Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi menestyy uudessa yliopistojen vertailussa

Turkulaistutkijat suhteuttivat yliopistojen tulokset maan asukaslukuun. Silloin Suomi on toinen heti Ruotsin jälkeen.

Kotimaa
 
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Aalto-yliopisto
Aalto-yliopisto Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Fakta

500:n kärkeen yltäviä yliopistoja maata kohden

 Ruotsi: 1,15

 Suomi: 1,11

 Tanska: 0,89

 Sveitsi: 0,87

 Australia: 0,86

 Israel: 0,78

 Hollanti: 0,72

 Itävalta: 0,71

 Hongkong: 0,69

 Irlanti: 0,65

 Belgia: 0,63

 Norja: 0,59

 Britannia: 0,59

 Kanada: 0,57

 Slovenia: 0,48

 Saksa: 0,47

 Yhdysvallat: 0,46

 Uusi-Seelanti: 0,44

 Singapore: 0,37

 Ranska: 0,34

Lähde: Arwu

Suomalaiset yliopistot ovat mainettaan parempia, ja vain Ruotsi päihittää Suomen. Näin voisi tiivistää tuoreen yliopistovertailun tulokset.

Esimerkiksi opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok) korkeakoulujen johdolle lokakuussa lähettämän paimenkirjeen mukaan Suomen korkeakoululaitos on sirpaloitunut ja tutkimus on jakautunut liian moniin, resursseiltaan ja vaikuttavuudeltaan keskinkertaisiin yksiköihin.

Turun yliopiston tutkijaryhmä, Osmo Kivinen, Juha Hedman ja Kalle Artukka, teki kirjeen innoittamana kansainvälisen vertailun suomalaisten yliopistojen ja tutkimuksen tasosta. Kävi ilmi, että suhteutettuna asukaslukuun ja yliopistojen toimintamenoihin suomalaiset yliopistot sijoittuvat aivan kärkisijoille.

Artikkeli ilmestyy tiistaina Tiedepolitiikka-lehdessä.

Vertailu on laadittu tukeutumalla tärkeimpiin kansainvälisiin rankinglistoihin, joiden sijoituksia suomalaisyliopistotkin tavoittelevat tosissaan.

Vanhin ja tunnetuin on niin sanottu Shanghain rankingissa, joka nykyisin tunnetaan nimellä Arwu, Siinä Suomella on sadan kärkijoukossa yksi, Helsingin yliopisto (67). Parhaiden 500:n joukossa on viisi muutakin: Oulun, Turun ja Aalto- sekä Itä-Suomen ja Jyväskylän yliopistot.

Tutkijat huomauttavat, että Arwun 500:n joukkoon yltää vain 2–3 prosenttia kaikista maailman yliopistoista. ”Ylipäätään rankingit eivät kerro mitään niistä lähes 20 000:sta maailman yliopistosta, jotka jäävät listojen ulkopuolelle.”

Arwun sata parasta yliopistoa ovat 16 eri maasta. Suomi sijoittuu maiden joukossa seitsemänneksi, kun yliopistojen Arwu-noteeraukset suhteutetaan kunkin maan väkilukuun.

Suomen edelle yltävät Sveitsi, Tanska, Ruotsi, Israel, Hollanti ja Norja mutta taakse jäävät muun muassa Australia, Yhdysvallat, Britannia ja Kanada. Perää tällä listalla pitävät Venäjä, Japani, Saksa ja Ranska.

Tutkijoiden mukaan Suomi ei näillä näkymin saisi hevin sadan parhaan joukkoon useampaa kuin yhden yliopiston.

”Pikemminkin nykyisen korkeakoulupolitiikan oloissa Suomelle voi olla täysi työ pitää edes Helsingin yliopisto sadan joukossa”, he päättelevät.

Kun katsotaan 500 parhaan joukkoa, mukana on yliopistoja jo 44 maasta. Yhdysvaltalaiset yliopistot vievät noteerauksista leijonanosan, liki kolmanneksen (146). Pohjoismaista Ruotsilla on eniten sijoituksia, yksitoista, ja Suomella toiseksi eniten, jo mainitut kuusi.

Asukaslukuun suhteutettuna Suomi sijoittuu toiseksi heti Ruotsin jälkeen. Tanska on kolmas ja Norja sijalla 12.

Tutkijat huomauttavat, että maailman huippuyliopistot ovat ”strategisilla mitoillaan” ihan omassa sarjassaan. Ne ovat varakkaita, mutta opiskelijoita ei ole kovin paljon. Esimerkiksi Harvardin yliopiston vuosibudjetti on noin 4,2 miljardia euroa ja opiskelijoita on yli 21 000. Helsingin yliopistolla vastaavat luvut ovat 0,7 miljardia euroa ja liki 35 000 opiskelijaa.

”Väitteet siitä, että suomalaisyliopistoissa tehtävä tutkimus tulisi yhteiskunnalle kalliimmaksi kuin vertailumaissa, eivät saa tukea tutkimuksestamme”, painottaa koulutussosiologian professori Osmo Kivinen.

Tutkijoiden mukaan korkeakoulupolitiikassa ei tulisi mennä muotien mukana, vaan huolehtia perustutkimuksesta ja sen varaan rakentuvan opetuksen toimintaedellytyksistä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat