Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tšernobyl-säteilyä ei osattu tulkita Suomessa – ”Hälytys kytkettiin pois, sitä ei uskottu”

Kun asian vakavuus tajuttiin, oli paistateltu jo pitkään ihanassa kevätsäässä. Poromiehiä sekä Päijät-Hämeen metsästäjiä ja kalastajia testataan yhä.

Kotimaa
 
Sirpa RÄihÄ / HS
Pentti Posio työskenteli Tšernobylin onnettomuuden aikaan Nurmijärven observatoriossa. Hän esittelee tuolloin käytössä ollutta suodatinta, jolla kerättiin näytteitä ilmasta.
Pentti Posio työskenteli Tšernobylin onnettomuuden aikaan Nurmijärven observatoriossa. Hän esittelee tuolloin käytössä ollutta suodatinta, jolla kerättiin näytteitä ilmasta. Kuva: Sirpa RÄihÄ / HS

Ensimmäinen hälytys saatiin Ilmatieteen laitoksen Nurmijärven observatoriossa sunnuntaina 27. huhtikuuta 1986. Radioaktiivisuutta havainnoiva mittari ponnahti tappiin.

”Tilanne rekisteröitiin puolilta päivin, minkä jälkeen hälytys kytkettiin pois päältä. Sitä ei uskottu”, kertoo observatoriossa tuolloin työskennellyt Pentti Posio.

Ydinreaktori Ukrainan neuvostotasavallassa Tsernobylin voimalassa oli räjähtänyt lauantaina aamuyöllä ja laskeuma oli saavuttanut Suomen.

”Päivä oli sunnuntaina aurinkoinen huhtikuun lopun päivä. Lämmintä oli lähes parikymmentä astetta. Vanhempi kollega sanoi minulle, ettei mittari ole koskaan ennen näin hyvällä säällä hälyttänyt. Hän tulkitsi sen laiteviaksi”, elektroniikkateknikko Posio kertoo.

Oletus saattoi Posion mukaan perustua ajatukseen, että joskus kovalla sateella säteilyarvot olivat voineet nousta. ”Ei näin hyvällä säällä, hän totesi.”

”Se oli munaus tulkinnassa. Olin paikalla ja näin lukemat. Koskaan sitä ennen eikä sen jälkeen ole mittari ollut niin tapissa”, Posio toteaa.

Seuraavana aamuna mittaria tarkasteltiin uudelleen.

”Syntyi päätös, että siihen vaihdetaan filtteri. Kun toinen vanhempi kollega otti filtterin ulos, näimme, että se oli kauttaaltaan harmaan pölykerroksen peitossa. Emme olleet aiemmin nähneet sitä sellaisena, emmekä sen jälkeenkään.”

Kun mittariin saatiin uusi filtteri ja laite käynnistettiin, tuli ymmärrys.

”Mittari meni taas hetkessä tappiin, säteily oli niin voimakasta. Käsitimme, että kyse oli jostain muusta kuin filtterin viasta”, Posio muistelee.

Vasta silloin alettiin reagoida. Se ei ollut helppoa, koska meneillään oli virkamieslakko.

”Observatoriossa emme olleet lakossa, työt kuuluivat lakonkin aikana käynnissä pidettäviin. Helsingissä virkamiehet lakkoilivat ja radioaktiivisuudesta vastaava tiedottajakin oli lomalla. Laitoimme hänestä kuulutuksen radioon ja iltapäivällä saimme hänet kiinni.”

Hierarkia virastoissa oli jyrkkää. ”Piti löytää tietyn tasoinen henkilö, joka pystyi viemään asiaa eteenpäin”, Posio toteaa.

”Koko maanantainkin oli loistava keli. Vähissä vaatteissa siellä touhuttiin.”

Kun totuus säteilyn määrästä valkeni ja tieto saatiin kulkemaan, johto heräsi.

”Johto antoi munauksesta paljon sapiskaa. Homma painettiin kuitenkin villaisella, ei siitä saanut puhua, eikä ole myöhemminkään puhuttu.”

Virhearvion tehnyt observatorion hoitaja jäi pian eläkkeelle ja on nyttemmin kuollut.

Tsernobyl-vuoden säteilymittarit sen sijaan ovat perusosiltaan samanlaisina yhä käytössä.

”Sama Nurmijärven yksikkö toimii yhä ja mittarit ovat perusosiltaan samanlaisia kuin silloin. Toki tiedonkeräys on nykyään automatisoitu. Vielä 1980-luvulla tieto tallentui kasettinauhurille ja purettiin sieltä piirturin avulla”, Posio kuvaa.

Nurmijärvi ei ollut ainoa yksikkö, jossa tietoa ei uskottu.

”Sunnuntai-iltana havaittiin puolustusvoimien Kajaanin mittausasemalla kohonneita annosnopeuksia. Tieto ei kulkeutunut pääesikunnasta eteenpäin, koska muilla asemilla ei ollut vielä havaittu mitään epänormaalia”, kertoo Säteilyturvakeskuksen johtaja Tarja K. Ikäheimonen.

”Sen arveltiin johtuvan vain keväisestä lukemien vaihtelusta.”

Koko kansalle tieto lähti maanantaina iltapäivällä STT:n kello neljän radiouutisissa. Varmistus saatiin myöhään maanantai-iltana, kun Neuvostoliitto myönsi tapahtuneen.

Vaikka ydinenergian historian siihen asti pahimmasta reaktorionnettomuudesta on 30 vuotta, radioaktiivinen laskeuma on Suomen luonnossa yhä läsnä. Siellä se makaa, kiertää ravintoketjussa kasvista eläimeen ja ihmiseen.

Ei siitä ole ihmiselle vaaraa, lohduttaa tutkimusprofessori Anssi Auvinen Tampereen yliopistosta.

”Suomessa on syöpäilmaantuvuuden ja Tsernobylin laskeuman yhteyttä selvitetty melko kattavasti mutta vaikutusta lasten leukemiaan, lasten ja nuorten kilpirauhassyöpään tai mihinkään aikuisten syöpään ei ole havaittu.”

Auvinen korostaa, että Tsernobylin aiheuttamat säteilyannokset Suomessa olivat aika pieniä. ”Suurimman laskeuman alueella sitä tuli noin ½-1 vuoden normaalia taustasäteilyä vastaava lisä. Tämä on liian pieni, että se aiheuttaisi mitään oireita.”

Lapin poromiesten ja Päijät-Hämeen metsästäjien ja kalastajien on tutkittu saaneen kaikkein suurimmat annokset. Heidän säteilytasoaan seurataan yhä Säteilyturvakeskuksen (Stuk) mittauksissa noin viiden vuoden välein.

Päijät-Hämeeseen tuli tuulten ja sateiden mukana kaikkein suurin laskeuma. Se näkyy yhä varsinkin pienten järvien petokaloissa, riistassa ja sienissä. Paljon hirvenlihaa ja kalaa näillä alueilla syövät saavat elimistöönsä laskeumasta peräisin olevaa cesiumia.

Lappiin Tsernobylin laskeumaa tuli vähemmän, mutta poromiehiin se päätyy ruokavalion kautta. He syövät poronlihaa samaa tahtia kuin keskivertosuomalainen nautaa ja broileria, joten cesium-kertymää ei voi välttää.

”Jos poromiesten ruokavalio olisi erilainen ja heidän pääasiallinen liha-ateriansa olisi naudan-, sian- tai siipikarjanlihaa, ei säteilyannoksissa olisi ollut näin selvää piikkiä”, Ikäheimonen kuvaa.

Kun tieto ydinräjähdyksestä levisi, alkoi puhelin soida Nurmijärven observatoriossakin.

Tarkastaja Seppo Väisälä mittaustöissä toukokuussa 1986.
Tarkastaja Seppo Väisälä mittaustöissä toukokuussa 1986.

”Ihmiset kyselivät huolestuneina kaikenlaista, kuten saako lapselle antaa maitoa”, Posio muistaa.

Maitoa sai antaa, mutta kieltojakin asetettiin. Esimerkiksi hiekkalaatikoille ei saanut mennä - ne peitettiin odottamaan hiekanvaihtoa. Karjaa ei saanut laskea laitumelle ja järvikalan syöntiä piti rajoittaa.

”Kyllä suosituksista oli hyötyä, vaikka pitoisuudet eivät kohonneetkaan kovin suuriksi. Vältyttiin pieneltä ylimääräiseltä jodiannokselta. Tilannehan ei ollut sellainen, että olisi tarvinnut suojautua sisätiloihin ja ottaa joditabletteja”, Ikäheimonen sanoo.

Samat suositukset annettaisiin Ikäheimosen mukaan tänä päivänäkin samanlaisessa tilanteessa.

Oikaisu 24.4.2016 kello 14.58: Kuvatekstissä luki aiemmin virheellisesti, että mittaustöitä olisi tehnyt Seppo Väisänen.

Tšernobyl: järkyttävä ydinturma tuhosi kaupungin
Tšernobyl: järkyttävä ydinturma tuhosi kaupungin
Kuumeiset työt Tsernobylin ydinvoimaonnettomuuden radioaktiivisten supermyrkkyjen pitämiseksi hallinnassa ovat jatkuneet jo 30 vuotta. Ensi vuonna saadaan valmiiksi uusi suojarakennus. Se rullataan 1986 räjähtäneen ja silloin kiireesti betoniin valetun reaktorin päälle pitämään kuolettavat aineet sisällään. Toimittajat Jussi Niemeläinen, Kalle Koponen, kuvaus ja leikkaus Kalle Koponen
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat