Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ministeriön ylitarkastaja: Kunnat voisivat halutessaan tehdä inhimillisempiä päätöksiä toimeentulo­tuesta

Sosiaali- ja terveysministeriössä ymmärretään, miksi päätökset sosiaalituista herättävät välillä raivoa ja turhautumista.

Kotimaa
 
Kaisa Rautaheimo / HS
Toimeentulotukea haetaan kaupungin sosiaalipalveluista. Nainen Kallion sosiaalipalvelupisteen edustalla Helsingissä.
Toimeentulotukea haetaan kaupungin sosiaalipalveluista. Nainen Kallion sosiaalipalvelupisteen edustalla Helsingissä. Kuva: Kaisa Rautaheimo / HS

Kuntien virkamiehillä olisi periaatteessa mahdollisuus toimia toimeentulotuen kohdalla nykyistä inhimillisemmin. Näin ainakin, kun tulot ovat hyvin pienet, muistuttaa ylitarkastaja Jaakko Ellisaari sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Skitsofreniaa sairastavan isä kirjoitti viikonloppuna HS:n mielipidesivuilla, miten hänen antamansa syntymäpäivälahja vähennettiin kokonaan pojan toimeentulotuesta. Kirjoituksesta syntyi kiivas keskustelu, ja monet HS:n lukijat kertoivat lisää esimerkkejä epäoikeudenmukaisista tavoista laskea tuen suuruus.

Sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo sanoi pitävänsä nykyjärjestelmää tylynä ja hölmönä, koska se pakottaa tulorajojen kiertämiseen käteisen rahan käytöllä.

Ellisaari sanoo, että itse perusongelma on ollut olemassa yhtä kauan kuin toimeentulotuki, siis ainakin 1980-luvulta tai osin jo sitä edeltäviltä vuosikymmeniltä.

Hän kuitenkin pitää ongelmana, että kuntien tavat päättää asiasta poikkeavat toisistaan. Päätöksiä ei läheskään aina perustella ymmärrettävästi ja niihin haetaan yllättävän harvoin oikaisua.

Laissa määritellään, että toimeentulotukea laskiessa vähäistä tuloa ei tarvitse laskea tuloksi. Laissa ei sanota, paljonko vähäinen on.

Niinpä summa voi olla jossain kunnassa olla yleensä satanen, toisessa esimerkiksi 50 euroa. Jos päätökseen hakee oikaisua, pyyntö käsitellään omassa kunnassa.

”Oikaisuja ei juuri haeta, niiden määrä on jossain kahden prosentin paikkeilla päätöksistä. Tämä on huono asia, koska sitten lautakunnissa ei olla perillä kunnan käytännöistä, eivätkä epäkohdat nouse keskusteluun”, arvioi Ellisaari.

Toisaalta oikaisuja ei haeta esimerkiksi siksi, että ihmiset eivät ymmärrä saamaansa päätöstä. Laki vaatii perustelemaan päätökset kirjallisesti, mutta perusteluna voi olla vaikka pelkkä lakipykälä.

Päätöspaperissa ei siis aina selitetä esimerkiksi sitä, että jossain kunnassa 50 euron summaa pidetään vähäisenä ja siksi 120 euron syntymäpäivälahja on vähennetty toimeentulotuesta kokonaan.

”Uskon, että tämä herättää asiakkaassa raivoa ja turhautumista.”

Kuntien välisten erojen merkitys on vähenemässä, koska tuki siirtyy pian Kelan maksettavaksi.

”Siihen sen sijaan ei ole tulossa nopeaa muutosta, että ennen toimeentulotukea pitää käyttää kaikki säästönsä ja periaatteessa myös myydä tarpeeton kodin irtaimisto sekä työhön ja opiskeluun liittyvät välineet.”

Ellisaaren mukaan tämä taas ei kannusta palaamaan opiskelemaan tai töihin. Ongelma on ollut sama vuosikymmeniä.

Suuria muutoksia sosiaaliturvaan voi sen sijaan tuoda tuleva perustulokokeilu. Senkään ei kuitenkaan arvella poistavan kaikkia kannustinloukkuja.

Toimeentulotuen perusosa yksin asuvalle on nykyisin 485,50 euroa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat