Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oululaispoliisi sai sakkoja työtoveriensa ylinopeussakkojen mitätöinnistä

Toinen syytteessä ollut 50-vuotias poliisimies välttyi rangaistukselta, koska epäillyt teot olivat vanhentuneet päivää ennen kuin asiassa nostettiin syyte.

Kotimaa
 
Lassi Rinne
Oululaispoliisi mitätöi kollegojen automaattisessa nopeusvalvonnassa saamia ylinopeussakkoja. Kuva nopeusvalvontakamerasta Kehä I:ltä.
Oululaispoliisi mitätöi kollegojen automaattisessa nopeusvalvonnassa saamia ylinopeussakkoja. Kuva nopeusvalvontakamerasta Kehä I:ltä. Kuva: Lassi Rinne

Oululainen 60-vuotias poliisimies tuomittiin sakkorangaistukseen virka-aseman väärinkäyttämisestä. Mies poisti tai muutti huomautuksiksi toisten poliisien automaattisessa liikenteenvalvonnassa saamia sakkoja vuosina 2010–2012.

Toinen syytteessä ollut 50-vuotias poliisimies välttyi rangaistukselta. Epäillyt teot olivat vanhentuneet päivää ennen kuin asiassa nostettiin syyte.

Ryhmänjohtajana Oulun liikenneturvallisuuskeskuksessa työskennellyt 60-vuotias ylikonstaapeli tuomittiin väärinkäytöksestä yhdessätoista tapauksessa.

Kuudessa tapauksessa ryhmänjohtaja oli poistanut tai pyytänyt alaistaan poistamaan rikesakkotapauksen sen vuoksi, että ajajana oli ollut poliisi tai poliisilaitoksen vartija. Viidessä tapauksessa hän oli muuttanut tai pyytänyt alaistaan muuttamaan poliisin saaman rikesakon huomautukseksi.

Kahdeksassa tapauksessa syyte hylättiin joko näytön puuttuessa tai tahallisuuden puuttuessa.

Käräjäoikeus korosti, että tekoja ei voi pitää vähäisinä.

”Hänen menettelynsä on vakavasti vaarantanut keskeistä hallinnon perusperiaatetta eli kansalaisten yhdenvertaista ja samanlaista kohtelua viranomaisten toimesta, ja luottamus poliisin toimintaan on vaarantunut”, tuomiossa todetaan.

Tuomiossa otettiin huomioon se, että poliisi toimi tapahtuma-aikana esimiesasemassa, jossa tällaista toimintaa on pidettävä erityisen moitittavana.

Ylikonstaapeli myönsi aiemmin syyllistyneensä väärinkäytökseen yhdeksässä tapauksessa.

Vararyhmänjohtajana työskennellyt 50-vuotias ylikonstaapeli kiisti alun perin kaikki saamansa syytekohdat. Hän oli syytteessä virka-aseman väärinkäyttämisestä yhdessätoista tapauksessa.

Oikeus piti todennäköisenä, että näistä kahdessa oli todennäköistä epäillä rikosta. Vuonna 2010 sattuneet tapaukset ehtivät kuitenkin rikosoikeudellisesti vanhentua.

Rikokset etenivät niin, että nopeusvalvontakamerassa ylinopeudesta kiinni jäänyt poliisi ilmoittautui itse sähköpostitse ja myönsi ajaneensa ylinopeutta. Tämän jälkeen tapaukset poistettiin tai muutettiin huomautuksiksi, vaikka sille ei syyttäjän mukaan ollut perusteita.

Lain mukaan poliisin virkatehtäviin käytettävän ajoneuvon kuljettaja saa ylittää suurimman sallitun nopeuden vain, jos tehtävän kiireellisyys sitä edellyttää.

Väärinkäytökset koskivat poliisimiesten tunnuksettomalla virka-ajoneuvolla tai virka-ajan ulkopuolella saamia ylinopeussakkoja.

Nyt jo eläkkeelle jääneen ryhmänjohtajan sakkorangaistuksen suuruus on 40 päiväsakkoa eli 1160 euroa. Vararyhmänjohtajana työskennellyt saa oikeudenkäyntikuluja arvonlisäveroineen noin 7 400 euroa.

Nykyisin kaikki automaattisen liikenteen valvonnan kuvaustiedot ohjautuvat Poliisin liikenneturvallisuuskeskukseen Helsinkiin. Alueelliset keskukset on lakkautettu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat