Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tampere haaveilee kolmannesta junaraiteesta Helsinkiin: Perille runsaassa tunnissa ja vähemmän myöhästymisiä koko maassa

Kotimaa
 
Juhani Niiranen / HS
Toistaiseksi koko maan päärata kulkee vain kahden raiteen levyisenä valtaosan matkasta eli Järvenpään ja Lempäälän välin.
Toistaiseksi koko maan päärata kulkee vain kahden raiteen levyisenä valtaosan matkasta eli Järvenpään ja Lempäälän välin. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Tampere

Jos Tampereen ja Helsingin välillä olisi kolmas junaraide, koko maa hyötyisi. Se auttaisi pitämään koko maan junien aikataulut paremmin ajassa, nopeuttaisi kaupunkien väliä merkittävästi ja vähentäisi erilaisten liikennehäiriöiden vaikutuksia.

Toistaiseksi koko maan päärata kulkee vain kahden raiteen levyisenä valtaosan matkasta eli Järvenpään ja Lempäälän välin.

Haave kolmannesta raiteesta elää varsinkin Tampereen seudulla. Tampere on Suomen raideliikenteen suurin risteysasema ja suunta sieltä etelään koko maan ylivoimainen pääsuoni.

”Suurin etu olisi, että Suomen tärkein rataverkko säilyttäisi toimintakykynsä. Nyt se on asteittain ruuhkautumassa, mikä tarkoittaa aikataulujen ennustettavuuden heikkenemistä ja toimintakyvyn vaarantumista”, sanoo maakuntajohtaja Esa Halme Pirkanmaan liitosta.

Mikä sitten estää kolmannen raiteen rakentamisen?

”Mitään muodollista estettä ei ole. Valtio voi milloin tahansa päättää, että sitä aletaan tehdä. Meidän järjestelmässämme olisi selkeästi tarvetta pitkän tähtäimen suunnittelulle.”

Halmeen mukaan maankäyttöön ja kaavoihin liittyvää estettäkään ei olisi. Radan vierustat esimerkiksi ovat jo valtaosin valtion omistuksessa, ja kaavoitus tukee hanketta. Kolmas raide kulkisi sekä itä- että länsipuolella nykyistä raidetta. Uuden raiteen hinnaksi Pirkanmaan liitto arvioi noin 300 miljoonaa euroa.

”Sinänsä juuri nyt olisi hyvä aika lähteä suunnitteluun, koska maankäytöllinen varmuus on olemassa”, Halme sanoo.

Liikennevirastossa toive on tuttu. Siellä on tänä vuonna alkamassa selvitys Riihimäen ja Tampereen välisestä osuudesta sekä lähi- ja tavaraliikenteen kehityksestä.

”Siinä selvitetään, missä vaiheessa kapasiteetti tulee vastaan ja mitä pitää tehdä. On esimerkiksi Äänekosken biotuotetehtaan kuljetukset satamaan, jotka lisäävät liikennettä pääradalla”, sanoo apulaisjohtaja Siru Koski hankesuunnitteluosastolta.

Lisäraiteen rakentaminen voisi alkaa hänen mukaansa suunnittelutyön jälkeen aikaisintaan 2020-luvun alussa, jos sellainen päätös tehtäisiin.

”Se ratkaisee, miten tärkeäksi silloinen eduskunta ja hallitus näkevät nämä asiat ja mitä halutaan kehittää. On paljon muitakin alueellisia kehittämishankkeita”, Koski sanoo.

Hän korostaa, että olennaista on löytää myös parantamistoimenpiteitä, joita voitaisiin tehdä nopeammin ennen uutta raidetta.

Jo nyt Tampereen ja Helsingin välin voisi ajaa tuntiin ja kymmeneen minuuttiin. Rata ja junat kyllä kestäisivät sen. Ongelmana on muu liikenne, joka estää kaluston täyden käytön.

Kolmannella raiteella saataisiin enemmän tilaa esimerkiksi juuri nopeille junille tai hitaille tavarajunille. Samoin se mahdollistaisi Tampereen seudulla tiiviimmän lähiliikenteen, mikä nyt ei hyvin onnistu ruuhkien vuoksi.

Kahden raiteen aiheuttama ongelma on sekin, että sen häiriötilanteet ja myöhästymiset kertautuvat reiteille muualle Suomeen. Rata on nyt hyvin herkkä häiriöille, koska se on niin taajaan liikennöity.

”Tämän välin huono ennustettavuus johtaa vaikeuksiin kaikilla muillakin raideosuuksilla”, Halme sanoo.

Painetta kolmanteen raiteeseen tuovat myös ennusteet siitä, miten raideliikenne kasvaa lähivuosina ja vuosikymmeninä. Ne vaihtelevat kymmenestä muutamiin kymmeniin prosentteihin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat