Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kymmenkunta akavalaisliittoa perusti uuden itsensätyöllistäjien järjestön

Yhä useampi korkeasti koulutettu yhdistää monia työllistymistapoja, kuten palkkatyötä, apurahoja ja yrittäjyyttä.

Kotimaa
 
Sari Gustafsson / Lehtikuva
Muun muassa Opetusalan ammattijärjestö OAJ on uudessa järjestössä mukana.
Muun muassa Opetusalan ammattijärjestö OAJ on uudessa järjestössä mukana. Kuva: Sari Gustafsson / Lehtikuva
Fakta

Yhdeksän jäsenliittoa mukana

 Akavan erityisalat, 28 714 jäsentä

 Agronomiliitto, 5 897

  Suomen psykologiliitto, 7 027

  Myynnin ja markkinoinnin ammattilaiset MMA, 26 795

  Kuntoutusalan asiantuntijat, 6 299

  Suomen puheterapeuttiliitto, 1 550

  Opetualan ammattijärjestö OAJ, 121 621

  Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia, 23 314

  KTK Tekniikan asiantuntijat, 8 928

 Yhteensä Akavassa on 36 jäsenliittoa ja liki 600 000 jäsentä.

Yhdeksän akavalaista liittoa on perustanut yrittäjiä ja itsensätyöllistäjiä varten edunvalvontajärjestön. Sen tehtävänä on tehostaa itsensätyöllistäjien eli yksinyrittäjien, ammatinharjoittajien, freelancereiden ja apurahansaajien edunvalvontaa.

”Tämä on suomalaisen ay-liikkeen historiassa pitkästä aikaa aivan uraa uurtava ja tulevaisuuteen katsova uudistus”, kiittää Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder tiedotteessa. Hän viittaa 2020-luvun monimuotoistuvaan työhön, johon järjestö tuo uusia apuvälineitä.

Uusi edunvalvontajärjestö kokoaa yhteen erilaisten sopimusten hyviä käytäntöjä ja tarjoaa itsensätyöllistäjille apua toimeksiantosopimusten neuvottelutilanteissa.

Korkea-asteen koulutuksen suorittaneita itsensätyöllistäjiä oli viime vuonna 59 000, mikä on lähes kaksi kertaa enemmän kuin 2000-luvun alussa.

Akavan selvitys osoittaa, että heistä yli 40 prosenttia yhdistelee monia työllistymisen tapoja, kuten palkkatyötä, apurahoja, freelancetyötä ja yrittäjyyttä.

”Työn tekeminen erilaisten digitaalisten alustojen, pilvipalvelujen ja laskutusosuuskuntien kautta on lisääntynyt nopeasti. Pilvityötä tekevien asema ja siihen liittyvä turva jää usein epäselväksi. Heidän sosiaali- ja eläketurvansa sekä esimerkiksi mahdollisuus työterveyshuoltoon on turvattava aivan samoin kuin perinteisiä työsuhteita tekeville”, sanoo tiedotteessa uuden edunvalvontajärjestön vastavalittu puheenjohtaja Salla Luomanmäki. Hän on Akavan erityisalojen toiminnanjohtaja.

Yksinyrittäjille ja itsensätyöllistäjille on Luomanmäen mukaan saatava mahdollisuudet neuvotella nykyistä reilummin palkkioistaan toimeksiantajansa kanssa. ”Tämän porukan määrä tulee yhä kasvamaan, joten heillekin on taattava reilu työelämä”, Luomanmäki sanoo.

Akava antaa tunnustusta maan hallituksen yrittäjäpaketille, joka tuo parannuksia itsensätyöllistäjien asemaan. Lisäksi Akava valmistelee parhaillaan yhdistelmävakuutusmallia, jonka avulla palkkatyön ja yrittäjätyön yhtäaikainen vakuuttaminen olisi mahdollista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat