Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sortumisvaara vaanii yhä useissa halleissa – vain pieni osa huolehtinut kattojen turvatarkastuksista

Laukaan maneesiturman jälkeen säädettiin laki kattokatsastuksista. Kukaan ei kuitenkaan valvo sen toteutumista.

Kotimaa
 
Reijo Hietanen
Tamperelaisen Sorin Sirkuksen hallia tarkastivat Seppo Suuriniemi, Lauri Sand ja Olli Saarinen. Sand neuvoo hallien asiakkaita kyselemään, onko katsastus tehty.
Tamperelaisen Sorin Sirkuksen hallia tarkastivat Seppo Suuriniemi, Lauri Sand ja Olli Saarinen. Sand neuvoo hallien asiakkaita kyselemään, onko katsastus tehty. Kuva: Reijo Hietanen
Fakta

Suuret hallit pitää nykyään tarkastaa

 Tarkastusvelvollisuus koskee laajarunkoisia rakennuksia, joissa on palvelutoimintaa. Näitä ovat muun muassa urheiluhallit, kaupat, eläinsuojat ja maneesit.

 Tarkastus vaaditaan vähintään tuhannen neliömetrin rakennuksiin, joissa kattokannattajat ovat ainakin 15 ja 18 metrin pituiset riippuen siitä, onko ne paikan päällä tehdyt vai tehdasvalmisteiset.

 Asiantuntijan pitää arvioida, onko rakennuksen kantavissa rakenteissa vikoja, jotka voivat johtaa rakennuksen tai sen osan sortumiseen.

Vantaa

Katseet kiertävät kattoa, kun Pia Lindroos ja Lasse Rajala kulkevat aamutuimaan Myyrmäki-hallissa Vantaalla. He ovat tekemässä tutkimussuunnitelmaa hallin katon turvallisuudesta.

Alkukartoituksen jälkeen Sweco Rakennetekniikalla työskentelevä kaksikko käy läpi yli 20 vuotta vanhan hallin piirustukset. Seuraava askel hallin turvallisuuden tarkastamisessa on kantavien rakenteiden tarkempi tutkiminen, sillä osa ongelmista on voinut syntyä käytön aikana.

Tämä tarkoittaa 18 metrin korkeudessa olevien rakenteiden tutkimista nosturin avulla.

Samanlainen, jopa viikkoja kestävä katsastus on edessä tuhansilla laajarunkoisilla rakennuksilla kuten urheiluhalleilla ja ruokakaupoilla.

Laukaan tuhoisan maneesionnettomuuden jälkeen Suomeen saatiin laki, joka vaatii tarkastuksia laajarunkoisiin rakennuksiin. Helmikuussa 2013 sattuneessa turmassa ratsastusmaneesin katto sortui, ja 10-vuotias tyttö kuoli. Maneesissa todettiin myöhemmin suunnitteluvirhe.

Laajarunkoisten rakennusten kunnossa on jo vuosia nähty riskejä, jotka johtuvat huonosta rakentamisesta, suunnittelusta ja ylläpidosta. Pahimpina vuosina Onnettomuustutkintakeskus on kirjannut jopa 60 kattoromahdusta.

Eräs asiantuntija onkin sanonut: ”Suomessa on vältytty useammilta vakavilta onnettomuuksilta ainoastaan hyvän tuurin ansiosta.”

Suomessa on nyt arviolta 10 000 tarkastusta vaativaa rakennusta.

Vuoden aikana tarkastuksia on kuitenkin tehty asiantuntijoiden arvioiden mukaan vain muutamaan prosenttiin halleista. Rakennuksista on siis ehkä tarkastettu pari sataa, enintään tuhat.

Miksi tarkastuksia ei tehdä enempää? Vantaan kaupungin rakennusvalvonnan tarkastusinsinöörillä Jouko Lammisella on antaa useita syitä, joista tärkein on asenne.

”Paljon on kiinni kiinteistönomistajien välinpitämättömyydestä. Rakennuksen keskeisten kantavien rakenteiden tarkastamista voi verrata auton katsastamiseen. Ihminen nukkuu yönsä helpommin, kun tietää että auto on todettu turvalliseksi. Tämä ei näköjään pidä paikkansa kiinteistöalalla”, Lamminen sanoo.

Myös yli-insinööri Jukka Bergman ympäristöministeriöstä ihmettelee kiinteistönomistajien vastentahtoisuutta tarkastusten tilaamisessa.

Hän muistuttaa, että rakennuksesta saatetaan löytää rakenteellinen virhe, jonka korjaamisella vältetään suuret taloudelliset vahingot. Tämäkin on kuitenkin toissijainen murhe.

”Mikään ei korvaa sitä, jos katto sortuu ja ihmisiä loukkaantuu tai kuolee. En ymmärrä miksi tarkastusta halutaan välttää”, Bergman ihmettelee.

Jo ennen lakimuutosta rakennuksen omistaja on ollut vastuussa kattonsa turvallisuudesta. Uusi laki velvoittaa kiinteistönomistajan tilaamaan tarkastuksen asiantuntevalta rakennesuunnittelijalta.

Tarkastuksia tekevät useat yritykset kuten Sweco Rakennetekniikka ja A-insinöörit. Niiden mukaan suurimmat rakennuttajat ovat käynnistämässä tai jo käynnistäneet tarkastustoimintaa. Tähän asti tehtyjen tarkastusten määrä on kuitenkin vielä pieni.

”Lain siirtymäajan lopussa tulee sumaa, ja tarkastajat ovat taatusti kortilla. Pääkaupunkiseudulla kehitystä on jo tapahtunut. Tuntuu, että tietoisuus vaatimuksista ei ole levinnyt muualle maahan”, sanoo erikoisasiantuntija Seppo Suurniemi A-insinööreistä.

Kaikki HS:n haastattelemat asiantuntijat arvioivat, että osa kiinteistönomistajista ei edes tiedä vaatimuksista.

Ympäristöministeriö on antanut kuntien käyttöön tietokannan, josta pitäisi löytää kaikki tarkastettavat kohteet. Jouko Lamminen kertoo, että esimerkiksi Vantaan listalla on yli tuhat kohdetta, joista iso osa ei edes kuulu lain piiriin.

”Siellä on muun muassa yhden tai kahden hevosen talleja. Meillä ei ole resursseja perata listaa”, Lamminen sanoo.

Kaupungit ovat yrittäneet jakaa tietoa kiinteistönomistajille eri tavoin. Osa kunnista on tiedottanut asiasta verkkosivuilla, osa on ostanut lehtimainoksia. Tampereella lähetettiin kirje suurten kiinteistöjen omistajille.

Kunnilla ei ole keinoja selvittää, tekevätkö kiinteistönomistajat tarkastuksen. Laissa kun ei ole määritelty valvovaa viranomaista, eikä kiinteistön omistajan tarvitse ilmoittaa tarkastuksesta kenellekään.

Kuka tahansa viranomainen voi sentään kysyä omistajalta, onko tarkastus tehty.

”Olemme keskustelleet, voisiko esimerkiksi palotarkastusta tekevä pelastusviranomainen tiedustella kiinteistön omistajalta arviointitodistusta. Sen jälkeen voisime miettiä, lähetämmekö hieman eri sävyisen kirjeen”, Tampereen kaupungin rakennustarkastusinsinööri Jyrki Ottman pohtii.

Lamminen moittii lakia torsoksi, sillä tarkastuksen laiminlyönnistä ei tule minkäänlaista sanktiota.

”En halua lisää vastuuta itselleni, mutta näin jälkiviisaana sanon, että olisi pitänyt määrittää toimivaltainen viranomainen. Onko tämä tarkoitushakuista”, Lamminen kysyy.

Ympäristöministeriön mukaan laissa ei määritellä valvovaa viranomaista, sillä kuntien rakennusvalvonnan työtaakkaa ei haluttu lisätä.

Onnettomuustutkintakeskus on selvittänyt vakavimpien kattosortumisten syitä. Tutkija Kai Valonen on helpottunut siitä, että viime talvet ovat olleet vähälumisia. Kattosortumat liittyvät usein lumeen.

”Lumi ei itsessään aiheuta sortumaa. Jos rakennuksessa on virheitä, jo pieni ylimääräinen lumi edesauttaa sortumaa.”

Onnettomuustutkintakeskus vaati katsastuslakia ensi kerran yli kymmenen vuotta sitten. Valonen on tyytyväinen uuteen lakiin, mutta tarkastusten vähäisyys huolettaa onnettomuustutkijaa.

”Kun tulee edes hieman lumisempi talvi, meille soitellaan viikoittain hallionnettomuuksista.”

Valonen sanoo pohtineensa, huolettavatko kiinteistönomistajia tarkastuksen kustannukset. Ne voivat nousta 20 000 euroon. Tarkastuksia tehdään pääsääntöisesti Suomen rakennusinsinöörien liiton (RIL) ohjeen pohjalta.

”Jos kustannukset pelottavat, olisi hienoa, jos tarkastajat pystyisivät tekemään edes kevennetyn tarkastuksen. Olisi hyvä, että tarkastettaisiin ne kohteet, joiden tyyppisissä on tiedossa ongelmia”, Valonen ehdottaa.

Lähes jokaisessa tarkastuksessa löydetään korjattavia vikoja.

Esimerkiksi RIL:n pilottihankeen aikana lähes jokaisesta katsastetusta kohteesta ilmeni ainakin pieniä vikoja.

Vantaalla tarkistettiin Laukaan maneesiturman jälkeen kaikki vastaavat maneesit. Jokaisesta löydettiin vikoja.

Jos rakennuksesta löytyy vika, se ei välttämättä johda siihen, että omistaja ryhtyy sitä korjaamaan. Akuutin vaaran aiheuttavasta virheestä on ilmoitettava heti rakennusvalvontaan. Muiden virheiden korjaukset taas jäävät omistajan kontolle, eikä niillä ole aikarajaa.

Reijo Hietanen
Laukaan romahtanut ratsastusmaneesi helmikuussa 2013.
Laukaan romahtanut ratsastusmaneesi helmikuussa 2013.
Kolme tuhoisaa romahdusta viime ajoilta

Laukaan maneesi 2013

 

Yksityisomistuksessa olleen ratsastusmaneesin katto romahti helmikuussa Laukaassa Keski-Suomessa. Katto romahti alkuillasta ratsastustunnin aikana. Onnettomuudessa kuoli kymmenvuotias tyttö. Lisäksi neljä ihmistä loukkaantui. Maneesirakennusta kannattelivat kolminivelkehät, jollaiset oli todettu turvallisuusuhaksi Liedossa kolme vuotta aiemmin tapahtuneen sortuman jälkeen.

Onnettomuustutkintakeskus havaitsi myös maneesin suunnittelussa, konepajavalmistuksessa ja rakentamisprosessissa vakavia puutteita ja virheitä.

Keski-Suomen käräjäoikeus hylkäsi viime kuussa neljää Laukaan johtavaa viranhaltijaa vastaan nostetut syytteet virkavelvollisuuden rikkomisesta ja kuolemantuottamuksesta.

Sirpa Räihä
Järvenpään salibandyhallin katto romahti helmikuussa 2010.
Järvenpään salibandyhallin katto romahti helmikuussa 2010.

Järvenpään urheiluhalli 2010

 

Teräsrakenteisen salibandyhallin katto romahti helmikuussa. Kaksi ihmistä loukkaantui onnettomuudessa. Hallissa oli onnettomuuden aikaan 15 ihmistä. Turman syy oli alle kymmenen vuotta vanhan hallin suunnittelun virheet. Muun muassa katon kestävyyttä oli yliarvioitu.

Onnettomuustutkintakeskuksen mukaan vastaavia halleja on eri puolilla Suomea, eikä niiden tarkastuksista ollut mitään tietoa. Onnettomuustutkintakeskus tutki kymmentä muuta kattoromahdusta, jotka tapahtuivat saman kevättalven aikana. Yksi havainnoista oli, että jos tietyntyyppisestä rakennuksesta löytyy puutteita, niistä tiedottamiselle ei ollut olemassa hyvää kanavaa.

Esko Siekkinen
Jyväskylän messuhallin katto romahti 2003.
Jyväskylän messuhallin katto romahti 2003.

Jyväskylän messuhalli 2003

 

Kaksi viikkoa käytössä olleen messuhallin katto romahti helmikuussa. Romahduksessa oli ainekset suuronnettomuuteen, sillä kattoa romahti 2 500 neliömetrin verran. Lisäksi seinää kaatui 20 metrin matkalta.

Ennen romahdusta katosta kuului paukahdus, joka sai ihmiset pakenemaan hallista. Hallissa oli pidetty messut edellisenä päivänä. Romahdus käynnistyi kattoristikkoparista, jonka liitoksessa oli liian vähän tappivaarnoja. Romahdus eteni, kun muiden ristikkojen tappivaarnaliitokset pettivät.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat