Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Alkuviikko tuo uuden saderintaman ja jopa lunta – vapun ennusteessa merkkejä lämpenemisestä ja auringosta

Vapun sääennusteita heikentävät vielä alkuviikon matalapaineet, jotka saattavat tuoda maahan jopa lunta.

Kotimaa
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Vapun juhlijoita Helsingin Kauppatorilla viime vappuaattona.
Vapun juhlijoita Helsingin Kauppatorilla viime vappuaattona. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva
Fakta

Joka kymmenes vappu tuo etelään lunta

 Ilmatieteen laitoksen mukaan vappuna ”ei todellakaan” sada aina. Helsingin Kaisaniemessä ja Helsinki-Vantaalla sade- ja poutavappupäivät ovat jakautuneet tasaisesti.

 Lunta tai räntää nähdään Etelä-Suomessa vappuna keskimäärin kerran kymmenessä vuodessa.

 Vuoden 2005 vappuna pääkaupunkiseudun itä- ja pohjoisosissa satoi lunta vielä aamupäivällä. Myös vuoden 2011 eteläsuomalaista vappua säestivät paikalliset lumikuurot.

 Itsenäisen Suomen lämpimintä vappua vietettiin Helsingissä vuonna 1998, jolloin lämpötila lähenteli 20:ta astetta. Eniten pakkasta oli vappuaattona 1917.

Vapun sääennusteeseen sisältyy vielä paljon epävarmuutta, mutta aurinkokin saattaa ilahduttaa piknikillä juhlijoita. Vappuaatto näyttää Etelä-Suomessa lauantaina poutaiselta, ja lämpötila olisi kymmenen astetta.

”Kuurosateiden merkkejäkin on olemassa. Mutta lämpötila voi olla selkeämmillä alueilla vähän ylikin kymmenen asteen”, HS:n meteorologi Jesse Heikkilä arvioi.

Kaakosta tulevat ilmavirtaukset tuonevat Etelä-Suomeen lämpöä niin, että vappupäivä näyttää vielä aattoa hieman lämpimämmältä.

”Toistaiseksi olisi tulossa ihan kiva pikniksää. Ei ole sateitakaan”, Heikkilä sanoo.

Säässä on kuitenkin tapahtumassa paljon vielä ennen vappua, mikä heikentää ennustetta. Maanantain vastaisen yön aikana Viron suunnalta saapuu Suomeen saderintama, joka pudottelee alas räntää ja jopa lunta.

Sateita tulee ympäri Etelä- ja Keski-Suomea, mutta ne osuvat todennäköisesti pahiten läntiseen ja lounaiseen Suomeen Turun, Tampereen, Porin ja Vaasan seuduille.

”Vaarana on, että voi tulla valkoista maan päälle”, Heikkilä sanoo.

Varsinais-Suomessa, Satakunnassa ja Pirkanmaalla varoitetaan erittäin huonosta ajokelistä. Pääkaupunkiseudulla ajokeli ei ole Heikkilän mukaan maanantaina välttämättä niin heikko, sillä sateet tulevat rännän ja lumen sijasta paljolti vetenä.

Koko alkuviikko on epävakainen ja joka päivä sataa vettä.

”Se, miten maan yli kulkevat matalapaineet vaikuttavat suursäätilaan ja muokkaavat säätä vappuun asti, jää nähtäväksi.”

Tiistaina alkaa kuitenkin lämmetä maan itäosista alkaen ja aurinko alkaa paistaa. Pääkaupunkiseudulla ja Turussa voidaan olla torstaina kymmenen asteen yläpuolella.

Lämpimän ilman virtaukset ehtinevät katketa ennen vappua, mutta silti kymmenen asteen lämpötilat ovat Heikkilän mukaan viikonloppuna todennäköiset.

Aivan rannikon tuntumassa, kuten perinteisellä piknikpaikalla Helsingin Kaivopuistossa on tosin viileämpää. Lämpötilojen suhteen vappusää näyttää tyypilliseltä.

”Kyllä siellä auringon mahdollisuus on. Vappupäivä näyttää tämän hetken ennusteen mukaan aattoa paremmalta koko maassa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat