Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusi laki yrittää parantaa omaishoitajien jaksamista – sopimuksen tehneille hoitajille halutaan vähintään kaksi vapaapäivää kuussa

Jatkossa vapaapäivät kuuluisivat kaikille omaishoitajille. Myös tilapäishoitoa yritetään monipuolistaa, jotta yhä useampi omaishoitaja pitäisi vapaata.

Kotimaa
 
Sirpa Räihä / HS
Espoolainen Tuula Viljamaa on miehensä Timo Viljamaan omaishoitaja. HS kertoi lauantaina heidän vaikeudestaan löytää tilapäishoitoa.
Espoolainen Tuula Viljamaa on miehensä Timo Viljamaan omaishoitaja. HS kertoi lauantaina heidän vaikeudestaan löytää tilapäishoitoa. Kuva: Sirpa Räihä / HS
Fakta

Uusi laki tuo vapaata kaikille

 Uudessa laissa kaikille omaishoitosopimuksen tehneille tulee oikeus vähintään kahteen vapaapäivään kuukaudessa. Vaativaa hoitoa antavilla on jatkossakin kolme vapaapäivää.

 Omais- ja perhehoitajille tulisi terveys- ja hyvinvointitarkastuksia, jotta heidän terveyttään ja jaksamistaan voitaisiin tukea paremmin.

 Perustettaisiin omaishoitokeskuksia, jotka koordinoisivat omaishoitoa ja auttaisivat omaishoitajia esimerkiksi palveluiden etsimisessä.

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) viimeistelee lainmuutosta, jolla yritetään parantaa omaishoitajien jaksamista. Uuden lain myötä kaikki omaishoitajat, joilla on omaishoitosopimus, ovat oikeutettuja vapaapäiviin.

Ministeriö yrittää nyt myös monipuolistaa omaishoidon tilapäishoitoa. Se on tarpeen, jotta yhä useammat omaishoitajat pitäisivät vapaita, joihin heillä on oikeus.

Muun muassa näihin tähtäävät omais- ja perhehoidon lainmuutokset sekä hallituksen omais- ja perhehoitoa koskeva kärkihanke.

Valtio haluaa parantaa omaishoitajien tilannetta, koska se myös haluaa lisätä omaishoitajien määrää ja saada säästöjä.

Ministeriö arvioi, että lakimuutosten jälkeen omaishoitajien määrä lisääntyisi noin 4500 omaishoitajalla vuoteen 2020 mennessä. Ministeriön laskelmien mukaan se toisi noin 180 miljoonan säästöt erilaisissa palvelumenoissa kuten laitoshoidossa.

Tällä hetkellä läheisiään kotona hoitaa noin 43 000 omaishoitajaa, joilla on omaishoitosopimus kunnan kanssa. Ministeriön mukaan noin 15 prosenttia heistä ei ole ollut oikeutettu vapaisiin. Jatkossa heillekin kuuluisi vähintään kaksi vapaapäivää kuukaudessa.

Moni omaishoitaja on jättänyt ansaitsemansa vapaapäivät pitämättä, koska hoidettavalle ei ole ollut sopivaa tilapäishoitoa. Omaishoitajat ja läheiset -liiton mukaan vain puolet sopimusomaishoitajista on käyttänyt oikeuttaan vapaisiin.

HS kertoi lauantaina espoolaispariskunnasta, jonka omaishoitajavaimo ei pysty pitämään vapaapäiviään, koska Espoon kaupungin tarjoama sijaishoitopaikka ei sovellu heille. Vaihtoehtoja ei ole. Pelkästään Espoossa tilanne on tuttu monelle omaishoitajalle.

Lainmuutoksen myötä omaishoitaja voisi pitää vapaitaan joustavammin. Perinteisesti tilapäishoitopaikaksi tarjotaan yleensä laitoshoitoa esimerkiksi palvelukodissa, mutta jatkossa valikoima halutaan laajemmaksi.

Johtaja Päivi Voutilainen STM:sta sanoo, että perhehoidosta yritetään nyt tehdä todellinen vaihtoehto tilapäishoitoon. Tilapäishoito järjestettäisin perhekodissa tai kotiin tulevan sijaishoitajan avulla.

”Erityisesti iäkkäiden osalta perhehoitoon liittyy paljon potentiaalia. Se olisi hyvä etenkin omaishoitosijaistuksessa”, Voutilainen sanoo.

Jatkossa omais- ja perhehoitajien jaksamista on tarkoitus seurata paremmin myös hyvinvointi- ja terveystarkastuksilla. Lakiin kirjataan myös omaishoitajien valmennus ja täydennyskoulutus. Kehitteillä on myös omais- ja perhehoidon osaamiskeskuksia.

Omaishoitajat eivät ole yhdenvertaisessa asemassa, sillä kunnat päättävät omaishoidon kriteereistä ja palkkioista. Moni tekee omaishoitajan työtä ilman kunnan kanssa tehtyä sopimusta.

Ministeriö arvioi, että omaishoitolain kriteerit täyttävää omaishoitotyötä tekee noin 60 000 ihmistä, joista noin 43 000:lla on sopimus. Ministeriöstä arvioidaan, että jatkossa osa heistä siirtyisi sopimuksen piiriin. Myös ilman sopimusta työskentelevien omaishoitajien jaksamista yritetään parantaa.

Lakimies Erkki Papunen STM:sta kertoo, että heidät on tarkoitus huomioida sosiaalihuoltolain muutoksessa. Hänen mukaansa jatkossa sijaishoitoa voisi järjestää myös ilman sopimusta työskentelevien vapaiden ajaksi.

Omaishoitoa koskevien lakimuutosten on tarkoitus tulla voimaan jo heinäkuussa. Valtio myöntää kunnille 75 miljoonaa euroa lakimuutosten toimeenpanemiseksi.

Omaishoitajat ja Läheiset liiton toiminnanjohtaja Marja Tuomi pitää muutoksia askeleena oikeaan suuntaan, mutta ihmettelee nopeaa aikataulua.

”Miten omaishoitajien vapaiden aikaiset sijaisjärjestelyt saadaan tällaisella aikataululla toimimaan, kun ne eivät ole toimineet tähänkään saakka”, Tuomi sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat