Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nämäkin leikkaavat köyhimmän tukea: Jakamaton kuolinpesä, lapsen kesätyö, ylioppilaan stipendi

Lukijat kokevat, että yrittämisestä ja toisen auttamisesta rangaistaan

Kotimaa
 
Sari Gustafsson / Lehtikuva
Kuva: Sari Gustafsson / Lehtikuva

Ylioppilaan saama stipendi, tietokilpailuvoitto, olematon perintö, veronpalautus, säästetty purkillinen pikkukolikoita, lapsen kesätyöpaikka. Esimerkiksi tällaiset asiat voivat vähentää toimeentulotuen määrää.

Skitsofreniaa sairastavan isä kirjoitti viikonloppuna HS:n mielipidesivuilla, miten hänen antamansa syntymäpäivälahja vähennettiin kokonaan pojan toimeentulotuesta.

Erittäin moni lukija halusi kertoa liki vastaavista tapauksista. Ilahtuminen onnenpotkusta vaihtui monella pettymykseen, läheisten auttamisesta rangaistiin leikkaamalla tukea.

Sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo sanoi pitävänsä nykyjärjestelmää tylynä ja hölmönä, koska se pakottaa tulorajojen kiertämiseen käteisen rahan käytöllä. Myös ylitarkasta Jaakko Ellisaari sosiaali- ja terveysministeriöstä kommentoi, että kunnat voisivat toimia päätöksissä nykyistä inhimillisemmin.

Yksi toimitukseen yhteyttä ottanut mies kertoo, että hänen toimeentulotukeensa teki loven kolikkopurkin vieminen pankkiin.

Mies oli kerännyt pienimpiä kolikoita lasipurkkiin pahan päivän varalle. Puolen vuoden keräämisen päätteeksi hän vei purkin talletusautomaattiin ja sai näin tililleen 70–80 euroa.

”Seuraavan kuun toimeentulotuessa odottikin yllätys kun Rauman kaupunki otti nämä huomioon tulona ja miinusti kyseisen summan. Koetin selittää tämän tilanteen virkailijalle, mutta sain vain vastaukseksi ´voi voi`. Ilmeisesti säästäminenkin on nykyään tulo ja rikos”, hän arvelee.

Toisen tukea leikattiin siksi, että hän lainasi pankkikortin kadottaneelle ystävälle rahaa, jotta tämä pärjäisi viikonlopun yli. Ystävä maksoi tilille takaisin, kun arveli, että teksti ”velan takaisinmaksu” maksun tiedoissa auttaisi. Ei auttanut.

”Olin sairauslomalla masennuksen vuoksi. En jaksanut alkaa taistella sossun kanssa, voimat eivät yksinkertaisesti riittäneet. Olin taloudellisesti todella tiukilla tuohon aikaan muutenkin, ja jouduin välillä elämään kaurapuurolla ja porkkanoilla”, kertoo mies. Hän sanoo olevansa katkera ja kokee, että köyhällä ei ole Suomessa mitään yksityisyydensuojaa.

Television tietokisasta voitettu satanen laskettiin toimeentulopäätöksessä työtuloksi. Kisan voittanut yksinhuoltajaäiti pettyi pahasti.

Yhtä lailla kiukutti perheen päihde- ja mielenterveysongelmien vuoksi omillaan pitkään asunutta ylioppilastyttöä. Uutterasta opiskelusta palkaksi tullut stipendi vähennettiin saman tien toimeentulotuesta.

Yksi nainen kertoi, että ilo veronpalautuksesta loppui, kun selvisi, että palautuskin leikkaa toimeentulotukea.

”Olin kuvitellut, että voisin käyttää veronpalautukset esimerkiksi ruokaan, lääkkeisiin ja jopa ehkä uusiin kenkiin. En voi todellakaan ymmärtää miksi työssä käyvät saavat pitää veronpalautuksensa, mutta meiltä sosiaalitoimen asiakkailta sekin otetaan pois”, hän kirjoittaa.

Eräs kirjoittaja kertoo sukulaisensa jääneen ilman toimeentulotukea siksi, että tämän äidin perintöä selviteltiin. Näin vaikka äidiltä ei lopulta jäänyt mitään perittävää.

”Vakuutuksesta tuli muutama tonni, ne eivät riittäneet edes hautajaiskuluihin ja äidin velkoihin kokonaan. Sinä aikana, kun ei ollut tehty perunkirjoitusta, ei maksettu lapselle lainkaan toimeentulotukea.”

Eräs kirjoittaja kertoi esimerkin siitä, miten eri kunnat todella tekevät päätöksiä toisistaan poikkeavaksi. Kirjoittaja sai itse toimeentulotukea, hänen alaikäinen lapsensa kunnalta kesätyöpaikan pariksi viikoksi.

Ilmajoella lapsen tienaama pikkusumma ei vaikuttanut perheen toimeentulotukeen, Seinäjoella vaikutti. Äiti vaati päätöksestä oikaisua ja myös sai sen pitkän pyörittelyn jälkeen.

”Koin Seinäjoen kaupungin viestin ahkeralle,yritteliäälle, alaikäiselle nuorelle olevan se, että töitä ei kannata tehdä, koska siitä ei ole oman toimeentulon kannalta mitään hyötyä. Ja nimenomaan köyhän perheen lapselle itse, omalla työllä hankitusta rahasta olisi suuri ilo ja hyöty, koska kotoa ei rahaa saa mihinkään ylimääräiseen”, äiti kuvailee.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat