Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kirjoitus isän lahjarahojen viemisestä nostatti kiivaan keskustelun – ”Toimeen­tulotuki on tyly ja hölmö systeemi”, sanoo professori

Tulorajat on helppo kiertää käteisellä rahalla. Tukea maksavan kunnan on mahdotonta tietää käteisenä saaduista tuloista.

Kotimaa
 
HS:n mielipidesivuilla julkaistussa kirjoituksessa aikuisen skitsofreniaa sairastavan miehen isä kertoo, kuinka hänen poikansa tilille laittama muutaman sadan euron lahjoitus oli huomattu ja vähennetty toimeentulotuesta täysimääräisesti.
HS:n mielipidesivuilla julkaistussa kirjoituksessa aikuisen skitsofreniaa sairastavan miehen isä kertoo, kuinka hänen poikansa tilille laittama muutaman sadan euron lahjoitus oli huomattu ja vähennetty toimeentulotuesta täysimääräisesti.

Toimeentulotuki on säännöllisenä apuna tyly ja hölmö systeemi, joka pakottaa tuensaajat kiertämään tulorajat käyttämällä käteistä rahaa, sanoo sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo.

Tylyllä Hiilamo viittaa HS:ssä sunnuntaina julkaistuun mielipidekirjoitukseen, joka herätti paikoin jopa raivokasta keskustelua HS.fi:ssä ja HS:n Facebook-sivulla.

Kirjoituksessa aikuisen skitsofreniaa sairastavan miehen isä kertoo, kuinka hänen poikansa tilille laittama muutaman sadan euron lahjoitus oli huomattu ja vähennetty toimeentulotuesta täysimääräisesti.

Isän mielestä rokotus oli julma ja kohtuuton, ja samaa mieltä oli moni lukijoista.

Hiilamon mielestä ihmetys kertoo siitä, etteivät ihmiset tunne tukiviidakkoa ja sitä, kuinka tiukilla köyhimmät ovat.

”Rahalahjojen ottaminen huomioon kuuluu toimeentulotuen luonteeseen. Alunperin toimeentulotuki on tarkoitettu ihan viimeiseksi oljenkorreksi, että pääsee yllättävästä elämäntilanteesta yli.”

Siinä mielessä muutaman sadan euron lahjoitus ei ole mitättömän kokoinen.

Toimeentulotuen tarve arvioidaan periaatteessa aina kuukaudeksi eteenpäin. Jos hakijan tilille on tullut muita tuloja, vähennetään se toimeentulotuesta. Hakijan itsensä tulee toimittaa tuen myöntävälle kunnalle tosite tilitiedoistaan. Näin siis yllä mainitussa mielipidekirjoituksen tilanteessakin.

Hiilamon mukaan takaisinperintä ei olisi kohtuuton, jos toimeentulotuki toimisi sen alkuperäisessä muodossaan, eli tilapäisenä apuna. Tuesta on kuitenkin tullut monille säännöllinen apu.

”Silloin järjestelmä muuttuu pulmalliseksi.”

Tukijärjestelmän tuntevat tietävät, että tulorajat on helppo kiertää käteisellä rahalla, sanoo Hiilamo. Tukea maksavan kunnan on mahdotonta tietää käteisenä saaduista tuloista.

”Systeemi on ihan kreisi. Jos lahja olisi annettu käteisenä, ostettu joku tavara tai vaikka maksettu iso lasku, ei ongelmaa olisi tullut”, Hiilamo sanoo.

Toimeentulotuen ongelmallisuuteen on etsitty ratkaisua muun muassa perustulosta, jolloin ylimääräinen tulo kertyisi kuukausittaisen tuen päälle.

Hiilamo toivoo, että systeemi selkiytyisi, kun toimeentulotuen maksu siirtyy ensi vuonna kunnilta Kelalle. Nyt tukea haetaan kokonaisuudessaan kunnan sosiaalitoimelta.

”Osittain ongelmat johtuvat siitä, että tukia maksetaan kahdesta kukkarosta. Kuntien ja valtion.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat