Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Uupuneen omaishoitajan haettava heti apua”

Omaishoitajien liiton mukaan omaishoidon pitäisi aina perustua vapaaehtoisuuteen.

Kotimaa
 

Uupuneen omaishoitajan pitää tarvittaessa voida irtaantua omaishoidosta, sanoo Omaishoitajat ja läheiset -liiton toiminnanjohtaja Marja Tuomi. ”Jos omaishoitaja on uupunut, se saattaa vaikuttaa myös hoivaan.”

HS:n kotimaantoimituksen esimies Mira Mäkelä kertoi sunnuntain kolumnissaan omaishoitaja Ritvan tarinan ja pohti, saako sairaan puolison jättää.

Puolisoiden avioliitto oli ollut onneton ja mies oli kohdellut Ritvaa huonosti. Tämä kuitenkin pysyi muistisairaan miehen rinnalla myös säästääkseen lapsiaan.

Tuomi tunnistaa Ritvan tarinan, muttei osaa arvioida, kuinka yleisiä vastaavanlaiset ajatukset omaishoitajilla ovat.

Omaishoitosuhteen päättymisen syitä ei ole tutkittu. Tuomi painottaa, että omaishoidon pitäisi perustua aina vapaaehtoisuuteen.

Irtaantuminen omaishoidosta voi olla vaikeaa, kun kyseessä ei ole ammatillinen vaan tunteeseen perustuva, läheisten välinen hoitosuhde. Tuomi pohtii, tulevatko paineet omaishoitajana pysymiseen ympäristöstä vai itseltä. ”Joskus ympäristön odotukset voivat olla suuria.”

Väestöliiton psykologi, erityistason parisuhdeterapeutti Suvi Laru huomauttaa, että ajatukset ovat tuttuja muillekin, joiden puoliso on sairastunut.

Hän on kohdannut työssään pareja, joiden suhde on uudessa tilanteessa sairauden takia.

”Isoja päätöksiä ei kannata tehdä hätiköidysti, mutta on tosiasia, että elämän pitää myös jatkua. Jos perheessä on lapsia, erityisesti terveen kumppanin täytyy miettiä elämää lasten kannalta ja ylläpitää lapsilla mahdollisimman normaalia arkea”, Laru muistuttaa.

Jos sairastunut puoliso jää ilman kunnollista tukea ja puoliso ajautuu terapeutin rooliin, on suuri riski, että puolisokin sairastuu psyykkisesti. ”Järjestöjä, vertaistukea ja eri verkostoja pitää hyödyntää, että saa itselleen henkireikiä.”

Eroajatukset ovat normaaleja ja ymmärrettäviä. Puolisosta voi tuntua, että sairaus on muuttanut kumppanin eri ihmiseksi, jonka kanssa on elänyt.

”Siksi kumppani ja perhe tarvitsevat myös psykoterapeuttista tukea. Se on suuri suru. On tärkeää, että näitä tunteita voi käsitellä myös terapiassa”, Laru sanoo.

Tuomen mukaan yhteiskunnan pitäisi tukea omaishoitajaa, jos tämä pohtii toista hoitomuotoa. Hoitajan kannattaa olla yhteydessä kunnan sosiaalitoimeen tukea tarvitessaan.

Myös eri järjestöt tarjoavat jaksamista tukevaa toimintaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat