Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusi vertailu: Suomalaisyliopistot ovat maailman toiseksi parhaat

Turkulaistutkijat suhteuttivat yliopistojen tulokset maan asukaslukuun. Silloin Suomi on toinen heti Ruotsin jälkeen.

Kotimaa
 
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Helsingin yliopiston päärakennus. Helsingin yliopisto on useilla eri ranking-listoilla parhaiten menestyvät suomalaisyliopisto.
Helsingin yliopiston päärakennus. Helsingin yliopisto on useilla eri ranking-listoilla parhaiten menestyvät suomalaisyliopisto. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva
Fakta

Ruotsi ykkönen, Suomi kakkonen, kun asukasluku huomioon

  Oheisella listalla Arwun viidensadan kärkeen yltävien yliopistojen lukumäärä miljoonaa asukasta kohti. Mukana kaikkiaan ne 44 maata, joissa vuonna 2015 oli vähintään yksi top500-yliopisto. Listalle poimittu 20 parasta maata.

 Ruotsi 1,15 yliopistoa.

 Suomi 1,11.

 Tanska 0,89.

 Sveitsi 0,87.

 Australia 0,86.

 Israel 0,78.

 Hollanti 0,72.

 Itävalta 0,71.

 Hongkong 0,69.

 Irlanti 0,65.

 Belgia 0,63.

 Norja 0,59.

 Britannia 0,59.

 Kanada 0,57.

 Slovenia 0,48.

 Saksa 0,47.

 Yhdysvallat 0,46.

 Uusi-Seelanti 0,44.

 Singapore 0,37.

 Ranska 0,34.

Suomalaisyliopistot ovat mainettaan parempia, ja vain Ruotsi päihittää Suomen. Näin voisi tiivistää tuoreen yliopistovertailun tulokset. Esimerkiksi opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok) korkeakoulujen johdolle lokakuussa lähettämän paimenkirjeen mukaan Suomen korkeakoululaitos on sirpaloitunut, ja tutkimus on jakautunut liian moniin, resursseiltaan ja vaikuttavuudeltaan keskinkertaisiin yksiköihin.

Turun yliopiston tutkijaryhmä, Osmo Kivinen, Juha Hedman ja Kalle Artukka, teki ministerin kirjeen innoittamana kansainvälisen vertailun suomalaisten yliopistojen ja tutkimuksen tasosta. Kävi ilmi, että suhteutettuna asukaslukuun ja yliopistojen toimintamenoihin suomalaisyliopistot sijoittuvat vertailussa terävimpään kärkeen.

Artikkeli ilmestyy tiistaina Tiedepolitiikka-lehdessä.

Vertailu on laadittu tukeutumalla tärkeimpiin kansainvälisiin rankinglistoihin, joiden sijoituksia suomalaisyliopistotkin nyt tosissaan tavoittelevat, vaikka niissä on menetelmällisiä puutteita.

Vanhimmassa ja tunnetuimmassa eli ns. Shanghain rankingissa, joka nykyisin tunnetaan nimellä Arwu, Suomella on sadan kärkijoukossa yksi, Helsingin yliopisto (67). Parhaiden 500:n joukossa on viisi muutakin eli Oulun, Turun, Aalto-, Itä-Suomen ja Jyväskylän yliopistot.

Tutkijat huomauttavat, että Arwun top-500:aan yltää vain 2–3 prosenttia kaikista maailman yliopistoista: ”Ylipäätään rankingit eivät kerro mitään niistä lähes 20 000:sta maailman yliopistosta, jotka jäävät listojen ulkopuolelle.”

Arwun top100:n yliopistot ovat 16 eri maasta. Suomi sijoittuu maiden joukossa seitsemänneksi, kun yliopistojen Arwu-noteeraukset suhteutetaan kunkin maan väkilukuun.

Suomen edelle yltävät Sveitsi, Tanska, Ruotsi, Israel, Hollanti ja Norja, mutta taakse jäävät muiden muassa Australia, Yhdysvallat, Britannia ja Kanada. Perää tällä listalla pitävät Venäjä, Japani, Saksa ja Ranska.

Tutkijoiden mukaan Suomi ei näillä näkymin hevin saisi sadan parhaan joukkoon useampaa kuin yhden yliopiston. ”Pikemminkin nykyisen korkeakoulupolitiikan oloissa Suomelle voi olla täysi työ pitää edes Helsingin yliopisto sadan joukossa”, he päättelevät. ”Yliopistojen maailman kärjessä pysyminen on näet kallista puuhaa”, Kivinen muistuttaa.

Kun katsotaan 500 yliopiston kärkijoukkoa, on mukana yliopistoja jo 44 maasta. Yhdysvaltalaisyliopistot vievät noteerauksista leijonanosan eli liki kolmanneksen (146). Pohjoismaista Ruotsilla on eniten sijoituksia eli 11 ja Suomella toiseksi eniten eli jo mainitut kuusi.

Asukaslukuun suhteutettuna Suomi sijoittuu toiseksi heti Ruotsin jälkeen. Tanska on kolmas ja Norja sijalla 12.

Tutkijat huomauttavat, että maailman huippuyliopistot painivat ”strategisilla mitoillaan” ihan omassa sarjassa Ne ovat varakkaita, mutta opiskelijoita ei ole kovin paljon. Esimerkiksi Harvard operoi vuosittain noin 4,2 miljardilla eurolla ja opiskelijoita on runsaat 21 000, kun Helsingin yliopistolla vastaavat luvut ovat 0,7 miljardia euroa ja liki 35 000 opiskelijaa.

Turkulaistutkijat vertailivat erikseen viiden maan eli Suomen, Ruotsin, Norjan, Tanskan ja Hollannin yliopistojen tutkimuksen kansainvälistä tasoa. He tekivät sen tutkailemalla Web of Scienceen (WoS) kelpuutettujen eli tieteellisen vertaisarvioinnin läpäisseiden julkaisujen määrää. Mukaan otettiin ne 33 yliopistoa, jotka julkaisevat vähintään tuhat WoS-julkaisua vuodessa. Artikkeleiden määrä suhteutettiin toimintamenoihin.

Näin mitattuna suomalaisyliopistot menestyivät jälleen melko hyvin. Helsingin, Turun ja Itä-Suomen yliopistot olivat 12 parhaan joukossa ja Aalto sijalla 30.

”Väitteet siitä, että suomalaisyliopistoissa tehtävä tutkimus tulisi yhteiskunnalle kalliimmaksi kuin vertailumaissa, eivät saa tukea tutkimuksestamme”, painottaa koulutussosiologian professori Osmo Kivinen.

Tutkijat neuvovat, ettei korkeakoulupolitiikassa pitäisi mennä vaihtelevien muotien mukana, vaan huolehtia perustutkimukseen ja sen varaan rakentuvan opetuksen toimintaedellytyksistä.

He torjuvat esimerkiksi tutkimuksen keskittämisen entistä suurempiin yksiköihin laadun takeena. Vain muutamilla erityisen kalliita laitteita edellyttävillä aloilla voidaan havaita suuren koon tuomia mittakaavaetuja. Tällaisia aloja ovat esimerkiksi avaruustieteet ja hiukkasfysiikka, tutkijat huomauttavat.

Rakenteelliseen kehittämiseen eli yksikköjen karsintaan turkulaistutkijoiden kanta on, että yliopistolaitoksessa sitä ei pidä tehdä ”mutu-tuntumalla” tai jonkin ideologian nojalla.

”Sen sijaan ensi askel olisi laatia koulutus- ja tieteenaloittaiset tulos–panos-analyysit, joiden tarjoaman todistusaineiston varassa päätöksentekijät voivat sitten edetä parhaansa mukaan yliopistolaitoksen eduksi”, Kivinen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat