Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eläkkeiden verovapaus Portugaliin loppumassa

Suomen ja Portugalin hallitukset ovat päässeet sopuun siitä, että maiden välistä verosopimusta uusitaan.

Kotimaa
 
Sipilän mukaan Portugalin kanssa tehty verosopimus tilkitsee "porsaanreiän"
Sipilän mukaan Portugalin kanssa tehty verosopimus tilkitsee "porsaanreiän"
Suomen ja Portugalin hallitukset ovat päässeet sopuun siitä, että maiden välistä verosopimusta uusitaan. Pääministeri Juha Sipilän mukaan sopimus tilkitsee "porsaanreiän, jota on käytetty määrätietoisesti". Toimittajana Olli Pohjanpalo.

Suomalaisten yksityisten alojen työntekijöiden eläkkeiden verovapaus Portugalissa on loppumassa lähiaikoina. Suomen ja Portugalin hallitukset ovat päässeet sopuun siitä, että maiden välistä verosopimusta uusitaan.

Tällöin Portugali ei pysty enää tarjoamaan Portugaliin muuttaville suomalaisille kymmenen vuoden verottomuutta näiden eläketuloille, kuten se tähän mennessä on pystynyt, vaan yksityisiä eläkkeitä aletaan verottaa lähdevaltiossa eli Suomessa.

Tähän asti vain julkisen sektorin eläkkeitä on voitu verottaa Suomessa. Verosopimuksilla turvataan myös se, ettei kaksinkertaista verotusta tapahdu.

Käytännössä asia etenee niin, että molemmat maat hyväksyvät uuden sopimuksen parlamenteissaan. Yksityiskohtia sopimuksesta ei neuvotteluteknisistä syistä voida vielä avata, avustaja kertoo.

Näin ollen esimerkiksi siirtymäajoista ei ole vielä tietoja. Myöskään yksityisten eläkkeiden verottamista ei ministeriöstä ole kerrottu varmana tietona, vaan sen on todettu olevan Suomen neuvottelujen tavoitteena.

Valtiovarainministeri Alexander Stubbin (kok) esikunnan mukaan sopimusmuutosten hyväksyntä Suomen ja Portugalin hallituksissa ja parlamenteissa on ennemminkin kuukausien kuin päivien asia.

”Tavoite on ollut, että verovapaat eläkkeet loppuvat. Tätä on hartaudella tehty”, kommentoi pääministeri Juha Sipilä (kesk) tilannetta HS:lle lauantaina Jyväskylässä vähän ennen kuin valtiovarainministeriö oli vahvistanut sopimuksen syntyneen.

HS:n kysymykseen siitä, kuinka pian eläkkeet saadaan verolle, Sipilä vastasi, että ”niin pian kuin mahdollista”.

Valtiovarainministeriön lauantaina lähettämän tiedotteen mukaan valtionvarainministeri Stubb sai lauantaina Portugalin valtiovarainministeri Mario Centenolta kirjeen, jossa vahvistetaan Portugalin sitoutuminen uuteen verosopimukseen.

Näin ollen myös eläketulojen verotuksesta on nyt saatu neuvottelutulos.

”Tänä keväänä varauduimme jopa nykyisen sopimuksen irtisanomiseen. Olen erittäin tyytyväinen siihen, että työ on tuottanut tulosta ja uusi sopimus syntyy”, Stubb sanoo tiedotteessa.

Uuden sopimuksen yksityiskohdat tulevat julkisiksi sopimuksen allekirjoittamisen myötä. Valmistelut sopimuksen allekirjoittamiseksi ovat käynnissä, ja Suomen tavoitteena on allekirjoittaa sopimus mahdollisimman pian, ministeriö kertoo tiedotteessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat