Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Julkkissääkset hautovat jo pesällään Turun edustalla – Ahti palasi torstai-iltana, Santra jo aiemmin

Sääksien pesintää voi seurata ainakin kahden nettikameran välityksellä.

Kotimaa
 
Sääksi hautoo pesässään. Kuvakaappaus Seilin sääksikamerasta.
Sääksi hautoo pesässään. Kuvakaappaus Seilin sääksikamerasta.

Merituuli pörröttää sääksiemon niskahöyheniä, kun tämä hautoo keskittyneesti pesällään. Sääksipariskunnan pesintä on täydessä vauhdissa Turun edustalla Seilin saaren pesällä. Sääksien pesintää voi seurata nettikameran välityksellä Turun yliopiston Saaristomeren tutkimuslaitoksen verkkosivuilla.

Janakkalassa Sääksisäätiön pesäkamera kuvaa vielä tyhjää pesää. Säätiön mukaan linnut ovat jo palanneet pesälle, mutta munia ei vielä näy.

Kevät on tuonut jo osan muuttolinnuista Suomeen ja pesintä on käynnissä.

Sääksien pesintää voi seurata Janakkalan ja Seilin pesäkameroiden välityksellä. Birdlife Suomen toiminnanjohtaja Aki Arkiomaan tiedossa ei ole muita suomalaisia pesäkameroita, mutta Virosta ja Latviasta niitä löytyy useita.

Luonnontieteellisen keskusmuseon intendentti Jari Valkaman mukaan Etelä- ja Keski-Suomen sääkset ovat palanneet pesäpaikoilleen talvehtimisseuduiltaan Afrikasta. Ne kunnostavat pesiä ja ovat aloittamassa munintaa.

Sateliittiseurannassa on sääksiä, huuhkajia, merikotkia ja mehiläishaukkoja, joiden kevättä voi seurata Luonnontieteellisen keskusmuseon verkkosivuilta.

Valkama on seurannut etenkin satakuntalaisia kalasääksiä Ahtia, Iidaa ja Santraa. Niistä Iida on ilmeisesti kuollut, sillä sen kevätpaikannukset ovat jääneet keskiafrikkalaiselle joelle.

”Ahti palasi torstai-iltana muuttomatkalta pesimäsuolleen. Santra on ollut siellä jo vajaan viikon. Ne ovat pariskunta, mutta ne elävät omaa elämäänsä suurimman osan vuodesta”, Valkama kertoo.

Seurannassa oleva arosuohaukka Potku on viimeisimmän satelliittipaikannuksen mukaan tulossa Valko-Venäjän kohdalla.

Syksyllä kaksi kuikkaa sai ensimmäistä kertaa satelliittilähettimen selkäänsä. Rurik- ja Lahja-kuikat talvehtivat Mustallamerellä. Nuoresta Rurikista tuli uudenvuoden tienoilla Rengastustoimistoon tieto, että se oli löydetty kuolleena Ukrainasta.

Vanhemman yksilön, Lahjan, lähetin toimi helmikuulle saakka mutta hiljeni mahdollisesti teknisen vian vuoksi.

”Nyt odotellaan tuleeko se takaisin pesimäjärvelleen Etelä-Savoon. Sieltä jäät lähtevät kohta ja kuikkia on jo aika paljon maisemissa. Parin viikon aikana nähdään, onko lintu selvinnyt talvesta”, kertoo suojeluasiantuntija Tero Toivanen Birdlifesta.

Seurannassa olevat nuoret merikotkat eivät ole tähän mennessä pesineet, vaan elävät vielä kiertolaiselämää.

Kevätpaikannusten mukaan Johannes on pyörinyt Ahvenanmaalla, Fiia Vaasan seudulla ja Tyyni pääkaupunkiseudun molemmin puolin. Ivar on lentänyt rannikkoa pitkin Porin ja Oulun välillä. Auli on käynyt sisämaassa Oriveden itäpuolella saakka.

Jari Valkaman mukaan vanhemmat, jo sukukypsät merikotkat hautovat nyt munia.

”Virossa on kamerapesä, jossa on jo poikaset. Suomessakin joillain pesillä voi olla jo pieniä poikasia”, hän sanoo.

Pöllöilläkin on jo munat pesässä, osalla jo poikasia. Kanahaukan, telkän ja sinisorsan haudonta on aluillaan. Mustarastaat ovat jo aloittaneet pesinnän ja räkättirastaatkin seuraavat perässä.

Pihapiirien pesilläkin on jo suhinaa.

”Ensimmäiset tiaiset saattavat munia jo huhtikuun lopulla. Kirjosieppojen pääjoukot saapuvat vasta toukokuussa”, Toivanen kertoo.

Lintujen kevätmuutto on palannut Toivasen mukaan varhaisen alkukevään jälkeen normaaliin aikatauluun. Kurkien pääjoukko on saapunut: lauantaina Raaseporissa laskettiin yli 7 000 kurkea yhdestä pisteestä.

”Alkuviikosta tuli puolisukeltajia kuten taveja ja haapanoita. Rastaita ja punarintoja on tullut paljon. Ensimmäisiä havaintoja on tehty myös kesäisistä hyönteissyöjistä kuten leppälinnuista, kirjosiepoista, haara- ja räystäspääskyistä”, Toivanen sanoo.

Eri puolilla maata pelloilla ruokailee isoja parvia tundra- ja metsähanhia, jotka ovat matkalla pohjoiseen.

Jos sää ensi viikolla lämpenee, Toivasen mukaan Suomeen saapuu esimerkiksi kahlaajia kuten liroja, valkovikloja ja kapustarintoja. Myös hyönteissyöjiä alkaa tulla enemmän.

”Suomen runsain lintulaji pajulintu rupeaa runsastumaan huhtikuun lopulta alkaen. Jos kelit ovat kohdallaan, vapusta eteenpäin myös pääskyjä alkaa näkyä enemmän.”

Maria Tirkkonen
Rurikiksi ja Lahjaksi nimetyt kuikat saivat syksyllä ensimmäistä kertaa satelliittilähettimen selkäänsä.
Rurikiksi ja Lahjaksi nimetyt kuikat saivat syksyllä ensimmäistä kertaa satelliittilähettimen selkäänsä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat