Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puolustusministeriö julkaisi asekauppiaiden mainosvideot sivuillaan – Miten ennenkuulumatonta ratkaisua perustellaan?

Puolustusministeriö julkaisi hävittäjäkauppiaiden mainosvideot omalla nettisivullaan.

Kotimaa
 
Kalle Koponen HS
Super Hornet on yksi ehdokas Suomen uudeksi hävittäjäksi. Kuva on lentotukialus Theodore Rooseveltilta viime vuodelta.
Super Hornet on yksi ehdokas Suomen uudeksi hävittäjäksi. Kuva on lentotukialus Theodore Rooseveltilta viime vuodelta. Kuva: Kalle Koponen HS

Ilmavoimien Hornet-hävittäjien seuraajien hankinta on edennyt vaiheeseen, jossa Puolustusvoimat on lähettänyt sitä koskevat tietopyynnöt Britannialle, Ranskalle, Ruotsille ja Yhdysvalloille.

Puolustusministeriö on perustanut tätä niin sanottua HX-hanketta varten nettisivuston, jonne kerätään hankkeen etenemistä koskevaa tietoa. Sivustolla on myös erittäin poikkeuksellisesti tietopyyntövaiheeseen osallistuvien asevalmistajien mainosvideoita. Aseyhtiöiden mainoksia ei ole ennen ministeriön sivustolla nähty.

Puolustusministeriön viestintäjohtaja Max Arhippainen, miksi asekauppiaat saavat mainostaa puolustusministeriön internetsivuilla?

”Tätä projektia kohtaan on niin suuri kiinnostus, että päätettiin antaa kaikkien toimijoiden samojen periaatteiden mukaan kertoa omasta projektistaan. Siinä ollaan tasapuolisia.”

Millaiset ohjeet yrityksille annettiin?

”Ei saa haukkua muita, mutta saa kertoa omasta tuotteesta.”

Kenen idea mainosvideot olivat?

”Sitä en tiedä, kuka sen ensimmäistä kertaa keksi.”

Onko tällaista mainontaa tehty ennen asekaupoissa?

”Ei minun tietääkseni. Tuskinpa.”

Onko tarkoitus ottaa tällainen käyttöön myös muissa asekaupoissa, kuten Merivoimien Laivue 2020 -hankkeessa, jossa ollaan ostamassa neljä sotalaivaa?

”Harkinnan mukaan, jos on tilanne, jossa on yksittäisiä järjestelmiä ja suuri kiinnostus. Laivue 2020 -hankkeessa tuskinpa, koska laivat rakennetaan hyvin monen eri toimijan kanssa yhteistyössä. En keksi, miten se voisi siihen sopia.”

Eikö teitä kiusaa, että videot ovat lähinnä asemyyjien mielikuvamainontaa, jossa on hyvin vähän todennettavissa olevia faktoja?

”Kun se on tasapuolista, niin ei.”

Mitä kansalaiset hyötyvät tällaisesta mainonnasta?

”He saavat enemmän tietoa, tosin jos tahtoo syvällistä tietoa toimijoista, niin pitäisi mennä paljon syvemmälle.”

Ministeriön nettisivustolla on viiden yrityksen mainosvideot: Dassaultin, Saabin, Boeingin, Lockheed Martinin ja Bae Systemsin.

Vain Saab on viitsinyt räätälöidä videonsa Suomeen niin paljon, että siinä on suomenkielinen kertoja. ”Tämä on kotimaani. Joku voisi pitää sitä ankarana ja kovana. Joskus näin onkin, mutta minä rakastan sitä”, alkaa video.

Muut mainokset ovat englanninkielisiä. Tosin Dassaultin video alkaa Kalevalan toisen runon kokko- eli kotkalainauksella: ”tulta iski ilman lintu, valahutti valkeaista”. Siitä video jatkuu Sibeliuksen Finlandian sävelin.

Boeing käyttää siniristiä mainoslauseiden kehyksenä ja viittaa yli 20-vuotiseen kumppanuuteen suomalaisen teollisuuden kanssa.

Lockheed Martin hyödyntää mainoksessaan suurta kokoaan. Videossa vilahtavat monet sen valmistamat lentokoneet, kuten U-2 Dragon Lady, C-5M Super Galaxy ja F-22 Raptor, joilla ei ole mitään tekemistä Suomen hävittäjähankinnan kanssa ja joista viime mainittua ei edes myydä ulkomaille.

Bae Systems vetoaa Suomessa käytettyihin Hawk-harjoitussuihkukoneisiin. Niiden valmistaja oli Bae Systemsin edeltäjä British Aerospace.

Puolustusministeriö julkisti maanantaina myös ensimmäisen listan tietopyyntövaiheeseen osallistuvien yritysten käyttämistä konsulteista, yrityksistä ja lobbareista.

Lista on vielä puutteellinen, mutta siinä on joukko tunnettuja puolustushallinnossa työskennelleitä ihmisiä.

Esimerkiksi brittiläisen BAE Systemsin apuna on entinen puolustusministeriön ylijohtaja Eero Lavonen, ruotsalaisen Saabin apuna on entinen Ilmavoimien esikuntapäällikkö Kari Salmi ja yhdysvaltalaisen Lockheed Martinia konsultoi entinen Ilmavoimien operaatiopäällikkö ja Karjalan lennoston komentaja Ossi Sivén.

Puolustusvoimien logistiikkalaitos on pyytänyt vastaukset Hornetin seuraajaa koskeviin tietopyyntöihin tämän vuoden loppuun mennessä. Varsinainen tarjouspyyntö tehdään vuonna 2018.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat