Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sulkava uhmaa hallitusta – ulkoisti terveyspalvelunsa viime tingassa

Hallitus valmistelee parhaillaan määräaikaista lakia, jolla rajoitettaisiin kuntien sote-ulkoistuksia ja rakennusinvestointeja

Kotimaa
 
Ritva Siltalahti / Lehtikuva
Attendo vastaa jo esimerkiksi Puolangan kunnan sosiaali- ja terveyspalveluista.
Attendo vastaa jo esimerkiksi Puolangan kunnan sosiaali- ja terveyspalveluista. Kuva: Ritva Siltalahti / Lehtikuva

Eteläsavolainen Sulkavan kunta aikoo ulkoistaa kunnan kaikki sosiaali- ja terveyspalvelut yksityiselle terveysalan yritykselle Attendolle.

Kunnanhallitus päätti asian maanantai-iltana. Ulkoistus maksaa kunnalle 11,6 miljoonaa euroa vuodessa.

Valtio on suhtautunut torjuvasti kuntien sote-palveluiden kokonaisulkoistuksiin nyt, kun suuri sote-uudistus on kohta tulossa.

Hallitus on jo päättänyt rajoittaa sosiaali- ja terveyspalvelujen kokonaisulkoistuksia ja suuria rakennusinvestointeja määräaikaisella lailla, mutta laki on yhä valmisteluvaiheessa sosiaali- ja terveysministeriössä.

Lain olisi tarkoitus olla voimassa vuoden 2018 loppuun, koska sote-uudistuksen on tarkoitus alkaa vuoden 2019 alusta.

Poikkeuksellista lakiesitystä on perusteltu sillä, että valtio haluaa turvata sotesta saatavat kustannussäästöt ja varmistaa, että alueellisesta palveluverkosta saadaan järkevä.

Kunnat puolestaan ulkoistavat nyt kiireellä siksi, että ne pelkäävät sote-uudistuksen keskittävän palveluita ja vaarantavan esimerkiksi kunnan oman terveyskeskuksen. Kunnilla on lisäksi ongelmia soten päälle kaatuvien kustannusten takia, ja ulkoistamalla haetaan säästöjä.

Sote-uudistuksessa kaikki kuntien sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät maakuntien vastuulle. Samalla siirtyvät myös kuntien ulkoistamissopimukset.

Tiettävästi sosiaali- ja terveysministeriössä on suunniteltu, että maakunnille tulisi oikeus irtisanoa sellaiset sopimukset, joita ne eivät pidä taloudellisesti järkevinä.

Sulkavan ulkoistus tulee voimaan ensi vuoden alussa. Sulkava ja Attendo sopivat ensi alkuun kuuden vuoden ulkoistuksesta, joka sisältää neljän vuoden jatkomahdollisuuden.

Attendon mukaan Sulkava säästää sopimuksen ansiosta vuosittain 1,6 miljoonaa euroa.

Sulkava on seitsemäs kunta, joka on ulkoistanut kaiken soten Attendolle. Kokonaisulkoistuksia ovat tehneet muutkin yritykset, muun muassa Pihlajalinna ja Coronaria Hoitoketju.

Attendo kertoi tiistaina myös, että sotensa jo aiemmin ulkoistanut Rääkkylän kunta Pohjois-Karjalassa jatkaa ulkoistusta Attendolle vuoden 2020 loppuun.

Rääkkylä oli ensimmäinen kunta, joka vuonna 2011 teki kokonaisulkoistuksen. Sopimuksessa oli neljän vuoden jatkomahdollisuus, jota kunta päätti nyt käyttää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat