Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäläismatkustajien määrä väheni Suomessa – tilalle tuli varakkaita aasialaisturisteja

Kiinalaiset ja japanilaiset turistit käyttivät viime vuonna rahaa matkapäivää kohti paljon enemmän kuin muista maista tulleet.

Kotimaa
 
Rio Gandara / HS
Hongkongilaiset turistit Man Ying Chewng (vas.) Hiu Man Ho ja Kam Kwan Pang ruokailivat Konstan Möljässä Helsingissä maaliskuussa.
Hongkongilaiset turistit Man Ying Chewng (vas.) Hiu Man Ho ja Kam Kwan Pang ruokailivat Konstan Möljässä Helsingissä maaliskuussa. Kuva: Rio Gandara / HS

Suomen matkailusta saamat tulot laskivat viime vuonna melkein kymmenen prosenttia, koska venäläismatkailijoiden määrä romahti.

Huonoa uutista tasoittaa kuitenkin tieto siitä, että muista maista tulevien turistien määrä on kasvussa. Aasialaisturistit käyttävät Suomessa lisäksi selvästi enemmän rahaa kuin muista maista tulevat matkailijat.

Asiantuntija- ja palveluorganisaatio Finpron Visit Finland -yksikön tekemän matkailijatutkimuksen mukaan kiinalaiset ja japanilaiset turistit käyttivät viime vuonna eniten rahaa matkapäivää kohti Suomessa.

Japanilaiset käyttivät Suomessa keskimäärin 183 euroa matkapäivää kohti ja kiinalaiset 137 euroa, kun esimerkiksi venäläiset käyttivät 82 euroa ja saksalaiset 49 euroa.

Kiinalaiset ja japanilaiset käyttävät myös eniten rahaa matkaa kohden, kiinalaiset 656 euroa ja japanilaiset 442 euroa. Venäläismatkustajalla rahan käyttö yhdellä matkalla on 174 euroa.

Kaikkiaan Suomessa viime vuonna vierailleet 7,4 miljoonaa ulkomaista matkailijaa toivat Suomeen yhteensä 2,4 miljardia euroa. Vähennystä edellisvuoteen on 259 miljoonaa euroa.

Eniten matkailutuloa Suomeen tulee vaikeuksista huolimatta edelleen Venäjältä, yli puoli miljardia euroa. Määrä on kuitenkin rajussa laskussa: venäläismatkailijat käyttivät Suomessa viime vuonna 366 miljoonaa euroa edellisvuotta vähemmän.

Venäläisten matkailu vähentyi viime vuonna keskimäärin 30 prosenttia kaikkiin EU-maihin. Maan talouskriisi ja ruplan heikentyminen on syönyt sekä matkustushaluja että venäläisturistien ostovoimaa ulkomailla.

Matkailijatutkimuksen mukaan ulkomaiset matkailijat tekivät Suomeen viime vuonna 2,5 miljoonaa päivämatkaa ja 4,9 miljoonaa yön yli -matkaa.

Eniten matkailijoita Suomeen saapui viime vuonna Venäjältä, Virosta, Ruotsista, Saksasta, Kiinasta, Japanista ja Britanniasta.

Matkailijatutkimuksen mukaan ulkomailla asuvat matkailijat yöpyivät viime vuonna Suomessa lähes 30 miljoonaa yötä, missä on pieni kasvu edellisestä vuodesta.

Kokonaisuudessaan ulkomaalaisten yöpymiset kasvoivat, vaikka venäläisten yöpymiset vähenivät 3,5 miljoonalla yöllä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat