Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asiantuntijat: ”Omaishoitajalla tulee olla mahdollisuus luopua omaishoidosta”

Omaishoitajien liiton mukaan omaishoidon pitäisi aina perustua vapaaehtoisuuteen.

Kotimaa
 
Jussi Nukari / Lehtikuva
Irtaantuminen omaishoidosta voi olla vaikeaa, kun kyseessä ei ole ammatillinen vaan tunteeseen perustuva ja läheisten välinen hoitosuhde.
Irtaantuminen omaishoidosta voi olla vaikeaa, kun kyseessä ei ole ammatillinen vaan tunteeseen perustuva ja läheisten välinen hoitosuhde. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Uupuneen omaishoitajan pitää pystyä tarvittaessa irtaantumaan omaishoidosta, ja joskus se voi olla myös hoidettavan kannalta paras vaihtoehto, sanoo Omaishoitajat ja läheiset -liiton toiminnanjohtaja Marja Tuomi.

”Jos omaishoitaja on uupunut, se saattaa vaikuttaa myös hoivaan. Omaishoitajalla tulee olla mahdollisuus luopua omaishoidosta, jos se tuntuu liian vaativalta ja hän kokee, ettei selviydy siitä”, Tuomi sanoo.

Artikkeliin liittyvät

HS:n kotimaan toimituksen esimies Mira Mäkelä kertoi sunnuntaina julkaistussa kolumnissa omaishoitaja Ritvan tarinan ja pohti sitä, saako sairaan puolison jättää.

Ritva oli miettinyt päivittäin lähtemistä ja oman elämän aloittamista. Puolisoiden avioliitto oli ollut onneton ja mies oli kohdellut Ritvaa huonosti. Ritva kuitenkin pysyi muistisairaan miehen rinnalla myös säästääkseen lapsiaan.

Tuomi tunnistaa Ritvan tarinan, muttei osaa arvioida, kuinka yleisiä vastaavanlaiset ajatukset omaishoitajilla ovat. Omaishoitosuhteen päättymisen syitä ei ole tutkittu. Tuomi painottaa, että omaishoidon pitäisi perustua aina vapaaehtoisuuteen.

Irtaantuminen omaishoidosta voi olla kuitenkin vaikeaa, kun kyseessä ei ole ammatillinen vaan tunteeseen perustuva ja läheisten välinen hoitosuhde. Tuomi pohtii, tulevatko paineet omaishoitajana pysymiseen ympäristöstä vai itseltä.

”Joskus ympäristön odotukset voivat olla suuria.”

Väestöliiton psykologi, erityistason parisuhdeterapeutti Suvi Laru huomauttaa, että vastaavat ajatukset eivät ole tuttuja vain omaishoitajille, vaan muillekin, joiden puoliso on sairastunut.

Hän on kohdannut työssään paljon pariskuntia, joiden parisuhde on uudessa tilanteessa fyysisen tai psyykkisen sairauden takia.

Hänen mukaansa sairaus vaikuttaa aina yksilön lisäksi myös parisuhteeseen ja perheeseen. Se on iso kriisi kaikille.

”Jos sairastunut puoliso ei saa kunnollista tukea sairauteensa ja puoliso ajautuu terapeutin rooliin, on suuri riski, että puolisokin sairastuu psyykkisesti vaikka masennukseen. Puoliso ei saisi koskaan joutua terapeutin rooliin. Hän on puoliso ja lapset ovat lapsia”, Laru sanoo.

”Omaishoitajuuteen liittyy oma tematiikkansa, koska siinä toisen hoitaminen tavallaan kuin työtehtävä. Silloin on erittäin tärkeää, että omaishoitajalla olisi mahdollisuus jonkinlaiseen työnohjaukseen. Järjestöjä, vertaistukea ja eri verkostoja pitää hyödyntää, että saa itselleen henkireikiä.”

Larun mukaan sairastuneen läheisten huomioiminen on erittäin tärkeää, vaikka edelleenkään siitä ei tarpeeksi puhuta.

Eroajatukset ovat normaaleja ja ymmärrettäviä. Puolisosta voi tuntua, että sairaus on muuttanut kumppanin aivan eri mieheksi tai naiseksi, jonka kanssa on elänyt.

”Siksi kumppani ja perhe tarvitsevat myös psykoterapeuttista tukea. Se on suuri suru. On tärkeää, että näitä tunteita voi käsitellä myös terapiassa”, Laru sanoo.

”Isoja päätöksiä ei kannata tehdä hätiköidysti, mutta on tosiasia, että elämän pitää myös jatkua. Jos perheessä on lapsia, erityisesti terveen kumppanin täytyy miettiä elämää lasten kannalta ja ylläpitää lapsilla mahdollisimman normaalia arkea. Myös kumppanin elämän on jatkuttava.”

Larun mukaan etenkin paljon persoonaa muuttavissa sairauksissa, erot voivat olla yleisiä. Psyykkinen ja fyysinen kriisi voi erottaa, mutta se voi myös yhdistää.

”Riippuu siitä, millainen parisuhteen laatu on ollut ennen sairautta. Kuinka on opittu selviämään yhdessä kriisistä, kuinka pystyy käsittelemään oman uuden tilanteensa ja löytämään uudesta tilanteesta yhteistä hyvää. Jotkut kokevat, että ovat sitoutuneet toisiinsa ja haluavat olla tukena.”

Omaishoitajaa pitäisi Marja Tuomen mukaan tukea yhteiskunnan taholta, jos tämä pohtii vaihtoehtoista hoitomuotoa. Omaishoitajan kannattaa olla yhteydessä kunnan sosiaalitoimeen aina kun hän tarvitsee tukea tai omaishoidon tilanteessa tapahtuu muutoksia. Siinä, miten eri kunnat tarjoavat omaishoitajille tukea, on tosin suuria eroja, Tuomi huomauttaa.

”Jos omaishoidosta on sopimus ja tilanteessa tapahtuu muutoksia, siitä pitää kertoa sosiaalitoimen yhteyshenkilölle ja hakea muutosta tätä kautta. Samoin voivat edetä omaishoitajat, joilla ei ole sopimusta”, Tuomi neuvoo.

Myös järjestöt tarjoavat omaishoitajien jaksamista tukevaa toimintaa, omaishoitajavalmennusta ja vertaistukitoimintaa, jossa voi käydä omaishoidon herättämiä tunteita läpi samassa tilanteessa olevien ihmisten kanssa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat