässä hengessä.

”Ilmoitusta massamielenilmauksesta ei ole poliisille tullut. Tulossa on todennäköisesti jonkinlainen yleinen kokous, johon liittyy jo aiemmin käytössä olleita toimintamuotoja”, Alavaikko epäilee.

Kokoontumislain mukaan yleisen kokouksen järjestämisestä on ilmoitettava poliisille vähintään kuusi tuntia ennen kokouksen alkamista.

Maan ystävät ry:n toimintaleiri käynnistyi Hanhikivenniemellä perjantaina.

Ydinvoimavastaisen toiminnan yhteyshenkilö Tiina Prittinen kertoo leirin kestävän koko ensi viikon.

”Suunnitelmat tarkentuvat päivien kuluessa. Epäoikeudenmukaisuus on saanut ainakin oman mieleni kallistumaan kansalaistottelemattomuuden suuntaan.”

Prittinen sanoo osallistuneensa Aluehallintoviraston järjestämään katselmukseen alueella viime viikolla.

”Järkytyin siitä, kuinka paljon valmistelevaa työtä alueella on tehty. Tuntuu, että asiat on jo päätetty, vaikka aito vaikuttamisen mahdollisuus asioihin pitäisi tässä vaiheessa olla jäljellä.”

Maan ystävät pyrkii infokahvilassaan Pyhäjoen kirjastossa käännyttämään pyhäjokisia. Ydinvoimalan kannatus paikallisten keskuudessa on tukevaa.

Fennovoiman ydinvoimalatyömaalla koneet kaivavat perustuksia. Varsinaisen voimalaitoksen rakentamisen pitäisi alkaa 2018.

Fennovoiman on kesäkuussa ilmoitettava, miten se hoitaa Pyhäjoen laitoksen jätteet. Ydinvoimalan periaatepäätös raukeaa, jos yhtiö ei kesäkuun loppuun mennessä esitä työ- ja elinkeinoministeriölle toimivaa yhteistyösopimusta tai omaa ratkaisua.

Fennovoiman ydinvoimalan rakentamislupaprosessi on lausunnoilla. Koko paketti viedään valtioneuvoston käsittelyyn aikaisintaan 2018.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat