Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sipilä palautti uskoa koko maan pitämiseksi asuttuna: ”Keskittämisen sijaan Suomelle kilpailuetua hajauttamisesta”

Pääministeri moitti poliittisen keskustelukulttuurin rappiota.

Kotimaa
 
Jukka Gröndahl / HS
Elinkeinoministeri Olli Rehn ja pääministeri Juha Sipilä keskustan puoluevaltuuston kokouksessa.
Elinkeinoministeri Olli Rehn ja pääministeri Juha Sipilä keskustan puoluevaltuuston kokouksessa. Kuva: Jukka Gröndahl / HS

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) palasi keskustan perinteisiin arvoihin puhuessaan omilleen keskustan puoluevaltuuston kokouksessa Jyväskylässä. Sipilä korosti koko maan pitämistä asuttuna ja ylisti oman hallituksensa tekemää maakuntahallintoa merkittävimpänä aluepoliittisena päätöksenä vuosikymmeniin.

”Maakunnille rakennetaan itsehallinto ja maakunnille siirretään kunnilta ja valtiolta tehtäviä.”

”Keskusta haluaa pitää koko Suomen asuttuna. Keskittämisen sijaan lähtisin hakemaan Suomelle kilpailuetua hajauttamisesta”, pääministeri sanoi.

Sipilä sanoi, että Suomi voidaan pitää asuttuna, kun luodaan maakuntiin edellytykset yritystoiminnalle. ”Hyvien tietoliikenneyhteyksien ja digitalisaation avulla pitkät välimatkat katoavat.”

Sipilä visioi, että hajautetussa mallissa ihminen voi asua kotonaan tekemällä etätyötä kotoa tai kunnan yrityspalvelukeskuksesta. Sipilä kehuikin samalla hallituksen toimia infrastruktuurin parantamiseksi koko maassa. Hän ideoi jopa virtuaaliyliopistoja tai virtuaaliterveysasemia. Hän kehui kuinka Puolangalla on tehty videoasiointipalvelu, jonka avulla kuntalaiset voivat hoitaa asioitaan kotisohvalta.

Hän myös korosti sosiaali- ja terveydenhuollon tietojärjestelmien uudistamista. Hän sanoi, että nykyjärjestelmien kehittäminen pitää jäädyttää ja rakentaa aivan uusi järjestelmä.

”Ainakin alkuvaiheessa tässä voisi olla myös uuden valtionyhtiön paikka.”

Koska Sipilä puhui maakuntien väelle, hän halusi korostaa alkiolaisuuttaan. Hän sanoi, että keskustan oppi-isä Santeri Alkio oli uudistaja. Näin Sipilä ehkä halusi hälventää niitä maakunnissa vallitsevia pelkoja, että hallituksen ja keskustan politiikka olisi liian cityliberaalia.

Sipilän puhe oli tilinpäätös hallituksen ensimmäisestä vuodesta. Hän korosti sitä, että hallitus etenee määrätietoisesti prosessikaavion ja hallitusohjelman mukaisesti. ”Uudistukset ja isot asiat ovat aikataulussa.”

Hän painotti, että Suomi eli vuosikausia päättämättömyyden tilassa, mutta nyt suunta on toinen. ”Suomi oli pitkään uudistumatta.”

Sipilä puhui pitkään myös poliittisen kulttuurin muutoksesta. Hän pelkäsi että Suomi on menossa amerikkalaisen kulttuurin suuntaan poliittisessa keskustelussa.

”Usko politiikkaan vähenee. Ei voisi olla ärsyttävämpää kuin toisiaan haukkuvat poliitikot. Oppositio on valinnut erilaisen poliittisen kulttuurin kuin me. Puheissa vilisevät sanat ei, vaara ja riski. Kun tätä on nyt 11 kuukautta kuunnellut, ei ihme että Suomi on ollut uudistumatta.”

Hän myös sanoi vastustavansa sitä, että virkamiesten tapaamispyynnöt tulevat viestintätoimistojen kanssa. ”En halua omalla toiminnallani edistää tämänkään amerikkalaisen kulttuurin laajentumista Suomessa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat