Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsi hääti ilmastotutkijoiden vuokraaman Venäjän vakoilukoneen Suomen yli Moskovaan

Tiedustelupallojen tuhoamiseen kehitetty korkealla lentävä kone oli vuokralla ilmastotutkimushankkeessa. Tutkijat tyrmistyivät Ruotsin puolustusministeriön vaatimuksesta.

Kotimaa
 
Aleksandr Rebrov / Wikimedia Commons
Mjasištšev M-55 Geophysica kuvattuna lentonäytöksessä vuonna 2005.
Mjasištšev M-55 Geophysica kuvattuna lentonäytöksessä vuonna 2005. Kuva: Aleksandr Rebrov / Wikimedia Commons

Ruotsi lähetti loppuviikosta matkoihinsa tiedustelukäyttöön rakennetun venäläiskoneen. Kummastusta herättänyt tapaus jatkui koneen kotimatkalla suoraan Suomen ylitse. Kone oli vuokrattu kansanväliselle ilmastotutkimushankkeelle.

Virallisesti Ruotsin puolustusministeriö ja puolustusvoimat ovat perustelleet useita poistumiskäskyjä sillä, että koneen lupa lentää Ruotsin ilmatilassa oli vanhentunut. Lupaa ei kuitenkaan suostuttu jatkamaan, eikä tiedossa ole, oliko koneella lupaa lentää Suomen yli kotimatkallaan Moskovaan.

Koneen lähdettyä pois Pohjois-Ruotsista Ruotsin ilmavoimat lähti vielä samana päivänä tunnistuslennolle kahden Venäjän yliäänipommikoneen perään.

Ruotsista häädetty vakoilukone on Mjasištšev M-55 Geophysica. Se voi lentää jopa 21 kilometrin korkeudessa, ja on ollut kansainvälisen Stratoclim-tutkimushankkeen käytössä. Sopimus koneen vuokraamisesta tutkimushankkeelle on tehty helmikuussa 2015.

Stratoclim kertoo sivuillaan tuottavansa uutta ja tarkempaa tietoa ilmastonmuutoksesta ilmakehän ylemmän troposfäärin ja stratosfääri-kerrosten tutkimuksen avulla.

Hankkeeseen osallistuu 26 tutkimuskeskusta ja yliopistoa ympäri Euroopan sekä Venäjän aerologinen observatorio. Seuraavaksi Stratoclim-hankkeen on määrä viedä M-55 Geophysica -kone Intiaan.

Aiemmin tutkimusryhmä on ollut Kiirunassa tammikuussa. Tuolloin heillä oli käytössään uusi saksalainen Halo-tutkimuslentokone.

”Suunnitelmana on tehdä kaksi testilentoa seuraavien kahden viikon aikana, ensimmäinen torstaina 21. huhtikuuta ja toinen maanantaina 25. huhtikuuta”, kirjoitti Stratoclim-hankeeseen osallistuvan saksalaisen Jülich- energia- ja ilmastontutkimusinstituutin tutkija hankkeen blogissa huhtikuun kuudentenatoista.

Jo seuraavana päivänä väitöskirjatutkija tiesi kertoa blogissa, että hanke ajautui oikopäätä vastatuuleen.

”Matkallaan perjantaina tänne Ruotsin puolustusministeriö erehtyi luulemaan Geophysicaa Venäjän valtion koneeksi. Geophysica on ollut täällä Kiirunassa jo useasti ja tehnyt yli 30 tutkimuslentoa vuoden 2003 jälkeen”, tutkija kirjoitti. ”Silti Ruotsin puolustusministeriö vaatii: Geophysican on lähdettävä huomenna aamukahdeksalta.”

Konetyyppi kehitettiin 1960-luvulla Neuvostoliitossa erityisen korkealla käytettävien Yhdysavaltojen tiedustelupallojen tuhoamiseen, kertoo venäläislehti Rossiskaja Gazetan englanninkielinen versio. Siinä vaiheessa kun nykyisen koneen edeltäjä M-17 saatiin ensilennolle 1982, tiedustelupallot olivat jo menettäneet merkityksensä.

Koska kone pystyy poikkeuksellisiin lentokorkeuksiin, sille löytyi kuitenkin tilausta tiedeyhteisöstä ja vuonna 1995 valmistajayhtiö EMZ lisäsi siihen italialaista teknologiaa. Uudistettu M-55 -kone sai silloin lisänimen Geophysica. Vuonna 1999 konetta käytettiin jo kansainvälisessä otsonikerroksen tutkimushankkeessa. Kymmenen valtion hankkeessa M-55:lla lennettiin tuolloin Etelänavan tienoilla.

Huhtikuun kahdeksantenatoista Geophysica oli jumissa Kiirunassa eikä päässyt lähtemään, Stratoclim-hankeen tutkija kertoi blogissaan.

”Ruotsin puolustusministeriö on soittanut lentokentälle tänään useita kertoja varmistaakseen, että Geophysica lähtee.”

Ruotsalaisen Expressenin haastattelema Ruotsin puolustusvoimien tiedottaja kertoi lehdelle, että koneen lentolupa Ruotsin ilmatilassa oli vanhentunut jo viikkoa aiemmin. Lupaa yritettiin uusia, mutta tuloksetta.

”Tänään iltapäivällä pidetyssä kokouksessa Ruotsin viranomaiset päättivät, että Geophysican täytyy lähteä”, tutkija kirjoitti tiistaina 19. huhtikuuta.

”Venäjän lähetystö otti koneen insinööreihin yhteyttä ja kehotti noudattamaan ohjetta, sillä noudattamatta jättämisestä olisi uhannut takavarikko. Kaikki ovat järkyttyneitä ja hyvin pettyneitä.”

Seuraava blogimerkintä kertoo koneen lähdöstä aamupäivällä 21. huhtikuuta määränpäänään Moskova. Se lensi koko lailla suorinta reittiä Oulun, Jyväskylän ja Lappeenrannan yli.

Helsingin Sanomat ei tavoittanut Suomen puolustusvoimia kommentoimaan, oliko M-55 Geophysicalla lupaa lentää Suomen ilmatilassa.

Samana päivänä, kun M-55 Geophysica lähti Ruotsista ja ylitti Suomen, Ruotsin ilmavoimat tiedotti lentäneensä tunnistamaan kaksi eteläisellä Itämerellä lentänyttä Venäjän ilmavoimien TU-22M -yliäänipommikonetta.

Vain viikkoa ennen näitä sattumuksia Yhdysvaltojen laivasto kertoi sen tiedustelukoneen lentoa häirinneestä Venäjän ilmavoimien Su-27 -hävittäjästä. Uutiskanava CNN:n mukaan Venäjän hävittäjä lensi vain viidentoista metrin päästä Yhdysvaltojen tiedustelukoneesta sen ollessa rutiinilennolla Itämerellä. Venäjä kuitenkin kiisti asian.

Perjantaina Puolustusvoimain komentaja Jarmo Lindberg sanoi Iltalehdelle, että Itämeren alueella on meneillään sotilaallisen varautumisen kierre. Lindbergin mukaan suurvaltojen sotilaallinen toiminta Itämerellä on kolmikertaistunut melko lyhyessä ajassa.

M-55 Geophysican lentoreitti torstaina 21. huhtikuuta Flightradar-sivustolla.
M-55 Geophysican lentoreitti torstaina 21. huhtikuuta Flightradar-sivustolla.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat