Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Opintotuen asumislisä jäämässä historiaan – muutos hyödyttäisi yksin asuvia ja voisi kurittaa pariskuntia

Muutos koskisi sekä toisen asteen eli lukioiden ja ammattikoulujen että korkeakoulujen opiskelijoita. Se tulisi voimaan syksyllä 2017.

Kotimaa
 
Kaisa Rautaheimo / HS
Metropolia-ammattikorkeakoulussa opiskeleva pariskunta Maria Jokinen ja Eetu-Kasper Heikkinen yrittävät laskea, miten heidän taloutensa muuttuisi siirryttäessä asumislisästä yleiseen asumistukeen. He asuvat yhdessä kolmannen opiskelukaverin kanssa Helsingin Lauttasaaressa.
Metropolia-ammattikorkeakoulussa opiskeleva pariskunta Maria Jokinen ja Eetu-Kasper Heikkinen yrittävät laskea, miten heidän taloutensa muuttuisi siirryttäessä asumislisästä yleiseen asumistukeen. He asuvat yhdessä kolmannen opiskelukaverin kanssa Helsingin Lauttasaaressa. Kuva: Kaisa Rautaheimo / HS
Fakta

Pariskunnan tuet vertailussa

 Opiskelijapariskunnan asumislisät ovat enintään 403 euroa kuukaudessa. Tukea saa yleensä 9 tukikuukaudelta.

 Asumistuen enimmäismäärä olisi 422–588 euroa kuukaudessa. Tukea saa 12 kuukaudelta.

 Tulot alkavat syödä asumislisää, kun ne ovat

2012 euroa kuukaudessa, ja 3758 kuukausitulot estävät lisän kokonaan.

 Yleisessä asumistuessa vastaavat tulorajat ovat 1 426 ja 2 613–3 108 euroa kuussa kunnasta riippuen.

Lähde: Kela

Opintotuen asumislisä voi jäädä pian historiaan. Hallitus päätti kehysriihessä, että lisä korvataan yleisellä asumistuella. Muutoksen valmistelu, kustannukset ja vaikutukset eri opiskelijaryhmiin ovat vielä auki.

Selvitykset on määrä laatia syksyn budjettiriiheen mennessä. ”Valmistelu on vasta käynnistymässä sosiaali- ja terveysministeriön, opetus- ja kulttuuriministeriön ja Kelan yhteistyönä”, sanoo neuvotteleva virkamies Sanna Paananen STM:stä.

Muutos koskisi sekä toisen asteen eli lukioiden ja ammattikoulujen että korkeakoulujen opiskelijoita. Se tulisi voimaan syksyllä 2017.

Asumislisä on nyt sidottu opintotuen nostamiseen ja opintojen etenemiseen. Siinä on asumistukea pienempi vuokrakatto, eikä se huomioi asumisen vaihtelevaa hintaa eri puolilla maata. Enimmillään asumislisää saa vain noin 200 euroa kuussa tai 80 prosenttia vuokrasta.

Asumistuessa taas on tarkempi tarveharkinta. Siihen vaikuttavat koko ruokakunnan eli myös puolison tulot. Asumistukea voi saada kuitenkin paljon enemmän kuin opintuen asumislisää, ja tuki on ympärivuotinen.

Yksi seuraus voikin olla, että vapailla markkinoilla opiskelija-asuntojen vuokrat lähtisivät tuen myötä nousuun. Selvää on, että voittajien lisäksi muutos toisi myös häviäjiä.

Kelan laskelmien mukaan asumistuki lisäisi valtion menoja enimmillään noin 17 miljoonaa euroa verrattuna asumislisään, jos opintoraha lasketaan tuloksi, kuten todennäköisesti tehdään.

Metropolia-ammattikorkeakoulussa opiskelevat Maria Jokinen ja Eetu-Kasper Heikkinen ovat huolissaan siitä, riittääkö tuki vastaisuudessakin.

On epävarmaa, kuinka muutos heidän tilanteeseensa vaikuttaisi. Pariskunta asuu Helsingin Lauttasaaressa 1 200 euron vuokra-asunnossa kolmannen opiskelijan kanssa. ”Asumislisän muutos on yleinen puheenaihe opiskelijoiden keskuudessa”, kertoo Jokinen, joka työskentelee osa-aikaisesti Metropolian opiskelijakunta Metkassa.

Eikä vähiten siksi, että opintotukeen on tulossa muitakin muutoksia. Tukea aiotaan karsia ja muuttaa nykyistä lainapainotteisemmaksi.

Tätä nykyä opintotuen asumislisä kattaa keskimäärin 57 prosenttia opiskelijoiden asumismenoista. Lähes joka kuudennella kuluu asumislisän lisäksi koko opintoraha asumismenoihin. Muutoksen vaikutukset opintoaikoihin ovat vielä epäselvät. Osalla esimerkiksi työssäkäynti todennäköisesti lisääntyisi, osalla vähentyisi.

Opiskelijajärjestöjen ensireaktiot uudistukseen ovat olleet pääosin myönteisiä, mutta epäilyjä ja reunaehtojakin on kuultu.

Opintotuen asumislisää saa noin 195 000 opiskelijaa. Vielä uudistuksen jälkeenkin sitä saisi 8 000 ulkomailla opiskelevaa.

Yleistä asumistukea saa jo nyt yli 20 000 ruokakuntaa. Niistä lapsiperheitä on noin 7 500. Myös omistusasunnossa asuvat ja opintotukioikeutensa enimmäistukiajan päättymisen tai opintojen riittämättömän edistymisen vuoksi menettäneet kuuluvat tähän ryhmään.

Kelan mukaan valtaosa, jopa 100 000 opiskelijaa, hyötyisi yleiseen asumistukeen siirtymisestä. Hyötyjät olisivat lähinnä yksin asuvia, melko korkeita vuokria maksavia. Noin 40 000 menettäisi asumisen tukensa lähinnä puolison tulojen vuoksi.

Asumisen tuki pienenisi 27 000:lla. Noin 20 000:lla se pysyisi jokseenkin samana.

Kelan vastaavan suunnittelijan Ilpo Lahtisen mukaan kehysriihen opintotukipäätösten lopputulos on jopa ”huima juttu”.

Hänen mukaansa korjauksia tulee opintotuen suuriin ongelmiin: asumislisän ja koko tuen riittämättömyyteen sekä siihen, että vanhempien tulot ovat vaikuttaneet itsenäisesti asuvien täysi-ikäisten toisen asteen opiskelijoiden opintorahaan.

Uudistus tuo kosolti lisätöitä niin Kelalle kuin opiskelijoille – etenkin, jos käyttöön otetaan siirtymäaika. Se tarkoittaisi, että lisä säilyisi jo tukea saavilla sekä mahdollisesti myös määräaikaista suojaosuutta, jos tuki pienentyy huomattavasti.

Etenkin kimppakämpissä asuvat avoparit joutuisivat miettimään asumistaan uusiksi. Jos puoliso ansaitsee paljon, tuen voisi menettää kokonaan. Tämä taas tietäisi yhdessä asuvien perhesuhteiden tarkkailua.

Suomen ylioppilaskuntien liiton mukaan perheellisiä opiskelijoita pitäisi uudistuksessa tukea opintotuen huoltajakorotuksella, sanoo puheenjohtaja Heikki Koponen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat