Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaissotilaat osallistuvat poikkeuksellisesti harjoitukseen Britanniassa

EU:n taisteluosastoon kuuluva panssaritiedustelujoukkue harjoittelee kuuluisilla Salisburyn nummilla.

Kotimaa
 
Esa Syväkuru / HS
Suomalainen tiedustelujoukkue on varustettu RG32-nimisellä raskaalla partioajoneuvolla. Kuva on viime vuodelta Utin jääkärirykmentistä.
Suomalainen tiedustelujoukkue on varustettu RG32-nimisellä raskaalla partioajoneuvolla. Kuva on viime vuodelta Utin jääkärirykmentistä. Kuva: Esa Syväkuru / HS

Suomalainen tiedustelujoukkue lähtee vapun jälkeen sotaharjoitukseen Britanniaan.

Pääosin reserviläisistä koostuva joukkue on osa Britannian johtamaa EU:n taisteluosastoa, johon kuuluu sotilaita myös Ruotsista, Irlannista, Latviasta ja Liettuasta. Harjoitus järjestetään 2.–20. toukokuuta.

Suomi on luvannut EU:n taisteluosaston käyttöön noin 50 sotilasta. He liikkuvat raskailla RG32-partioajoneuvoilla, jotka laivataan Suomesta Britanniaan.

”Meidän osuutemme on panssaritiedustelujoukkue ja muutama esikuntaupseeri. Suomalaiset menevät käytännössä brittiläisen pataljoonan yhdeksi joukkueeksi”, kertoo esikuntapäällikkö, everstiluutnantti Tommi Haapala Porin prikaatista.

Suomalaisten maajoukkojen osallistuminen sotaharjoitukseen Britanniassa on poikkeuksellista. ”Sitten meillä on ollut laivaston vierailuja, mutta en muista, että olisi oltu harjoituksissa maavoimien joukoilla. Siinä mielessä kyse on uudesta asiasta”, Haapala sanoo.

Taisteluosasto harjoittelee kuuluisilla Salisburyn nummilla Etelä-Englannissa. Nummet ovat tunnettuja rikkaista arkeologisista kohteistaan, ja niillä sijaitsee Unescon maailmanperintökohde Stonehenge.

Noin puolet Salisburyn nummista on varattu Britannian armeijan harjoitusalueeksi. Alueella on harjoiteltu jo 1800-luvun lopulta alkaen.

EU:n taisteluosastoja on perustettu vuodesta 2007 alkaen. Osastoja on arvosteltu siitä, ettei niitä ole pystytty tai haluttu koskaan käyttää. Suomalaiset kuuluvat taisteluosastoon, jonka puoli vuotta kestävä valmiusvuoro alkaa heinäkuussa.

Toukokuun alkuviikkoina käytävä harjoitus on niin sanottu evaluointiharjoitus, jolla varmistetaan joukkojen yhteistoimintakyky. ”Tämä on meidänkin valmistelujaksolla todennäköisesti tärkein yksittäinen harjoitus tälle joukolle”, Haapala sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat