Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

STM: Toimeentulo­tuki sallii vähäiset tulot

Sosiaali- ja terveysministeriössä ymmärretään, miksi päätökset sosiaalituista herättävät välillä raivoa ja turhautumista.

Kotimaa
 
Rio Gandara / HS
Toimeentulotuki myönnetään nykyisin kunnissa.
Toimeentulotuki myönnetään nykyisin kunnissa. Kuva: Rio Gandara / HS

Kuntien virkamiehillä olisi periaatteessa mahdollisuus toimia toimeentulotuen kohdalla nykyistä inhimillisemmin, jos tuen saajan tulot ovat hyvin pienet. Näin sanoo ylitarkastaja Jaakko Ellisaari sosiaali- ja terveysministeriöstä (STM).

Skitsofreniaa sairastavan isä kirjoitti lauantaina HS:n mielipidesivuilla, miten hänen antamansa syntymäpäivälahja vähennettiin kokonaan pojan toimeentulotuesta.

Kirjoituksesta syntyi kiivas keskustelu, ja monet HS:n lukijat kertoivat lisää esimerkkejä epäoikeudenmukaisista tavoista laskea tuen suuruus.

Sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo sanoi sunnuntaina pitävänsä nykyjärjestelmää tylynä ja hölmönä, koska se pakottaa tulorajojen kiertämiseen käteisen rahan käytöllä.

STM:n Ellisaari pitää ongelmana, että kuntien tavat päättää asiasta poikkeavat toisistaan. Päätöksiä ei läheskään aina perustella ymmärrettävästi ja niihin haetaan harvoin oikaisua.

Laissa määritellään, että toimeentulotukea laskiessa vähäistä tuloa ei tarvitse laskea tuloksi. Laki ei kuitenkaan tarkenna, mikä on vähäinen summa. Niinpä summa voi olla jossain kunnassa sata euroa ja toisessa esimerkiksi 50 euroa.

Jos päätökseen hakee oikaisua, pyyntö käsitellään omassa kunnassa.

”Oikaisuja ei juuri haeta, niiden määrä on jossain kahden prosentin paikkeilla päätöksistä. Tämä on huono asia, koska sitten lautakunnissa ei olla perillä kunnan käytännöistä, eivätkä epäkohdat nouse keskusteluun”, arvioi Ellisaari.

Toisaalta oikaisupyyntöjen vähäisyyttä voi selittää sekin, että ihmiset eivät ymmärrä saamaansa päätöstä. Laki vaatii perustelemaan päätökset kirjallisesti, mutta perusteluna voi olla pelkkä lakipykälän teksti.

Päätöspaperissa ei siis aina selitetä esimerkiksi sitä, että jossain kunnassa 50 euron summaa pidetään vähäisenä ja siksi 120 euron syntymäpäivälahja on vähennetty toimeentulotuesta kokonaan.

”Uskon, että tämä herättää asiakkaassa raivoa ja turhautumista”, Ellisaari sanoo.

Kuntien välisten erojen merkitys on vähenemässä, koska tuki siirtyy Kelan maksettavaksi.

”Siihen sen sijaan ei ole tulossa nopeaa muutosta, että ennen toimeentulotukea pitää käyttää kaikki säästönsä ja periaatteessa myös myydä tarpeeton kodin irtaimisto sekä työhön ja opiskeluun liittyvät välineet.”

Ellisaaren mukaan tämä taas ei kannusta palaamaan opiskelemaan tai töihin. Ongelma on ollut sama vuosikymmeniä.

Suuria muutoksia sosiaaliturvaan voi sen sijaan tuoda tuleva perustulokokeilu. Senkään ei kuitenkaan arvella poistavan kaikkia kannustinloukkuja.

Toimeentulotuen perusosa yksin asuvalle on nykyisin 485,50 euroa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat