Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Posti haluaa hallitukselta helpotuksia

Postissa on alettu pelätä, että hallitus vapauttaa kilpailua liikaa.

Kotimaa
 
Liisa Takala
Posti haluaa kerrostaloihin lokerikot. Postilaatikot on sijoitettu poikkeuksellisesti rappukäyttävään Helsingin Merihaassa.
Posti haluaa kerrostaloihin lokerikot. Postilaatikot on sijoitettu poikkeuksellisesti rappukäyttävään Helsingin Merihaassa. Kuva: Liisa Takala

Posti ajaa tulevaan postilain jatkouudistukseen erilaisia kevennyksiä, jotka helpottaisivat toimintaa postimäärien tasaisesti vähentyessä.

Posti haluaa, että sen ei tarvitsisi jakaa kirjelähetyksiä enää viitenä päivänä viikossa. Koko maassa säilyisi jakelu, mutta kirjeitä jaettaisiin kolmena tai kahtena päivänä viikossa.

Jos tätä yleispalveluvelvoitetta ei vähennetä viidestä päivästä, Posti kertoo ennen pitkää tarvitsevansa lisärahoitusta.

”Lisärahoitus voi tulla asiakkailta hinnankorotuksina tai jonkinlaisena valtion tukena”, Posti kertoo lausunnossaan.

Lisäksi Posti haluaa kerrostaloihin lokerikot. Nykyisen lain mukaan kerrostaloissa kirjelähetykset on kannettava huoneistokohtaisiin postiluukkuihin, kun muualla Euroopassa käytetään ala-auloissa sijaitsevia lokerikkoja.

Postin mukana lokerikkojakelu alentaisi jakelukustannuksia ja parantaisi jakajien työoloja. Lisäksi lokerikkoihin voitaisiin ehkä jakaa pakettien ja ruuan verkkokaupan ostoksia.

Postilain kokonaisuudistus on valmisteltavana liikenne- ja viestintäministeriössä. Se tulee eduskuntaan ehkä syksyllä.

Postin kannalta kyse on isoista asioista, jopa yhtiön tulevaisuudesta. Postin määrä vähenee kovaa vauhtia, kun yritykset, yksityiset ja myös valtio siirtyvät sähköisiin lähetyksiin ja asiointiin. Myös sanoma- ja aikakauslehtien jakelumäärät vähenevät.

Pakettien määrä kasvaa verkkokaupan ansiosta, mutta siellä Posti on yksi toimija monien joukossa.

Posti on karsinut kulujaan henkilöstöä vähentämällä ja yrittänyt löytää korvaavaa liiketoimintaa.

Kirjepostin vähentyessä jakelijoille on myös etsitty muuta jaettavaa ja tekemistä. Viime viikolla Posti jo ilmoitti, että se alkaa tarjota asiakkaille ruohonleikkuuta hiljaisina jakelupäivinä. Aloite oli tullut jakajilta itseltään, jotka ovat huolissaan työpaikoistaan.

Jakelun laadun heikentäminen olisi yksi keino kustannusleikkauksiin. Posti saisi tinkiä ajasta, jolloin kirjeiden on oltava perillä.

Postin mielestä etenkin kakkospostissa riittäisi, että se olisi perillä kolmantena tai neljäntenä arkipäivänä.

Posti haluaisi myös laajemman mahdollisuuden poiketa jakeluvelvollisuudesta vaikeakulkuisilla saaristo- ja erämaa-alueilla.

Mutta kelpaavatko Postin ideat hallitukselle ja poliitikoille?

Poliitikot haluavat säilyttää jakelun koko maassa syrjäkulmia myöten, mieluiten viitenä päivänä viikossa ja ilman valtion tukea – ja mieluiten niin, että Posti jatkossakin työllistäisi tuhansia työntekijöitä.

Samaan aikaan hallitus haluaa edistää kilpailua ja on jo ennen postilain isoa remonttia tekemässä pienemmän uudistuksen, jossa kilpailevien yritysten tuloa markkinoille helpotetaan. Kirjeitä pääsee jakamaan pelkällä ilmoituksella nykyisen toimilupahakemuksen sijaan.

Oppositio aikoo tämän viikon tiistaina äänestää valiokunnassa lakia vastaan ja tehdä siihen vastalauseen, mutta laki menee hallituspuolueiden äänin läpi.

Postissa selvästi pelätään, että hallitus alkaakin lähestyä asiaa toisesta näkökulmasta: postikilpailu avataan täysin, ja yleispalvelun säilyttämiseksi posti pakotetaan avaamaan jakeluverkkonsa kilpailijoille tietyllä säännellyllä hinnalla.

Postin kilpailijat maksaisivat Postille siitä, että se hoitaa perille osan kilpailijoille jätetyistä lähetyksistä. Tätä kokeiltiin Britanniassa niin huonoin tuloksin, että Royal Mail oli mennä nurin.

Hintasäännelty verkonluovutus on ollut yhtenä vaihtoehtona esillä liikenne- ja viestintäministeriön postilakiin liittyvissä suunnitelmissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat