Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poromies postittaa yhä lihaa Stukiin

Kotimaa
 
Otto Ponto
Tolosen kylässä asuva Ari Kustula pitää kuivalihasta, joka ei ole mennyt aivan keskelle asti kovaksi.
Tolosen kylässä asuva Ari Kustula pitää kuivalihasta, joka ei ole mennyt aivan keskelle asti kovaksi. Kuva: Otto Ponto

Lappilaiset poromiehet postittivat pitkään lihaa Säteilyturvakeskukseen (Stuk) joka vuosi. Tšernobylin ydinkatastrofin jälkeen lihan radioaktiivisuutta seurattiin tarkkaan.

”Meille jaettiin kylmälaukut, joissa liha pantiin postiin. Loppuviikosta ei saanut postittaa, jotta liha pääsi tuoreena perille asti”, kertoo Ivalon paliskunnan poromies Viljo Huru, 65.

Lihanäytteet ovat tuttuja myös saman paliskunnan poroisännälle Ari Kustulalle, 43.

”Nykyään niitä ei lähetetä enää joka vuosi, mutta ei siitä kovin kauan ole, kun olen viimeksi lihaa postittanut.”

Tuhat becquereliä kiloa kohden oli poronhoitajiin iskostettu raja-arvo Tšernobylin jälkeen.

Becquerel on säteilyn aktiivisuuden yksikkö, joka kuvaa hajonneiden atomien lukumäärää sekunnin aikana.

”Jos lihanäytteen mittaustulos olisi ylittänyt tuhat becquereliä, liha olisi mennyt myyntikieltoon. Tulokset eivät onneksi yltäneet raja-arvoon”, Huru kertoo.

Sen sijaan Ruotsissa poronlihalle langetettiin myyntikieltoja. Valtio joutui korvaamaan tuottajille menetettyjä tuloja.

Säteilyturvakeskuksen laboratorionjohtaja Maarit Muikku muistuttaa, että Ruotsissa poronhoitoalue sai Tšernobylin laskeumasta suuremman osan kuin Suomessa.

”Ruotsissa raja-arvo oli myös aluksi matalampi. Kun he tajusivat, että lihaa menee paljon myyntikieltoon, he nostivat rajaa”, Muikku kuvaa.

Nykyinen poronlihalle asetettu EU-suositus on 600 becquereliä kiloa kohden. Tällä suosituksella myös Suomessa olisi jouduttu määräämään myyntikieltoja ensimmäisinä ydinturman jälkeisinä vuosina.

”Jos elukat olisivat olleet elintarvikkeeksi kelpaamattomia, se olisi ollut pitkä tie. Kaamealta se touhu tuntui siinä mielessä, että syyt eivät olleet mitenkään meistä itsestämme johtuvia”, Huru toteaa nyt.

”Kun katsoin kartasta, Ukrainan aroille oli matkaa. Atomivoimala oli tehty sivuun meistä, mutta vaikutus ulottui tänne asti. Ei sitä päässyt pakoon.”

Suomessa poronhoitajat ovat Päijät-Hämeen metsästäjien ja kalastajien ohella tutkitusti eniten säteilyä saanut väestöryhmä. Mittauksissa todetut pitoisuudet ovat kahdeksankertaisia muuhun väestöön verrattuna.

Lappiin Tšernobyl-laskeumaa tuli vähemmän kuin Etelä-Suomeen, mutta poromiehet ovat ottaneet sen tehokkaasti omakseen syömällä paljon poronlihaa. Runsas poronlihan käyttö koskee poronhoitoalueella erityisesti miehiä.

Kustula vahvistaa syövänsä poroa melkein päivittäin.

”Käristystä, keittoa – kaikki poron osat tulee ruokaan käytettyä.”

Huru ostaa kaupasta vain sianlihaa. Kaikki muu syöty liha on poroa.

Poronlihasta mitatut cesiumpitoisuudet ovat pienentyneet Tšernobylin jälkeisten vuosien yli 700 becquerelistä noin 70:n tietämille.

Säteilystä ei ole todettu olleen terveydelle vaaraa – ei edes aiemmin 1950- ja 1960-luvuilla Neuvostoliiton ydinkokeista saadulla säteilyllä. Silloin Lapissa saadut annokset olivat moninkertaisia Tšernobyl-laskeumasta saatuun verrattuna.

”Räjähdykset kuuluivat Ivaloon asti. Ne eivät olleet pieniä pommeja”, muistaa Huru.

”Jos emme olisi kuulleet, emme olisi tienneet, koska kaikki salattiin. Ihmisiä tutkittiin tarkoin ja otettiin hiusnäytteitä mutta ei kerrottu, miksi.”

Hurun työtoveri sai eläinlääkäriltä vakavan varoituksen.

”Kaveri nylki poron säärikontteja, paistoi niitä ja söi. Kerran nuotiolla eläinlääkäri varoitti, ettei kannattaisi. Mies teki sitä touhua työkseen ja kuoli myöhemmin syöpään.”

Tieto tuli hitaasti myös Tšernobylin jälkeen.

”Sitä ei sentään enää salattu. Emme me silti arkea voineet muuttaa. Maastoon mentiin ja samaa ruokaa syötiin kuin ennenkin”, Huru sanoo.

Poronlihanäytteiden lisäksi Stuk mittaa cesiumpitoisuuksia kala-, riista-, sieni- ja marjanäytteistä. Joitain mittauksia tehdään vuosittain ja laajempaa otantaa viiden vuoden välein.

Ihmismittauksia Lapissa ja Päijät-Hämeessä Säteilyturvakeskus jatkaa noin viiden vuoden välein. Viimeksi oltiin Päijät-Hämeessä kaksi vuotta sitten.

Kustula ei ole huolissaan.

”Laskeuma on nykyään niin paljon pienempi kuin 1980-luvulla, ettei se huoleta lainkaan. Ydinvoimasta en ajattele muuta kuin että tällä hetkellä tehtaat ovat kaukana. Jos ne tulisivat lähemmäksi, ajattelu voisi muuttua.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat