Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nenäsuihke lisäsi pikkulasten influenssarokotuksia – narkolepsiakohu näkyy silti vielä

Talven influenssaepidemia oli tavallista pahempi.

Kotimaa
 
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Alle 3-vuotiaita pikkulapsia rokotettiin tänä talvena influenssaa vastaan enemmän kuin viime vuonna. Sekä pienten lasten että yli 65-vuotiaiden rokotusmäärät ovat kasvaneet jo neljän vuoden ajan, vaikkakin hitaasti.

”Koko ajan ollaan menossa parempaan suuntaan”, sanoo ylilääkäri Hanna Nohynek Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen rokotusohjelmayksiköstä.

24 prosenttia pikkulapsista sai tänä vuonna influenssarokotuksen, kun osuus viime vuonna oli 17 prosenttia. Vähimmillään pikkulapsista vain 11 prosenttia sai rokotuksen.

Pikkulasten influenssarokotusten määrä romahti narkolepsiakohun jälkeen vuonna 2010. Tuolloin selvisi, että Pandemrix-influenssarokote oli vaikuttanut narkolepsian puhkeamiseen osalla niistä rokotetuista, joilla oli perinnöllinen alttius taudille.

Ennen kohua pikkulapsista rokotettiin vuosittain lähes 40 prosenttia. Niistä luvuista ollaan vielä kaukana.

”EU:n tavoite on, että riskiryhmistä 75 prosenttia saisi rokotuksen. Se on kyllä todella kaukainen tavoite. Me elämme narkolepsiakohun jälkeisessä maailmassa, joten pitää olla realisti. Toivon silti, että pääsisimme takaisin samankaltaiseen rokotuskattavuuteen kuin ennen kohua”, Nohynek sanoo.

Pikkulasten rokotusmääriä nosti tänä vuonna 2-vuotiaille tarjottu nenäsuihke, josta tuli heti suosittu. Lastenlääkärit olivat toivoneet sitä rokotusvalikoimaan jo pitkään, ja tänä vuonna sitä kokeiltiin ensimmäistä kertaa.

Talvikauden influenssa oli tällä kertaa tavanomaista pahempi. Se alkoi keskimääräistä aikaisemmin ja vei tehohoitoon myös terveitä, työikäisiä ihmisiä.

Kauden valtaviruksena oli pandemiaviruksen jälkeläinen H1N1-virus, joka iskee yleensä erityisesti lapsiin ja nuoriin aikuisiin. H1N1 kuuluu A-viruksiin. Sen aiheuttama epidemia on nyt takana, mutta B-viruksen aiheuttamia tartuntoja todetaan edelleen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat