Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Väyrynen lähetti puhemiesneuvostolle paimenkirjeen– ”En painosta, esitän käsitykseni”

Virkakunnassa kirjettä on hämmästelty ja luonnehdittu jopa ”pyrkimykseksi poikkeuksellisen vahvasti vaikuttaa valiokuntakäsittelyyn”.

Kotimaa
 
Kaisa Rautaheimo / HS
Paavo Väyrynen kirjoitti kirjeen.
Paavo Väyrynen kirjoitti kirjeen. Kuva: Kaisa Rautaheimo / HS

Europarlamentaarikko Paavo Väyrynen (kesk) ei kelpuuta kansalaisaloitteelleen kaavailtua käsittelytapaa eduskunnassa.

Väyrynen on lähettänyt eduskunnan puhemiesneuvostolle maanantaina kirjeen, jossa hän esittää, että kansalaisaloite eurosta eroamiseksi pitäisi käsitellä eduskunnan talousvaliokunnassa ja perustuslakivaliokunnassa.

Kirje on luettavissa täällä.

Eduskunnan puhemiesneuvosto aikoo esittää, että kansalaisaloite käsitellään perustuslakivaliokunnassa.

”Aloitteessa euroerolle esitetään sekä talouspoliittisia että valtiosääntöoikeudellisia perusteluja. Tästä syystä toivomme, että sitä käsiteltäisiin ainakin talousvaliokunnassa ja perustuslakivaliokunnassa”, lukee Väyrysen allekirjoittamassa kirjeessä.

”Sisällön puolesta aloite kuluu enemmän talousvaliokunnan puolelle. Aloite täytyy käsitellä ehdottomasti ainakin näissä molemmissa valiokunnissa”, Väyrynen täsmentää HS:lle.

Aloitteen jatkokäsittelyä valmistelleen virkakunnan kanta on, että kaikki kansalaisaloitteet, joissa vaaditaan kansanäänestystä, on tähän asti käsitelty perustuslakivaliokunnassa.

Väyrynen vaatii aloitteessaan, että Suomen jäsenyydestä euroalueella pitäisi järjestää kansanäänestys.

Eduskunta keskustelee Väyrysen kansalaisaloitteesta täysistunnossa torstaina, heti kyselytunnin jälkeen.

Väyrysen kirje saapui eduskuntaan maanantaina. Virkakunnassa kirjettä on jopa hämmästelty ja luonnehdittu ”pyrkimykseksi poikkeuksellisen vahvasti vaikuttaa valiokuntakäsittelyyn”.

Kirjeessä Väyrynen muun muassa ohjeistaa, että ”Talousvaliokunnassa tulisi arvioida Suomen eurojäsenyyden vaikutuksia maamme tähänastiseen tulevaan taloudelliseen kehitykseen.”

Puhemiesneuvoston on määrä tehdä virallinen ehdotuksensa aloitteen jatkokäsittelystä torstaina. Perinteisesti puhemiesneuvosto on noudattanut virkamiesvalmistelun kantaa.

Eduskunnan täysistunto on puolestaan päättänyt kansalaisaloitteiden jatkokäsittelystä puhemiesneuvoston esittämällä tavalla.

Väyrynen kiistää painostusyrityksen.

”En painosta. Esitän puhemiesneuvostolle vain oman käsitykseni”, Väyrynen lisää.

Vinkin kaavaillusta valiokuntakäsittelystä Väyrynen kertoo saaneensa lauantaina, perustuslakivaliokunnan jäseneltä Ulla Parviaiselta (kesk).

”Kuusamossa, yleisötilaisuudessa Parviainen kertoi, että asia on tulossa perustuslakivaliokunnan käsittelyyn”, Väyrynen kertoo.

Väyrynen sai kansalaisaloitteensa taakse yli 53 000 allekirjoittajaa.

Väyrynen luovutti kansalaisaloitteensa eduskunnan puhemiehelle Maria Lohelalle (ps) maaliskuun alussa. Nimien keruun hän käynnisti jo viime kesänä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat