Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Omaishoitajan on jaksettava vaikka pyörätuolissa

Kotimaa
 

Kuopiolainen Irja, 83, on yksi niistä omaishoitajista, joka on nyt kohdannut jaksamisensa rajat. Hän hoitaa kotona sairasta miestään, jonka taudinkuvaan kuuluu kaatuileminen yllättäen.

Talvella Irja yritti taas kerran estää miestä kaatumasta, mutta kaatui itsekin. Hän joutui jalan murtuman takia sairaalaan. Mies meni tilapäishoitoon tuttuun palvelukotiin.

Irja kotiutui viiden viikon kuluttua pyörätuolissa. Kaupunki kotiutti myös aviomiehen, vaikka omaishoitaja istui pyörätuolissa.

Apua luvattiin antaa, mutta Irjalle ei oikein selvinnyt, mitä apu voisi olla. Lopulta Irja osti yksityisyritykseltä siivouksen ja miehen pesut. Naapurit ja sukulaiset tulivat apuun.

”Naapurit veivät minut pyörätuolilla alakerran pesutiloihin, kävivät kaupassa ja veivät roskat. Ilman heitä emme olisi pärjänneet.”

Irja pääsi omille jaloilleen, mutta vastoinkäymiset eivät hellittäneet. Hänellä todettiin jalassa laskimotukos ja selässä murtuma.

Viime viikolla mies lähti Irjan kolmen vapaapäivän ajaksi palvelukotiin. Pariskunta osti hänelle myös muutaman lisäpäivän. Irja yrittää laskea, mihin palveluihin pienet eläkkeet riittävät.

”Olen ollut ikäisekseni hyvässä kunnossa, mutta nyt tuntuu, että voimat ovat menneet. On ihan fyysinen ja henkinen uupumus”, Irja sanoo.

”Toivoisin, että mies saisi olla enemmän sijaishoidossa, että voisin kuntouttaa itseäni. Sanotaan, että koti on paras paikka, mutta kyllä sielläkin pärjäämisessä on rajansa.”

Haastateltavan nimi on muutettu, sillä hän ei halunnut esiintyä omalla nimellään.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat