Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ysiluokkalaisten matematiikan osaaminen ei enää heikentynyt – moni ei silti osaa laskea, mitä maksaa 30 prosentin alennuksessa oleva paita

Matematiikan osaamiseen vaikuttaa asenne. Jos oppiaine tuntuu tylsältä ja ahdistavalta, helpotkin tehtävät voivat mennä väärin.

Kotimaa
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Oppilas matematiikan tunnilla.
Oppilas matematiikan tunnilla. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Matematiikan osaaminen on pysynyt yhdeksäsluokkalaisilla ennallaan, kertoo Kansallinen koulutuksen arviointikeskus Karvi.

Keskus arvioi matematiikan oppimistuloksia peruskoulun päättövaiheessa keväällä 2015. Oppilaat saivat keskimäärin 43 prosenttia kaikkien tehtävien kokonaispistemäärästä.

Edellisissä arvioinneissa vuosina 2011 ja 2012 yhdeksäsluokkalaisten matematiikan osaaminen oli heikentynyt. Uusien tulosten perusteella tämä kehityskulku näyttää pysähtyneen.

Arvioinnissa oli mukana monivalinta- ja päässälaskutehtäviä sekä ongelmanratkaisutehtäviä. Ongelmanratkaisutehtävät osoittautuivat vaikeimmiksi, eikä osaaminen yllä suurella osalla oppilaista arkielämän tarpeisiin, kertoo arviointiasiantuntija Sami Julin Karvista.

Monet oppilaat eivät hallitse prosenttilaskua. He eivät siis osaa esimerkiksi laskea, että jos 50 euron paita on 30 prosentin alennuksessa, mikä on uusi hinta ja kannattaako paita ostaa.

”Aika monella oppilaalla peruslaskut, kuten prosenttilaskut, voivat olla yllättävän vaikeita. Onhan se huolestuttavaa”, Julin sanoo.

Julinin mukaan opetuksessa pitäisikin lisätä näiden taitojen harjoittelua ja kotitehtävien määrää.

”Tehtävien pitää olla mielenkiintoisia ja haastavia. Niissä pitää säilyttää mielekkyys ja hauskuus. Jos matematiikka tuntuu tylsältä ja ikävältä sekä aiheuttaa ahdistusta, tulee lukkotila ja helpotkin tehtävät menevät väärin.”

Asenteella onkin Julinin mukaan suora vaikutus oppimistuloksiin: matematiikassa menestyy, jos siitä pitää.

”On tietysti muna–kana-teoria, kumpi näistä tulee ensin. Mutta kun kouluviihtyvyys, asenne ja työrauha ovat hyviä, oppimistulokset paranevat.”

Julinin mukaan opetusta saa kehitettyä hauskaksi ja mielenkiintoiseksi esimerkiksi monipuolisilla oppimateriaaleilla ja soveltavilla tehtävillä. Netti on iso apu, sillä siellä on paljon oppimispelejä.

Yhdeksäsluokkalaiset tytöt ja pojat osaavat matematiikkaa keskimäärin yhtä hyvin. Matematiikkaa pidetäänkin Julinin mukaan yhtenä tasa-arvoisimmista oppiaineista.

Yhdeksäsluokkalaisten poikien arvioinnissa havaittiin kuitenkin polarisoitumista eli tulosten jakautumista ääripäihin. Kun tyttöjen tulokset sijoittuvat lähelle mediaania, sekä parhaiten menestyneessä kärjessä että häntäpäässä on enemmän poikia kuin tyttöjä.

”Voi olla, että osa pojista on hanskat tiskiin -ryhmässä ja alisuorittaa enemmän kuin tytöt. On vaikea sanoa, mistä se johtuu, mutta tällainen ilmiö on olemassa”, Julin sanoo.

Poikien käsitys omasta osaamisestaan oli kuitenkin parempi kuin tyttöjen. Myös matematiikkaan kohdistuva ahdistus on lievempää kuin tytöillä.

Koulujen välillä oli eroja arviointikäytännöissä: arvioinnissa yhtä hyvin menestyneet oppilaat saivat joissakin kouluissa eri matematiikan arvosanat. Ero saattoi olla jopa kaksi numeroa.

Maantieteellisesti verrattuna Lounais-Suomen koulujen oppilaat olivat matematiikassa parhaita ja Itä-Suomen koulujen oppilaat heikoimpia.

Oppilaiden tuloksissa näkyy myös vanhempien koulutustausta: jos vanhempien koulutus oli peruskoulu, oppilaiden tulokset olivat heikommat kuin korkeakoulutettujen vanhempien lapsilla.

”Tämä korostuu matematiikassa todella voimakkaasti. Kodin ilmapiirillä on suuri merkitys”, Julin sanoo.

Karvin arviointiin osallistui lähes 4 800 oppilasta 140 koulusta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat